Idealan recept za isprobavanje drugačijeg načina pripreme namirnica, ali i prigodno za današnji dan. Sigurna sam da će vam se svidjeti jer za razliku od običnih krafni, ove nisu toliko masne i teške za želudac. Umjesto običnog nadjeva od pekmeza poigrajte se različitim namirnicama i stvorite nove kombinacije.
Uz toliko praznika i slavlja prije ljeta veoma je teško izgubiti nakupljene kilograme. Unatoč tome, postoje načini pripreme namirnica koji nam štede kalorije pa tako umjesto prženja možete peći hranu u pećnici i dobiti jednako ukusan obrok.
Sastojci za tijesto:
- 600 g namjenskog brašna
- 1 kvasac
- 300 ml mlijeka
- 3 prstohvata soli
- 3 žlice smeđeg šećera
- 3 žlice maslaca
- vanilija
- muškatni oraščić
Sastojci za nadjev:
- pekmez
- bijela ili tamna čokolada
- lješnjaci
- suho voće
- naranče
Priprema:
- Kvasac rastopite u malo tople vode sa žličicom šećera i ostavite 10 minuta.
- Pomiješajte posebno suhe i posebno mokre sastojke te ih sjedinite u jednu smjesu.
- Tijesto dobro izmijesite udarajući ga u stijenku posude dok se ne počnu pojavljivati mjehurići u tijestu. Ostavite ga da se diže 60 minuta.
- Tijesto razvaljajte na debljinu od centimetra te izrezujte kružiće pomoću čaše ili kalupa. Ako želite napraviti američke krafne, u sredini svake krafne napravite okruglu rupu pomoću manjeg kalupa.
- Pecite na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok ne poprime lijepu boju. Krafne možete puniti pekmezom ili ih možete ukrasiti ganacheom od bijele ili tamne čokolade. Bijela čokolada izvrsno se slaže s lješnjacima i suhim voćem, a tamna čokolada sa slatkim kandiranim narančama.
Recept je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.