Zahvaljući svom receptu za šarenu vegansku tortu, kojeg je stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr proglasio prvim receptom tjedna u akciji "Kuhaj u ritmu zime", Erika Tomljenović iz Zagreba osvojila je vrijedne darove i ulazi u izbor za top kuharicu zime
Erika Tomljenović po struci je profesorica stranih jezika pa nam se pohvalila kako zna nabrojati sastojke za kolače na tečnom engleskom, njemačkom, talijanskom i mađarskom.
'Ideje za jela pronalazim u stranim kuharicama'
Odlučila je svoj hobi - pravljenje kolača i kreativno stvaralaštvo - pretvoriti u svoje glavno zanimanje, pa je nedavno završila i školu za slastičare, a dosadašnja znanja joj, kaže, pomažu u tome:
"Puno sam naučila iz stranih kuharica ili od prijatelja stranaca koji su sa sobom donijeli i neke fine recepte."
Pitali smo ju zbog čega kuhanje u skladu s godišnjim dobima smatra važnim:
"Bez obzira koliko jagode mogu izgledati primamljivo za Božić, pogotovo kad želimo impresionirati goste, sezonske domaće namirnice su najzdravije, a i ekonomične. To sam shvatila vrlo brzo nakon što sam se upustila u kulinarske vode. I nije slučajno da nam vruća ljeta donose sočne lubenice pune vode, jesen hranjive kestene i hrskave jabuke, hladne zime naranče pune C vitamina, a proljeće sočne kiselkaste bobice, kao da nas žele razbuditi iz zimskog sna. Priroda zna što nam treba", kaže Erika.
Umjetnički pogled na hranu
Kako bi joj jela bila što zdravija, objašnjava Erika, namirnice pokušava što manje maltretirati termičkom obradom, jer zna da se predugim pečenjem ili kuhanjem gube zdravi sastojci i prvobitna aroma:
"Žlica vrhnja, vina i maslinovo ulje oplemenjuju jelo, no izbjegavam preteške umake ili neka komplicirana punjenja i slično. Bitan mi je i izgled hrane, lijepo je vidjeti nekoliko rajčica na zelenoj podlozi od salate, s par maslina, bijeli sir sa zelenim komadićima i uz to komad tamnog kruha i čašu crnog vina. Baš kao na platnu... priroda je pravi umjetnik."
Namirnice voli kupovati na placu i pazi da su sezonske i uzgojene na našim poljima. Najsretnija je kada joj prijatelji s mora pošalju naranče i limune iz svojih vrtova: od njih zamiriši cijela kuhinja, a poslije i kolači.
"Obožavam začine, oni su kao mala crna haljina u ormaru ili crveni ruž. I najbezličniju hranu u tanjuru mogu pretvoriti u otmjeno jelo. Svježe voće i povrće također je visoko na popisu, a na prvom mjestu je definitivno kraljica jabuka!", otkrila nam je Erika koje su joj najdraže namirnice.
Kao nagradu za svoj recept za vegansku tortu Erika od Maggija dobiva poklon paket proizvoda Maggi Sočno iz pećnice i druge začine te poklone iznenađenja, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Saznaj kako i ti možeš sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu zime!"