Nažalost i sezona smokava se bliži kraju pa zato lovim svaku priliku da uberem posljednje plodove u svom vinogradu. Djed i baka posadili su jednu smokvu koja je izrasla u veliko plodno drvo, pa sad nitko ne može reći da u Zagorju smokve ne rastu, naprotiv one su velike i sočne
Ukusne smokve nisu predviđene samo za kombinacije u slatkim jelima ili kao predjela uz sir, one se dobro uklapaju i u glavna jela u kombinaciji s povrćem. Svježina i slatkoća probudit će tvoje nepca u dodiru sa smokvom. Uživaj u pripremi i degustaciji ovog jela!
Sastojci:
- 1,5 šalica kukuruznog brašna
- 1 šalica integralnog brašna
- 1 šalica bijelog brašna
- 1/2 kocke kvasca
- 2 žlice vode
- 1/2 šalice maslinova ulja
- sol po želji
- 1 crveni luk
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 žuta paprika
- 1 žlica nasjeckanog bosiljka
- 1 žlica nasjeckanog origana
- 1 žlica nasjeckanog češnjaka
- 1 šalica umaka od rajčice
- 1 paketić mozzarelle
- 4 smokve
- 4 masline
Tijesto:
Pomiješaj tri vrste brašna i sol. U šalici rastrgaj kvasac i dodaj vodu. Sve dobro pomiješaj. U brašno dodaj maslinovo ulje i pripremljen kvasac. Rukama zamijesi tijesto i pusti pola sata na sobnoj temperaturi da se digne. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Oblikuj pogačice od tijesta te ih stavi na papir za pečenje.
Nadjev:
Luk i papriku nareži u obliku kolutića, a smokve razreži u četvrtine. Nasjeckani bosiljak, origano i češnjak umiješaj u umak od rajčice pa rasporedi po tijestu.
Na umak stavi ostale sastojke i peci 15 do 20 minuta.
Dobar tek!
Još recepata potraži ovdje.