Hrana Analizirali smo 12. prosinca 2017.

E brojevi u prehrani i zdravstvene smetnje koje mogu uzrokovati

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Podatak da aditivi prolaze detaljne toksikološke analize ukazuje na to da njihova primjena ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje. Osim toga, ne podnosi svaki organizam isto aditive, odnosno njihova štetnost ovisi i o zdravstvenom stanju i životnoj dobi samog konzumenta.

Bitno je obratiti pažnju i na dozvoljeni dnevni unos kod potrošača s posebnim prehrambenim potrebama (trudnice, djeca, dijabetičari, vegetarijanci...).Dosadašnja ispitivanja su pojedine aditive (sintetičke organske boje, konzervanse, antioksidanse...) okrivila za pojavu kancerogenih bolesti, alergijskih reakcija, glavobolje, mučnine, umora, vrtoglavice, hiperaktivnosti. Tako su primjerice:

Možda te zanima... Analiza instant čajeva: U nekima čak do 93 posto šećera Hrana
  • Tetrazin (E102, žuta boja) i karmin (E120, crvena boja) odgovorni za pojavu osipa na koži, koprivnjače i krvarenja iz nosa.
  • Za kancerogeni efekt optuživana je umjetna crvena boja amarant (E123), te se njezina uporaba ograničava za bojenje određenih pića i riblje ikre.
  • Sulfiti (E220 do E228), aditivi koji se koriste za konzerviranje vina, piva i voćnih proizvoda, mogu pogoršati stanje astmatičara, a odgovorni su i za gubitak vitamina B1 iz organizma.
  • Prekomjerna uporaba umjetnog zaslađivača aspartama (E951) može izazvati tegobe kod osoba s bolestima urinarnog trakta (fenilketonurija), zbog čega bi takve osobe trebale izbjegavati bezalkoholne napitke, ”Sugarfree” gume za žvakanje, umjetne zaslađivače, proizvode za dijabetičare.
Možda te zanima... 5 prirodnih sladila zdravijih od rafiniranog šećera Hrana
  • Taurin, aminokiselina koja služi za aromatiziranje energetskih napitaka, dodaje se u količinama i do 4 g po litri, što je veća količina od one koju općenito sadrži organizam (svega 2-3 mcg), te dovodi do poremećaja srčanog ritma i nekontrolirane hipertenzije.
  • Aditiv mononatrijev glutaminat (ili skraćeno MSG, E621) koristi se za poboljšanje okusa gotovih jela, umaka i juha, a često se povezuje s pojavom glavobolje, mučnine, povišenim krvnim tlakom, svrbeži i drugim alergijskim reakcijama.
  • Benzenska kiselina kiselina (E210), koja se koristi u proizvodnji džemova, margarina i osvježavajućih bezalkoholnih napitaka može izazvati osip na koži, gastrointestinalne poremećaje i hiperaktivnost kod djece.
Aditivi-Zk Možda te zanima... Nisu svi E brojevi tako loši Hrana
  • Nitrati i nitriti (E249 do E252) konzervansi su koji sprječavaju rast bakterije Clostridium botulinuma (čiji toksini paraliziraju živčani sustav), a pritom i čuvaju svježinu i boju proizvoda od mesa. Međutim, uz ovu pozitivnu stranu, nitriti i nitrati predstavljaju opasnost po zdravlje zbog mogućnosti njihove preobrazbe u toksične i kancerogene spojeve (nitrozamin, methemoglobin).
  • Kalijev bromat, idealan za dizanje tijesta, može uzrokovati poremećaje rada živčanog sustava i bubrega, kao i gastrointestinalne probleme. Izbjegavaj umjetne, gotove kore za pizzu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.