Osim što su spas za višak povrća, mesa ili ribe iz hladnjaka, namazi pripremljeni kod kuće ne sadrže štetne konzervanse i razne aditive. Prilikom pečenja u pećnicu ubaci i glavicu češnjaka zamotanu u aluminijsku foliju. Vrh glavice češnjaka odreži i polij s malo maslinova ulja, zamotaj u aluminijsku foliju pa peci 45 do 50 minuta na 190 stupnjeva
Zatim istisni češnjak iz kožice, posoli i popapri, dodaj ulje te ga gnječi vilicom dok ne dobiješ glatki i kremasti namaz. Umiješaj ružmarin. Ako želiš dodaj malo kiselog vrhnja. Pečeni češnjak odličan je dodatak i drugim namazima od ribe, maslina ili kapara. Povrtni namazi ukusniji su od pečenog povrća. Patlidžane, tikvice, paprike, šparoge, rajčice i artičoke izreži na komade, stavi u lim i peci na 200 stupnjeva dok ne omekšaju. Pečeno usitnjeno povrće pomiješaj sa svježim sirom i vrhnjem ili začini maslinovim uljem, lukom, aromatičnim octom, češnjakom i peršinom.
Namazi od mahunarki i tapenada
Samljeti u namaz možeš i sve vrste mahunarki, azasigurno je najpoznatiji humus, koji se priprema od kuhanog slanutka i sezamove paste. Diljem svijeta omiljen je i talijanski pesto. Tradicionalno se radi od bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog sira. Postoje različite varijacije pesta poput onoga s rikolom, listovima divljeg i mladog špinata, medvjeđeg luka, kopriva i sušenih rajčica.
Umjesto bosiljka može se koristiti i drugo začinsko bolje - majčina dušica, origano, metvica, mažuran i korijandar. Pinjole mijenjaju orasi, bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta i buče. Jednostavno se priprema i tapenada, provansalski namz od usitnjenih maslina, kapara, slanih inćinu i maslinova ulja, a poslužuje se na domaćem kruhu.
Napravi namaz od patlidžana.