Prije nekoliko tjedana objavljen je do sada najveći konsenzus znanstvenika o utjecaju konzumacije piva na zdravlje čovjeka. Jednoglasno su zaključili kako umjerena konzumacija piva do jednog piva (3 dL) dnevno za žene i do dva (6dL) za muškarce smanjuje kardiovaskularni rizik.
Rad je temeljen na 150 studija, objavljen je u znanstvenom časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, a radnu skupinu predvodili su stručnjaci Mediteranskog instituta za neurologiju iz Italije.
Umjerena konzumacija štiti kardiovaskularni sustav
Epidemiološke studije pokazale su kako umjerena konzumacija piva pruža veću zaštitu kardiovaskularnog sustava u usporedbi sa žestokim alkoholnim pićima. To znanstvenici pripisuju brojnim molekulama u pivu, poglavito polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.
Osim toga, sve je više dokaza o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva na neurodegenerativne bolesti (Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest). Znanstvenici su još jednom potvrdili kako osobe koje umjereno i odgovorno konzumiraju pivo imaju sniženu stopu smrtnosti, poglavito zbog smanjenja kardiovaskularnog rizika, u usporedbi s potpunim apstinentima.
Mediteranski način uživanja u alkoholu je najzdraviji
Veliki značaj pozitivnim učincima umjerenog pijenja piva znanstvenici pripisuju i načinu konzumacije, a poželjne su upravo one navike koje prevladavaju na Mediteranu – pijenje umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu. Iako se na Mediteranu još uvijek češće pije vino, autori navode kako se u nekim zemljama Mediterana značajno povećala naklonost pivima.
U ovome opsežnom pregledu znanstvenih dokaza, autori su se osvrnuli i na skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, kardijalnim aritmijama, depresijom, bolestima jetre i pankreasa.Upozorili su i na razorne utjecaje alkohola u prekomjernim količinama te na rizik pretjeranog pijenja velikih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju koji je čest u adolescenata.