Hrana 23. veljače 2011.

Što djeca žele znati o hrani?

Voce-I-Povrce2450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pravilna prehrana iznimno je bitna od najmlađe dobi, a svi oni koji misle da je to preokupacija isključivo roditelja, varaju se. Baš kao i o svemu ostalom u trenucima razvoja i otkrivanja svijeta klinci imaju mnoga zanimljiva pitanja i o prehrani. Odgovore na njih dala je nutricionistica Ines Banjari

Nutricionistica iz Osijeka, Ines Banjari, koja aktivno sudjeluje u Mercatorovoj kampanji 5 na dan, podijelila je s nama svoja iskustva s djecom te dala odgovore na najčešća i najzanimljivija pitanja koja joj djeca postavljaju.

Najzanimljivija dječja pitanja

Tijekom svoje karijere Ines se često susretala sa zanimljivim dječjim pitanjima kao što su: 'zašto osjećamo glad?', 'koji je obrok ili namirnica najzdravija?', a ovom prilikom je na neka od tih pitanja odgovorila i zasigurno roditeljima olakšala posao.

Što je to pravilna prehrana?

Pravilna prehrana je ona koja zadovoljava sve potrebe našeg organizma i uključuje sve namirnice. Možemo ju još nazvati i šarena prehrana, a mijenja se kako rastemo.

Jesu li mršavi zdraviji od debelih?

Osobe koje imaju povećanu tjelesnu masu mogu biti jednako zdrave kao i oni koji imaju normalnu tjelesnu masu no važno je napomenuti da višak kilograma za sobom nosi cijeli niz različitih stanja koja mogu dovesti do razvoja velikog broja bolesti koje kako rastemo kompliciraju naš život bespotrebno.

Zašto osjećamo glad?

Glad osjetimo kada naš želudac pošalje signal mozgu kojim mu javlja da je vrijeme sjesti za stol i jesti, no ponekad nam se samo čini da smo gladni pa tako miris naše omiljene hrane može izazvati osjećaj gladi iako smo nedugo prije toga jeli.

Određuje li spol koja će nam se hrana svidjeti?

Spol neće odrediti koja će nam hrana više sviđati, no poznato nam je da djevojčice više vole voće dok dječaci više vole meso. Zanimljivo je možda da se djevojčice za razliku od dječaka neće tako lako odreći slatkiša.

5 na dan u Mercatoru

Ako želiš svog klinca zdravo hraniti, navrati u Mercator jer je tamo u tijeku kampanja 5 na dan kojom Mercator svim kupcima nudi voće i povrće po povoljnim cijenama te uz njihovu kupnju daje gratis količinu voća ili povrća ovisno o boji.

''5 A DAY'' je inače velika međunarodna inicijativa kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća, a provodi se kroz mjesece u kojima opada konzumacija tih vrsta namirnica.

Kampanja slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije i potiče konzumaciju 5 porcija voća i povrća svakog dana, čime se utječe na opće zdravlje organizma te smanjenje rizika od niza bolesti; srčanih, bolesti krvnih žila, dijabetesa i ostalih kroničnih stanja i nekih karcinoma, a u Hrvatskoj je provodi Mercator.

Više na: www.mercator.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.