Recept za šareni grah s daikonom naše čitateljice Danijele Cerin Udovičić iz Rovinja postao je recept tjedna po izboru stručnog žirija portala zdravakrava.hr i gastro.hr i Danijeli donio vrijedne nagrade: Zvijezda poklon paket i besplatnu izradu fotoknjige
Pročitaj Danijelin pobjednički recept...
Ljubav prema kuhanju od rane dobi
'Rođena sam prije 36 godina u Brajkovićima, selu nedaleko Rovinja. S obzirom na turističku sezonu i obaveze mojih roditelja, pretežito me odgajala nona, majka moje mame. Zanimanje za domaćinstvo postojalo je od moje rane dobi, a za kuhinju, u ovom slučaju autohtonu istarsku još i više. Voljela sam čitati i primijetila sam da su sve moje knjige iz područja kulinarstva. Naravno, nikada se nisam strogo držala recepata, nego sam kreirala sve prema svom trenutnom nahođenju i inspiraciji. Ako su mi gosti bili na dijeti ili su imali neke zdravstvene probleme, jelovnik bih prilagodila njima', ispričala je Danijela.
Priprema na bazi žitarica
'S godinama sam izostavila pripravu mesa i mesnih proizvoda u svojoj kuhinji i počela se hraniti po načelima makrobiotike. Do tada sam bila mesojed i makrobiotičar, mada za ovo drugo nisam ni znala da jesam. Naime, istarska kuhinja (tzv. siromašna kužina) se i temelji na pripremi hrane na bazi žitarica. U mojim istarskim maneštrama su uvijek bile zastupljene žitarice koje sam vremenom nadograđivala s još nekoliko vrsta i to onim redom kako sam ih upoznavala u literaturi ili kako sam ih nalazila u trgovinama prirodne prehrane'.
Bijeli šećer i jaja ne koristim
'Isto je bilo i s povrćem i koštunjičavim voćem. Povrće sam ubirala u prirodi (samoniklo jestivo bilje), sijala i uzgajala, te kuhala i pripravljala jela, delicije, slastice i drugo. Još da kažem da bijeli šećer i jaja ne koristim, mada slatko oduvijek volim i moji su kolači naravno zaslađeni'.
'Osim hrane važna mi je i kuhinja, prostor u kojem i najviše boravim (nakon livade i vrta). Nju sam prilagodila svojem stilu kuhanja i mojem jelovniku. Najvažnija mi je oprema, pribor, radna površina, daska, kvalitetan nož i naravno poštovanje hrane i ljubav prema njoj. Ovo zadnje osjeti se na svakom tanjuru'!