Omiljeni čokoladni kolačić, popularni brownie, dobio je novu i zdraviju verziju. Ovaj kolač bogat je zdravim nezasićenim mastima, vlaknima i vitaminom E koji je dobar za kožu, ali i niz drugih funkcija u organizmu.
CookingLight podijelio je recepturu za brownie s bademovim maslacem umjesto ulja. Osim toga, ovaj brownie bez glutena ima glazura koja je izuzetno, glatka, ljepljiva i slatka.
Sastojci:
- 2 velika jaja
- 1/2 šalice granuliranog šećera
- 1/2 šalice tamnosmeđeg šećera
- 1 šalica bademovog maslaca
- 3 žlice pripremljene i ohlađene kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice kakao praha
- 1/2 čajne žličice soli
- 2 žlice sitnih čokoladnih bombona
- papir za pečenje
Glazura:
- 8 datulja natopljenih u toploj vodi 30 minuta
- 2 žlice kakaovog praha
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/4 šalice tople vode
Korak 1
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Stavi posudu za pečenje 8x8 s papirom za pečenje
Korak 2
U velikom zdjelu dodaj jaja, granulirani šećer i smeđi šećer i miješaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj bademov maslac, kavu i vaniliju dok se ne sjedine. Lagano promiješaj kakaov prah i sol. Ulij smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Peci na 180° C od 24 do 26 minuta, isprobajte čačkalicom je li kora ispečena. Neka se kolači hladi 10 minuta. Izvadi ih iz posude i pustite da se posve ohlade.
Korak 3
Stavi datulje, kokosovo ulje, kakaov prah i 1 žlicu vode u blender te izblendaj smjesu dok ne bude glatka, vodu dodaji dok ne postigneš ujednačenost. Prelij glazuru preko browniesa. Pospi čokoladnim bombonima i razreži na 16 kvadrata.
Nutritivne vrijednost po komadu kolača:
- Kalorije 185
- Masnoće 11 g
- Zasićene masnoće 2 g
- Nezasićene masnoće 8 g
- Protein 5 g
- Ugljikohidrati 20 g
- Šećeri 16 g
- Dodani šećeri 12 g
- Vlakna 3 g
- Natrij 74 mg