Martina Nemčić postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za clafoutis od marelica. Martinin recept odabrali smo putem Instagrama, a ako i ti želiš postati kuharica ljeta 2015. tagaj svoja zdrava, sezonska jela s hashtagom #zdravakrava na Instagramu, a mi ćemo svaki tjedan odabrati najbolji
Više detalja o "Kuhaj u ritmu ljeta 2015." potraži ovdje.
Prati nas na Instagramu.
Martina nam je rekla nešto o svom receptu: ''Clafoutis je iznimno jednostavan francuski voćni desert koji se tradicionalno priprema s višnjama, no možeš ga pripremiti i s trešnjama, marelicama, jabukama ili bobičastim voćem. Kad je pečen, clafoutis se posipa šećerom u prahu i jede dok je još topao. Dakle, savršeno za one koji ne mogu dočekati da se kolači ohlade! Postoje mnoge verzije ovog deserta i doista imam osjećaj da svaki francuski kuhar clafoutis priprema za nijansu drugačije, no meni se najviše sviđa ova verzija jer je tijesto mekano kao puding, a sve sastojke za pripremu vjerojatno već imaš kod kuće.''
Sastojci:
- 500 g marelica (narezane na polovice ili četvrtine)
- 4 jaja
- 50 g maslaca (+ 1/2 žlice za namastiti kalup)
- 200 ml mlakog mlijeka
- 100 g brašna
- 1 vanilin šećer
- 60 g šećera
- sol, prstohvat
- limun - korica i sok polovice manjeg limuna
- 1 žlica soka naranče
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C. Namaži kalup s dosta maslaca. Ja stavljam pola žlice.
- Operi marelice, malo ih posuši krpom, prepolovi i stavi u kalup.
- U posudi pomiješaj brašno, šećer, sol i vanilin šećer.
- Dodaj mlijeko, jedno po jedno jaje te lagano miješaj pjenjačom.
- Dodaj otopljeni maslac, koricu i sok limuna i sok naranče. Lagano miješaj pjenjačom dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Prelij preko marelica tako da vrh marelica malo viri iz smjese. Ako ti ostane višak smjese, od njega napravi palačinke.
- Peci clafoutis 15 minuta na 200°C, a onda smanji temperaturu na 180°C i peci još 30 minuta.
- Kad izvadiš iz pećnice, pusti da se malo ohladi pa pospi šećerom u prahu.
Napomena: Clafoutis s trešnjama priprema se na isti način, a ono što je zanimljivo jest da mnogi francuzi u clafoutis stavljaju cijele trešnje (ili višnje), s košticama. Na taj način, nakon pečenja, trešnje budu iznimno mekane i sočne. Ipak, ako imaš djecu, možda je sigurnije da ih izvadiš, no pokušaj ih izvaditi tako da trešnje i dalje zadrže oblik, pokušaj ih ne rezati na polovice.