Lena i Darko Jurić, autori knjige "Snaga sirovog" i vlasnici sirovojelskog restorana "Elixir" preporučuju ti dva sirova recepta - čips od kovrčavog kelja i sushi od povrća
Čips od kelja je hrskav, a zahvaljujući brojnim začinima i vrlo ukusan, tako da je prikladna zamjena za grickalice pune masnoća, soli i drugih nezdravih dodataka. Možeš ga servirati kao međuobrok ili predjelo. Sushi od povrća svojim okusom ne zaostaje za originalnim japanskim specijalitetom.
Sushi od povrća
Sastojci:
- list nori alge
- 3 žlice lažne "losos paštete" (recept niže u tekstu)
- 1/4 crvene paprike narezane na trakice
- 1/2 mrkve narezane na trakice
- nekoliko trakica stabljike celera
- prstohvat alfalfa klica
Priprema:
Na shusimat stavi list nori alge. Na jednu polovicu namaži paštetu, a na sredinu namazanog dijela stavi povrće narezano na trakice i na vrh raspodjeli klice. Počni rolati sushi od sebe prema van. Krajnji rub malo navlaži vodom i dovrši rolanje. Sushi nareži na 8 komada veličine zalogaja te posluži npr. sa shoyu sojinim umakom, wasabijem i još nekim umakom po želji.
"Losos pašteta"
Za oko 500 grama namaza:
- 2 šalice oraha
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 1 crvena paprika
- 1 ljutika ili 1/4 slatkog luka
- žlica maslinovog ulja
- 1/2 žlice crvene slatke paprike u prahu
- malo kajenskog papra po želji
- žličica himalajske soli
- sve sastojke miksaj u multipraktiku dok smjesa ne postane jednolična
Čips od kelja
Sastojci:
- 1/2 kilograma listova kovrčavog kelja ili raštike
Sastojci za preljev s okusom luka:
- jedna i pol šalica indijskih oraščića
- 3/4 šalice vode
- jedna i pol žličica himalajske soli
- 2 žlice inaktivnog prehrambenog kvasca
- žlica maslinovog ulja
- 1/2 crvenog luka
- režanj češnjaka
- 1/2 žlice suhog vlasca
Sastojci za preljev s okusom paprike:
- 3/4 šalice indijskih oraščića
- šalica vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- žlica jabučnog octa
- 2 žlice limunovog soka
- žlica meda ili sirovog agavinog sirupa
- 2 mrkve
- 2 rajčice
- 5 suhih rajčica
- žlica tamari sojina umaka
- režanj češnjaka
- žličica himalajske soli
- žličica kurkume
- žličica curry praha
- 2 žličice inaktivnog prehrambenog kvasca
Priprema:
Operi listove kelja, odstrani tvrdu sredinu lista i ostalo iskidaj na komade. Sve ostale sastojke stavi u blender i izmiksaj u preljev. Kelj stavi u veću zdjelu, prelij dobivenim umakom i sve dobro rukama promiješaj da se prožme. Što dulje i temeljitije miješaš, to će čips biti ukusniji i hrskaviji. Na silikonsku podlogu dehidratora stavi marinirane listove kelja i suši 8 do 10 sati na 45 stupnjeva Celzijusa. Kelj mora postati potpuno suh i hrskav tako da se mrvi među prstima. Ovako osušenog tjednima ga možeš čuvati u spremniku na suhom mjestu.