Hrana Hrana kao lijek 23. studenoga 2018.

Cikla prevenira tumor, a sok od peršina, celera i repe pomažu u mršavljenju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrlo popularnu ciklu u našim krajevima počeli su uzgajati znatno kasnije – tek u 19. stoljeću. Godine 1961. mađarski znanstvenik i liječnik dr. Aleksandar Ferenci prvi je u svijetu objavio znanstvene radove o cikli pa je od tada ona i službeno priznata kao ljekovita biljka.

Dr. Ferenci otkrio je u cikli antocijan (od kojeg je cikla crvena). Ustanovio je da antocijan djeluje na suzbijanje zloćudnih tumora, odnosno da smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovno poprima normalnu staničnu strukturu. Stoga se s pravom može reći da cikla pomaže u liječenju zloćudnih tumora. Budući da cikla obnavlja krv, dr. Ferenci drži da ona može biti dobar lijek i u liječenju leukemije. Liječnik dr. Schmidt (iz Bad Rothenfelda) navodi kako je cikla odlično sredstvo za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, ali i lijek za liječenje posljedica tih zračenja. Osim antocijana, u cikli ima betaina – ljekovitog sastojka koji izvrsno regulira funkciju jetre i izlučivanje žuči. Cikla je vrlo dobro sredstvo za povećanje otpornosti na zarazne bolesti dišnih putova. Također se preporučuje za liječenje bolesti koje su praćene gubitkom minerala u kostima i zubima. Budući da potiče stvaranje krvi, odnosno utječe na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, odličan je lijek kod anemije.

Jednostavan recept s limunom i propolisom uz koji ćeš nabildati imunitet

Crna rotkva (Raphanus sativus niger) bila je popularna ljekovita i jestiva biljka još u starom Egiptu, a njezine slike nalaze se i na zidovima piramida. Stari Grci i Rimljani rabili su je protiv kašlja te u liječenju dišnih organa. I danas se smatra korisnim lijekom protiv katara gornjih dišnih putova, prehlade, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća jer povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Crna rotkva također se rabila za liječenje poremećaja u crijevnom traktu. Potiče izlučivanje žuči, pa time smanjuje probavne smetnje. Također, crna rotkva potiče gibanje crijeva te se može upotrijebiti kao lijek protiv zatvora. Novija istraživanja pokazuju da crna rotkva ubija bakterije i viruse. Svježi sok od crne rotkve također je učinkovit u liječenju manjih opeklina i nadražaja kože kao što je, npr. pelenski osip.

Utrljavanje svježeg soka također pomaže u slučaju neuralgija i ishialgija. Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok. Ipak, prije uporabe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je od 100 do 150 ml soka podijeljenih u više manjih doza, tijekom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati. Peršin se sve do srednjeg vijeka uglavnom upotrebljavao kao ljekovita biljka, a tek poslije postao je jedna od glavnih začinskih biljaka u kuhinji. Ima i jaka antiupalna svojstva, pa može smanjiti učestalost gripa, prehlada, upala grla i pojavu artritisa. Dobar je izvor folne kiseline, koja je važna u održanju zdravlja srca.

Visok krvni tlak

Kako bi izliječila visok krvni tlak, pij sok od mrkve, peršina i celera ili sok od grožđa i mrkve. Ako nemaš sokovnik, povrće možeš naribati i sok protisnuti kroz gazu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mršavljenje

Da bi se riješila prekomjerne tjelesne težine, pij sok napravljen od repe, peršina i celera.

Protiv triglicerida

Pripremi 400 g celera (korijen), 1 kg limuna ii 2 l vode. Prvo iscijediti sok od limuna. Celer naribati i dodati u vodu s limunovom korom. Kuhati 20 minuta i ostaviti da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijediti i dodati sok od limuna. Uliti u boce i piti 1 dl prije jela (3 puta na dan).

Ekcemi na stopalima

Naribaj ciklu i iscijedi sok pa njime lagano masiraj stopala ili kožicu između nožnih prstiju na kojima imaš ekcem (gljivice). Liječenje ekcema ciklinim sokom traje od 7 do 10 dana. Uvijek iscijedi svjež sok jer se stajanjem kvari.

Pastrnjak

Juhe od pastrnjaka pomažu regulirati krvni tlak, posebice ako im se dodaju peršin ili celer. Narodna medicina koristi pastrnjak za liječenje bolesti mjehura, jetre, komplikacija sa želucem, bolesti bubrega, artritisa, gihta, nesanice, akni, za obloge, za jače mokrenje te za otapanje i izbacivanje kamenaca.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vitaminski sok

Priredi po 20 dekagrama očišćene sirove cikle, mrkve i jabuke pa u sokovniku od njih iscijedi sok. Dobivenom napitku dodaj sok jedne naranče i jednog limuna. Taj vitaminski napitak priprema se svakog dana i pije, u više navrata, u gutljajima po pola decilitra. On podiže imunitet organizma, poboljšava krvnu sliku, regulira probavu, smiruje nervnu napetost i, općenito, jača organizam.

Reuma, artritis, giht

Crnu rotkvu samljeti, dodati mekinje, malo jabučnog octa i vruće vode i sve dobro izmiješati. Smjesu nanosi na bolna mjesta u sloju od 1 cm i previ lanenom krpom ili zavojem.

Kimči

Potrebne su vam 4 šalice vode, 3 žlice soli, 8 šalica mješavine tanko nasjeckanoga korjenastog povrća po izboru (čičoka, repa, rotkva, rotkvice...), velika glavica luka, 4 češnja češnjaka, 3 žlice ribanog hrena, 2 žlice ribanog đumbira i jedna ljuta papričica. Rastopi sol u vodi, prelij njome korjenasto povrće, pokrij teškim tanjurom da ostane u tekućini najmanje 2 sata (ili preko noći). Ostale sastojke mužarom izgnječi u pastu. Ocijedi povrće i sačuvaj tekućinu. Kušaj povrće i properi ga ili dosoli tako da bude umjereno slano. Dobro ga izmiješaj s pastom i prebaci u staklenku od 2 litre. Pritisni dok se iz povrća ne digne slana tekućina i po potrebi dodaj još. Pokrij manjom staklenkom, čvrstom vrećicom punom vode ili nekim drugim teškim predmetom. Ostavi da fermentira na toplom oko tjedan dana, povremeno kušajući i, kad se ukiseli prema ukusu, zatvori staklenku i drži u hladnjaku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čaj protiv kašlja

Za pripremu čaja potrebno je 50 grama svježeg ili 30 grama osušenoga korijena celera i litra vode. Prokuhaj vodu i prelij preko celera, ostavi da stoji poklopljeno, a kad se ohladi procijedi. Pij nekoliko puta na dan po šalicu čaja kako bi ublažila iritaciju dišnih organa kod napadaja astme ili bronhitisa.

Čaj od čička

Osušeni korijen odoljena (100 g) prelij s pola litre vruće vode i ostavi da pokriveno stoji od 15 do 20 minuta na vrućoj ploči. Dodaj kupki prije spavanja.

Sirup protiv bakterija

Ovaj se sirup primjenjuje u borbi protiv bakterija, a može biti koristan i kod liječenja infekcije mokraćnih putova prouzročenih bakterijom Escherichijom coli. Očisti dekagram peršinova korijena i samelji u multipraktiku. Dodaj istu količinu limuna s korom i sve skupa samelji. Mješavini dodaj dekagram meda i decilitar maslinova ulja. Sve dobro promiješaj, prelij u staklenku i uzimaj žlicu prije svakog obroka.

Čišćenje jetre

Sastojci: 1 jabuka, 1 cikla, 3 lista repe, 4 mrkve, 1 stabljika celera, 1/2 korijena đumbira.

Priprema: Nareži jabuku, ciklu i celer na manje komade pa ubaci u blender. Dodaj listove i naribani đumbir pa blendajte pola minute.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bronhijalna astma

Potrebno ti je 2 čaše soka od mrkve, 2 čaše soka od cikle, 2 čaše soka od crne rotkve, 2 čaše soka od brusnice, čaša soka od aloe i 10 limuna. Pomiješaj svježe iscijeđene sokove. U stroju za mljevenje mesa samelji deset neprskanih limuna s korom, ali bez koštica. Dodaj 200 ml alkohola (rakije, votke) i 500 g šećera. Sve sastojke stavi u staklenku i ostavi da stoji 20 dana na tamnome mjestu povremeno miješajući kuhačom. Procijedi. Uzimaj po 30 g triput na dan pola sata prije jela. Djeca neka uzimaju upola manju dozu.

Kamenac

Uzmi po stotinu grama lista, korijena i sjemena peršina. Uzmi dvije žlice od te mješavine i prelij s dva decilitra vruće vode. Ostavi da lagano kuha oko pet minuta. Poklopi, ostavi da odstoji oko sat vremena i procijedi. Pripremaj svježi čaj i popij ga prije jela dok ne potroši mješavinu. Ovako pripremljen čaj dobar je za kamenac u bubregu, protiv žutice i za liječenja jetre.

Niski tlak

Sitno naribaj jednu svježu ciklu i dvije veće mrkve te dodaj meda prema potrebi tako da se mješavina poveže. Mješavinu čuvaj u hladnjaku i uzimaj tri puta na dan po veliku žlicu.

Sirup protiv kašlja

Uzmi po stotinu grama lista, korijena i sjemena peršina. Uzmi dvije žlice od te mješavine i prelij s dva decilitra vruće vode. Ostavi da lagano kuha oko pet minuta. Poklopi, ostavi da odstoji oko sat vremena i procijedi. Pripremaj svježi čaj i popij ga prije jela dok ne potrošiš mješavinu. Ovako pripremljen čaj dobar je za kamenac u bubregu, protiv žutice i za liječenja jetre. Crnoj rotkvi odreži gornji dio kao poklopac, a unutrašnjost izdubi tako da dobije “posudu” debljine od 1 do 1,5 cm. U udubinu stavi žlicu cvjetnog meda te ostavi da poklopljeno odstoji dok ne nastane sirup (od četiri do pet sati). Kad potroši sirup, ponavljaj postupak dok se rotkva ne smežura. Uzimaj po žlicu triput na dan. Učinkovit je protiv bronhitisa, osobito kod djece.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čičkovo ulje

Šaku suhog i sitno narezanoga korijena čička prelij s malo 90-postotnog alkohola. Pusti da odstoji dva tjedna. Ulij pola litre maslinova ulja, pokrij staklenku gazom i pusti da odstoji mjesec dana. Pri ispadanju kose i prhuti maži vlasište jedanput na tjedan, a svakodnevno ga ispiri čajem od korijena.

Gnojna angina

Naribaj ciklu što sitnije možeš i dodaj joj jednu žlicu octa. Najbolji omjer bio bi 250 grama cikle na jednu žlicu octa. Dobro promiješaj  smjesu i pusti da odstoji do 20 minuta. Kada dovoljno odstoji, procijedi smjesu kroz plastičnu cjediljku ili kroz gazu u posudu. Ako nemaš alkoholni ocat, možeš koristiti i limunov sok. Ovaj napitak nije namijenjen da se pije nego se koristi za ispiranje grla. Najbolje bi bilo koristiti ga svaka 2-3 sata. Ako se dogodi da i popije, nećeš imati problema, no neće vam odgovarati neugodan okus.

Sok od celera

Uz pomoć sokovnika napravi svježi sok od 250 grama korijena celera. Napitak se koristi u ranoj fazi liječenja reumatizma, gihta ili za skidanje kolesterola.

Čaj protiv kašlja

Za pripremu čaja potrebno je 50 grama svježeg ili 30 grama osušenoga korijena celera i litra vode. Prokuhaj vodu i prelij preko celera, ostavi da stoji poklopljeno, a kad se ohladi procijedi. Pij nekoliko puta na dan po šalicu čaja kako bi ublažili iritaciju dišnih organa kod napadaja astme ili bronhitisa.

Ultra moćan recept za 7 dana: Spoj češnjaka i meda za snažan imunitet

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.