Ovaj keto kremasti kolač s niskim udjelom ugljikohidrata, pun je borovnica, preliven jednostavnim umakom od istog voća. Desert izgleda odlično, a jednostavno ga je napraviti i sadrži samo tri grama ugljikohidrata po kriški.
Sastojci za koru
- Šalica i pol bademova brašna
- 1/4 šalice otopljenog maslaca
- 1/4 šalice zaslađivača po želji (ksilitol, eritrol)
- prstohvat soli
Priprema kore
- Pomiješaj sve sastojke i utisni u kalup za tortu
- Peci koru 10 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih
- Pusti koru da se ohladi prije nego što na nju staviš kremu
Sastojci za kremu
- 2 šalice plus dvije žlice kremastog sira
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- šalica i pol šećera po želji ksilitol, eritrol
- 2 žlice bademova brašna
- čajna žlica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja sobne temperature
- šalica borovnica
Priprema kreme
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih
- Mikserom umuti lagano sir, nemoj previše miksati jer će se krema lomiti. Dodaj vrhnje, vanilijin ekstrakt, brašno i šećer i miksaj. Dodaji jedno po jedno jaje. Kad sastojci postanu glatki prestani miksati. Na kraju u kremu ubaci borovnice.
- Stavi kremu na koru i peci sat i 10 minuta ili dok na dodir krema ne postane treperava.
- Ohladi tortu i zatim je stavi u hladnjak preko noći.
- Kad je torta ohlađena stavi preljev i pospremi u hladnjak na još dva sata.
Preljev od borovnica
- šalica borovnica
- žlica kokosova brašna
- 3 žlice vode
Priprema preljeva
- Umiješaj borovnice u kukuruzno brašno. Ubaci u malu posudu i kuhaj na vatri dok se ne pojave mjehurići.
Napomene
- Eritrol možeš samljeti u blenderu kako bi dobila šećer još finije teksture.
- U hladnjaku cheesecake može stajati tjedan dana, ako ga držiš pokrivenog ili u kontejneru za tortu. U zamrzivaču može stajati šest mjeseci.
- Jedna kriška ima 204 kcal, 3 g ugljikohidrata, 5 g proteina, 18 g masti.