Ako si ikada sama radila domaće njoke vjerojatno si shvatila da je za njihovu pripremu potrebno imati iskustvo i spretnost kako bi ispale onako kako si zamislila. Međutim, postoje lakše i brže metode pripreme njoka bez krumpira - od brašna, kukuruzne krupice i sira
Osnovni recept: njoki od brašna
Zamijesi tijesto samo od brašna i vode na sljedeći način i dobit ćeš uvijek željenu konzistenciju njoka koje se okusom neće puno razlikovati od tradicionalnog recepta. Za 4 osobe potrebno je zakuhati pola litre slane vode i odvagati 430 g brašna. U prokuhanu vodu dodaj 3 žličice ulja, skini s vatre i dodaji brašno miješajući brzim pokretima. Brzina miješanja je vrlo važan čimbenik jer se brašno u kontaktu s vrućom vodom kuha i postaje ljepljivo. Nakon što si kuhačom brašno dobro umiješala, dobiveno tijesto stavi na kuhinjsku podlogu i nastavi mijesiti rukama. Ako ti se učini da je tijesto previše mekano dodaj malo brašna, ali najčešće nema potrebe. Nakon 10 minuta stajanja možeš raditi trakice od tijesta i rezati njoke na željenu veličinu. Dobivene njoke malo uvaljaj u brašno kako se ne bi lijepili i spremni su za kuhanje u loncu i prelijevanje najdražim umakom.
Njoki od kukuruzne krupice
Za pripremu njoka od kukuruzne krupice potrebno je palentu prethodno skuhati i ohladiti. Ovi njoki su odlična ideja kako iskoristiti ostatke palente. Gotovu palentu u količini od 350 g pomiješaj u mikseru s 200 g oštrog brašna, 2 jaja i malo muškatnog oraščića. Od dobivenog tijesta koje je malo "odmorilo" radi trake i reži njoke. Ako želiš napraviti njoke sasvim od palente, toplu kuhanu palentu oblikuj uz pomoć žličica i stavljaj na tavu u kojoj je otopljen maslac. Ovako pripremljene njoke možeš lagano prepržiti i odmah poslužiti.
Umjesto krumpira - sir
Takozvani gnocchi di ricotta poznati su talijanski specijalitet. U receptu umjesto krumpira koristi ricotta sir ili u našem podneblju popularniju skutu. Potrebni sastojci su kravlja skuta 0,5 kg, brašno 200 g, ribani parmezan 50 g, 2 jaja, malo soli i po želji pola žličice kurkume za lijepu boju. Postupak teče tako da se prvo dobro izmiješa skuta po mogućnosti sasvim bez grudica, a zatim se dodaju parmezan, jaja, sol i kurkuma, sastojke dobro izmiješaj pa tek onda po malo dodaji brašno. Tijesto je potrebno još malo mijesiti na pobrašnjenoj podlozi prije nego što ga izrežeš "na njoke". Njoki se mogu odmah skuhati ili zamrznuti. Još jedna mogućnost je da prema klasičnom receptu za njoke umjesto krumpira ili sira upotrijebiš kuhanu buču ili batat.
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr