Hladna juha od rajčica, poznatija kao gazpacho, jedno je u nizu jela kojima se moraš ohladiti ovog ljeta. Stari kruh, sveprisutne rajčice i malo dodataka, to je sve što ti je potrebno za hladnu juhu od rajčice koja je ujedno i odlična podloga za igranje.
Dodaj joj krastavce, lubenicu ili druge plodove bez kojih bi ljeto bilo nezamislivo. Trebat će ti blender u koji ćeš ubaciti svoje sastojke, a oni bazični su sjeckane rajčice, luk, češnjak, krastavac, paprika i koja šnita odstajalog kruha. Količine prilagodi svojim potrebama i željama.
Ako voliš osjetiti češnjak u jelu, ubaci tri ili više režnja, a ukoliko ga voliš tek u laganim notama, dovoljan će biti jedan režanj. Koristi začine koje najviše voliš, a za koje ste sigurna da se odlično slažu. Rajčicu i bosiljak ili peršin i gotovo svako drugo povrće. Ljubitelji jače hrane mogu ubaciti i koju ljutu papričicu, a za kiselinu istisni sok pola limuna ili limete.
Avokado će dati kremaste tonove
Avokado će dati na kremoznosti, lubenica i jagode donijet će vam slatkaste tonove, a tikvica nešto nove svježine. Sastojke u bledner posloži tako da kruh bude na dnu kako bi upio sve sokove iz povrća. Upravo zato je povrće i voće koje koristiš u gazpachu dobro nasjeckati pa ostaviti sve da odstoji barem sat vremena.
Preostalo je još samo posoliti, blendati pa zaliti s malo maslinovog ulja. Po vrhu još možeš posipati sa sitno sjeckanim svježim krastavcima i tvoj gazpacho je gotov. Upamti recept i vrati mu se s veseljem jer upravo ova hladna juha zagrijat će ti srce na neki novi način.
Dobar tek!
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr!