Hrana 13. svibnja 2015.

Blagodati doručka za djecu i odrasle

Dorucak_6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kvalitetan doručak nam osigurava dovoljnu količinu energije kako bismo bili produktivni, koncentrirani i kreativni u obavljanju naših svakodnevnih aktivnosti. Stoga bi doručak trebao osigurati do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, odnosno jednu četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima

Doručak od malih nogu

Navika redovitog doručkovanja stječe se već u djetinjstvu, stoga roditelji svojim primjerom trebaju pokazati djeci kako započeti uspješan dan. Doručak je neobično važan obrok za školsko dijete jer omogućuje ne samo nesmetan rast i razvoj nego i osigurava energiju potrebnu za optimalno funkcioniranje i udovoljavanje svim zahtjevima koji ga očekuju u školi. Djeca koja redovito doručkuju postižu bolje rezultate u školi, a slične pozitivne učinke na koncentraciju, pamćene i učenje doručak ima i na studente. Ako djeca preskoče doručak njihova sposobnost usvajanja novog znanja bit će smanjena, a nemir i razdražljivost češće je prisutna i kod odraslih koji preskaču ''najvažniji obrok u danu''.

Redovita navika doručkovanja u višestrukoj je pozitivnoj vezi s održavanjem poželjne tjelesne mase. Prvi jutarnji obrok potiče metabolizam, proces u kojem tijelo pretvara hranjive tvari u energiju, odnosno tijelo počinje trošiti unesene kalorije. Također, dokazano je da osobe koje preskaču doručak često konzumiraju više kalorija tijekom dana od osoba koje redovito doručkuju.

Naime, kada se preskoči doručak veća je vjerojatnost posezanja za visokokaloričnim zalogajima tijekom dana kako bi utažili glad. Osobe koje redovito doručkuju rjeđe su depresivne, rjeđe su izložene emocionalnom stresu te se općenito bolje nose sa stresnim situacijama. Jednako tako, odrasli bolje funkcioniraju u uredu i van njega ako su pojeli doručak, a ujedno daju dobar primjer djeci.

Znanstvene potvrde o važnosti doručka

Znanstvenih potvrda o važnosti doručka je mnogo. Evo samo nekih od njih:

Za odrasle:

  • Škotski istraživači dokazali su da konzumiranje doručka bogatog kompleksnim ugljikohidratima, osiguravaju mozgu adekvatne količine lako iskoristive glukoze i povoljno djeluje na kratkoročno pamćenje.
  • Prema studijama provođenim na Sveučilištu u Walesu, odrasle osobe koje redovito konzumiraju doručak, rade brže, manje griješe i imaju bolje pamćenje u odnosu na osobe koje preskaču doručak.
  • Irski istraživači otkrili su da osobe koje ne preskaču doručak bolje slijede preporuke nutricionista o adekvatnom unosu masti, proteina i ugljikohidrata. Također je manja vjerojatnost da će se razviti nedostatak kalcija, željeza i vitamina B.
  • Istraživači sa Sveučilišta u Bristolu ispitivali su utjecaj konzumiranja doručka na mentalne sposobnosti pojedinaca. Rezultati su pokazali da su oni koji redovito doručkuju rjeđe depresivni, rjeđe su izloženi emocionalnom stresu te se općenito puno bolje nose sa stresom.
  • Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da studentice koje povremeno doručkuju ili pak uopće ne doručkuju imaju značajno učestalije menstrualne bolove od onih koje doručkuju svaki dan. Isto tako studentice koje uopće ne doručkuju pokazuju tendenciju ka opstipaciji.

Za djecu

  • Prema studiji provedenoj u Oxfordu, djeca koja konzumiraju doručak bogat kompleksnim ugljikohidratima za ručak konzumiraju manje količine hrane. Ovi rezultati sugeriraju da doručak bogat kompleksnim ugljikohidratima može imati ulogu u kontroli tjelesne mase i prevenciji pretilosti.
  • Studija provedena u Minnesoti pokazala je da učenici koji konzumiraju doručak prije škole postižu bolje rezultate u matematičkim zadacima i čitanju, imaju povećanu pažnju te se bolje ponašaju.
  • Djeca koja doručkuju dnevno unose više željeza, vitamina B i vitamina D u odnosu na djecu koja preskaču doručak. Ti vitamini i minerali izrazito su bitni za vrijeme rasta i razvoja djece kao i općenito pravilna prehrana!
  • Preskakanje doručka povećava rizik od karijesa kod djece.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.