Hrana Analizirali smo 05. listopada 2016.

Biljni napici koji će ti dati energiju za cijeli dan - isprobaj ih u palačinkama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U raznovrsnoj ponudi biljnih napitaka nije se uvijek lako snaći i odabrati najbolje, stoga smo odlučili predstaviti ti jedan od popularnijih napitaka, onaj od badema i jedan ne toliko poznat - napitak od indijskih oraščića.

Biljni napici mogu poslužiti kao zamjena za kravlje mlijeko, odličan su izbor uz doručak, u kavi ili smoothiju te kao osvježenje. Napitak od badema i indijskih oraščića su odličan izbor jer zbog svog sastava osiguravaju bogatstvo hranjivih tvari

Napitak od indijskih oraščića 

Napitak od indijskih oraščića nije toliko poznat, a predstavlja važan izvor svih bitnih nutrijenata koji su nam potrebni tijekom dana. Bogat je kalcijem i vitaminima te uz to bez laktoze i glutena. 

Zanimljivo je da indijski oraščić zapravo i nije orašasti plod, nego sjemenka cashew jabuke, ploda Indijskog oraha. Zbog visoke razine mononezasićenih masti i antioksidansa koje sadrži, pruža širok spektar prednosti za zdravlje. Indijski oraščić nije samo odličan izvor vlakana i kalcija, već sadrži i visoku razinu folne kiseline, vitamina K i vitamina B. Također u tragovima sadrži magnezijum, fosfor, selen i bakar, koji su neophodni za funkcioniranje organizma. 

Zbog svog sastava, preporučuje se kao dodatak prehrani kod anemije, psiho-emocionalnih poremećaja, visoke razine kolesterola u krvi. Također, indijski oraščić potiče oslobađanje spolnih hormona i prirodni je afrodizijak. Čaša mlijeka od indijskih oraščića stoga je odličan izbor za početak dana jer će osigurati energiju i poletnost. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Napitak od badema

Riječ je o niskokaloričnom napitku, a mnogi autori navode kako je bogatiji nutrijentima od sojina i rižina mlijeka. Sadrži vitamine E i D, niz minerala od mangana, selena, magnezija, željeza do cinka i kalcija. Također, bogato je bjelančevinama, flavonoidima i omega 3 masnim kiselinama. Treba napomenuti kako je napitak od badema jedan od najboljih prehrambenih izvora vitamina E jer u bademima dolazi i 90 posto preporučenih količina vitamina E koji štiti masne kiseline od oksidacije, a naše stanice od starenja. 

Osim što zbog sadržaja vitamina E ima antioksidativno djelovanje, bogat je proteinima jer jedna šalica napitka od badema od 250 ml sadrži oko 1 gr proteina, malo ugljikohidrata i otprilike oko 40 kalorija. Sadržaj mangana pomaže u aktivaciji enzima probavnog sustava. S obzirom na navedene karakteristike, napitak od badema preporučuje se osobama na dijetama. Njegov pak orašast okus dobro pristaje u biskvitima, pitama i kolačima, ali i u kavi. Može se koristiti u pripremi palačinki pa ti u nastavku donosimo i jednostavan recept.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Palačinke s napitkom od badema i grožđicama

  • Sastojci:
  • 225 ml napitka od badema 
  • 115 g brašna
  • prstohvat himalajske soli
  • 2 jaja
  • 30 ml hladne vode
  • margarin
  • šaka grožđica
  • vrhnje za šlag
  • zaslađivač po želji

Priprema: 

Namoči grožđice, utuci malo vrhnja za šlag dok ne postane pjenasto. Stavi brašno i sol u drugu zdjelu pa umiješaj jaja, napitak od badema, zaslađivač, vodu i iscijeđene grožđice.

Otopi malo margarina u tavi za palačinke. Ulij smjesu, ispeci na jednoj strani i potom okreni. 

Saznaj više o proizvodima na biljnoj bazi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.