Kora se radi od bezglutenskog suhog keksa, krema je od zrelih banana i guste krema od vanilije. Pri svakom zalogaju čut ćete "mmm kako je ovo dobro".
Sastojci
Za koru
- 140 grama bezglutenskog suhog keksa
- 2 žlice šećera (šećer možete zamijeniti ksilitolom)
- 1/4 šalice rastopljenog maslaca
Za kremu
- 1/2 šalice šećera
- 3 1/2 žlice kukuruznog škroba (zdrava zamjena je agar - agar)
- prstohvat soli
- 2 1/2 šalice mlijeka s malim udjelom masnoća
- 3 velika žumanjka
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žlice ekstrakta banane
- 2 žlice maslaca
- 3 zrele banane, izrezane na tanke kriške
Za kraj
- 1 1/2 šalica šlaga
- žlica bademovih listića
Priprema
- Prvi korak - Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Drugi korak - Za pripremu kore sameljite kekse i dodajte dvije žlice šećera. Dodajte 1/4 šalice rastopljenog maslaca, miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dobivenu smjesu utisnite u kalup promjera 22 do 23 cm. Pecite na 180 stupnjeva osam do deset minuta ili dok lagano ne porumeni. Ostavite da se ohladi.
- Treći korak - Na srednje jakoj vatri pomiješajte 1/2 šalice šećera, kukuruznog škroba (ili agar agara) i soli, uz miješanje. Dodajte mlijeko i žumanjke i dalje miješajući. Kuhajte šest minuta ili dok smjesa ne počne ključati i počne se zgušnjavati, povremeno miješajući. Maknite s vatre. Umiješajte ekstrakte i dvije žlice maslaca. Pustite da se ohladi.
- Četvrti korak - Polovicu narezanih banana rasporedite u jednom sloju preko kore i prelijte s kremom. Ponovite slojeve dok ne potrošite punjenje. Pokrijte folijom i pustite da se hladi najmanje tri sata. Kad se ohladi stavite sloj šlaga i pospite listićima badema.
Izvor: myrecipes