Kora se radi od bezglutenskog suhog keksa, krema je od zrelih banana i guste krema od vanilije. Pri svakom zalogaju čut ćeš "mmm kako je ovo dobro".
Sastojci
Za koru
- 142 grama bezglutenskih suhih keksi
- 2 žlice šećera (uvijek obični šećer možeš zamijeniti zdravim primjerice ksilitolom)
- 1/4 šalice rastopljenog maslaca
Za kremu
- 1/2 šalice šećera
- 3 1/2 žlice kukuruznog škroba (zdrava zamjena je agar - agar)
- prstohvat soli
- 2 1/2 šalice mlijeka s malim udjelom masnoća
- 3 velika žumanjka
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žlice ekstrakta banane
- 2 žlice maslaca
- 3 zrele banane, izrezane na tanke kriške
Za kraj
- 1 1/2 šalica zamrznutog šlaga (odmrzni ga prije upotrebe ili napravi svoj)
- 1 žlica bademovih listića
Priprema
- Prvi korak - Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Drugi korak - Za pripremu kore samelji kekse i dodaj dvije žlice šećera. Dodaj 1/4 šalice rastopljenog maslaca, miješaj dok se sastojci ne sjedine. Dobivenu smjesu utisni u kalup promjera 22 do 23 cm. Peci na 180 stupnjeva osam do deset minuta ili dok lagano ne porumeni. Ostavi da se ohladi.
- Treći korak - Na srednje jakoj vatri pomiješaj 1/2 šalice šećera, kukuruznog škroba (ili agar agara) i soli, uz miješanje. Dodaj mlijeko i žumanjke i dalje miješajući. Kuhaj šest minuta ili dok smjesa ne počne ključati i počne se zgušnjavati, povremeno miješajući. Makni s vatre. Umiješaj ekstrakte i 2 žlice maslaca. Pusti da se ohladi.
- Četvrti korak - Polovicu narezanih banana rasporedi u jednom sloju preko kore i prelij s kremom. Ponovi slojeve dok ne potrošiš punjenje. Pokrij folijom i pusti da se hladi najmanje tri sata. Kad se ohladi stavi sloj šlaga i pospi listićima badema.
Izvor: myrecipes