Hrana Zdravi recepti 10. siječnja 2020.

Bezglutenski kolač s dvostrukom kremom od banana

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kora se radi od bezglutenskog suhog keksa, krema je od zrelih banana i guste krema od vanilije. Pri svakom zalogaju čut ćeš "mmm kako je ovo dobro".

Sastojci

Za koru

  • 142 grama bezglutenskih suhih keksi
  • 2 žlice šećera (uvijek obični šećer možeš zamijeniti zdravim primjerice ksilitolom)
  • 1/4 šalice rastopljenog maslaca

Za kremu

  • 1/2 šalice šećera
  • 3 1/2 žlice kukuruznog škroba (zdrava zamjena je agar - agar)
  • prstohvat soli
  • 2 1/2 šalice mlijeka s malim udjelom masnoća
  • 3 velika žumanjka
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žlice ekstrakta banane
  • 2 žlice maslaca
  • 3 zrele banane, izrezane na tanke kriške

Za kraj

  • 1 1/2 šalica zamrznutog šlaga (odmrzni ga prije upotrebe ili napravi svoj)
  • 1 žlica bademovih listića
Možda te zanima... Kolač s jabukama i bananama gotov za tren Hrana Možda te zanima... Keto kolač s ricottom i neodoljivom aromom limuna Hrana

 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

 

Priprema

  • Prvi korak - Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
  • Drugi korak - Za pripremu kore samelji kekse i dodaj dvije žlice šećera. Dodaj 1/4 šalice rastopljenog maslaca, miješaj dok se sastojci ne sjedine. Dobivenu smjesu utisni u kalup promjera 22 do 23 cm. Peci na 180 stupnjeva osam do deset minuta ili dok lagano ne porumeni. Ostavi da se ohladi.
  • Treći korak - Na srednje jakoj vatri pomiješaj 1/2 šalice šećera, kukuruznog škroba (ili agar agara) i soli, uz miješanje. Dodaj mlijeko i žumanjke i dalje miješajući. Kuhaj šest minuta ili dok smjesa ne počne ključati i počne se zgušnjavati, povremeno miješajući. Makni s vatre. Umiješaj ekstrakte i 2 žlice maslaca. Pusti da se ohladi.
  • Četvrti korak - Polovicu narezanih banana rasporedi u jednom sloju preko kore i prelij s kremom. Ponovi slojeve dok ne potrošiš punjenje. Pokrij folijom i pusti da se hladi najmanje tri sata. Kad se ohladi stavi sloj šlaga i pospi listićima badema.

Izvor: myrecipes

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.