Poznatim okusima ananasa i pudinga od vanilije dodaj malo kurkume pa ćeš dobiti desert zlatnožute boje i pomalo egzotičnog okusa. Ovu finu mješavinu zapeci u keramičkim kalupima pa ohladi i posluži uz poluslatki pjenušac
U ovo se doba godine u dućanima može pronaći lijepih svježih primjeraka ananasa. Naslov recepta zvuči pomalo egzotično, no okusi su ti vrlo bliski. Ne znam tko nije probao ananas i vaniliju.
Možda te jedino kurkuma zbuni. No ona je začin koji se može koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Kurkuma se dobiva iz korijena biljke koja pripada obitelji đumbira. Kod nas se u gotovo svakom dućanu može pronaći sušena kurkuma. Daje lijepu zlatnožutu boju jelima te ima vrlo zanimljivo ukus.
Sastojci za 4 osobe
Za prhko tijesto (cca 200 gr):
- 100 g brašna
- 40 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
Za puding:
- 1 svježi ananas
- 1 čajna žličica kurkume
- 2 vanilin šećera
- 1 vanilin štapić
- 5 žlica šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice gustina
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti ananas u pudingu od vanilije i kurkume!
Priprema s guštom- Zamiješaj brašno s maslacem na
sobnoj temperaturi te mu dodaj šećer i izmućeno jaje. Sve dobro
promiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Rasporedi tijesto
na prozirnu foliju (tako da ga razvaljaš preko folije na debljinu od 5
mm) i zatim ga stavi ovako razvaljano u foliji u zamrzivač. Potrebno
ga je odmah razvaljati jer je dosta mekano, kako bi ga kasnije, kad se
smrzne, bilo lako oblikovati kalupom ili čašom (potrebna su ti četiri kruga tijesta za 4 posudice). Ostatak tijesta koji ti
ostane ispeci zasebno kao keksiće koje možeš pojesti uz jutarnju
kavicu.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Oguli ananas, odstrani
mu centralni tvrdi dio. Iscjeckaj ga na kockice veličine 1,5 cm. Stavi
ga u vatrostalnu posudu i pospi s dva vanilin šećera. Peci 20 minuta,
povremeno promiješaj i pazi da ne zagori.
- U međuvremenu pripremi
puding od vanilije i kurkume. Prereži vanilin štapić i s nožem ostruži
sjemenke i dodaj ih slatkom vrhnju. Dodaj i štapiće vanilije koje ćeš
kasnije izvaditi. Slatkom vrhnju dodaj još jednu žličicu kurkume
(koja će mu dati lijepu žutu boju i dodatnu aromu) i pet žlica šećera.
Stavi na laganu vatru.
- U zasebnoj šalici promiješaj pola od 100 ml
mlijeka s 2 žlice gustina. Dobro promiješaj da ne ostanu grudice. Kad
se slatko vrhnje približilo vrenju dodaj mu mlijeko s gustinom i miješaj
sve dok se ne zgusne. Kad se puding zgusnuo, skini s vatre.
- Na dnu keramičkih kalupa za pečenje rasporedi ananas, na njega rasporedi puding dok ne popuniš kalup.
Izvadi tijesto iz zamrzivača i oblikuj krugove te ih stavi na vrh
pudinga u kalupu. Kalupe rasporedi na lim za pečenje. Stavi peći
cca 10-15 minuta u pećnicu na 200 stupnjeva, dok lagano ne porumeni.
Izvadi i ostavi da se ohladi te stavite u hladnjak na barem još sat vremena.
- S obzirom da desert nije jako sladak uz njega možeš popiti poluslatki pjenušac.
- Zamiješaj brašno s maslacem na sobnoj temperaturi te mu dodaj šećer i izmućeno jaje. Sve dobro promiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Rasporedi tijesto na prozirnu foliju (tako da ga razvaljaš preko folije na debljinu od 5 mm) i zatim ga stavi ovako razvaljano u foliji u zamrzivač. Potrebno ga je odmah razvaljati jer je dosta mekano, kako bi ga kasnije, kad se smrzne, bilo lako oblikovati kalupom ili čašom (potrebna su ti četiri kruga tijesta za 4 posudice). Ostatak tijesta koji ti ostane ispeci zasebno kao keksiće koje možeš pojesti uz jutarnju kavicu.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Oguli ananas, odstrani mu centralni tvrdi dio. Iscjeckaj ga na kockice veličine 1,5 cm. Stavi ga u vatrostalnu posudu i pospi s dva vanilin šećera. Peci 20 minuta, povremeno promiješaj i pazi da ne zagori.
- U međuvremenu pripremi puding od vanilije i kurkume. Prereži vanilin štapić i s nožem ostruži sjemenke i dodaj ih slatkom vrhnju. Dodaj i štapiće vanilije koje ćeš kasnije izvaditi. Slatkom vrhnju dodaj još jednu žličicu kurkume (koja će mu dati lijepu žutu boju i dodatnu aromu) i pet žlica šećera. Stavi na laganu vatru.
- U zasebnoj šalici promiješaj pola od 100 ml mlijeka s 2 žlice gustina. Dobro promiješaj da ne ostanu grudice. Kad se slatko vrhnje približilo vrenju dodaj mu mlijeko s gustinom i miješaj sve dok se ne zgusne. Kad se puding zgusnuo, skini s vatre.
- Na dnu keramičkih kalupa za pečenje rasporedi ananas, na njega rasporedi puding dok ne popuniš kalup. Izvadi tijesto iz zamrzivača i oblikuj krugove te ih stavi na vrh pudinga u kalupu. Kalupe rasporedi na lim za pečenje. Stavi peći cca 10-15 minuta u pećnicu na 200 stupnjeva, dok lagano ne porumeni. Izvadi i ostavi da se ohladi te stavite u hladnjak na barem još sat vremena.
- S obzirom da desert nije jako sladak uz njega možeš popiti poluslatki pjenušac.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela