Amarant je visokohranjiva namirnica koja po sadržaju kvalitetnih bjelančevina nadmašuje ostale žitarice. Njegova posebnost ogleda se u sadržaju lizina, esencijalne aminokiseline koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini. Osim toga, izvanredan je izvor biljnih vlakana i minerala (željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana), a ima vrlo malo masti i kalorija
Sadrži tri puta više biljnih vlakana i pet puta više željeza od pšenice, a samo 60 g kuhanih sjemenki amaranta pruža 80 posto preporučene dnevne doze kalcija.
Amarant u kombinaciji s prosom osigurava sastav bjelančevina sličan mesu
Svjež sok od listova ublažava respiratorne tegobe (bronhitis, astma i kašalj). Kombiniraš li ga s drugom žitaricom (kao što je proso), dobit ćeš sastav bjelančevina sličan mesu, što je izuzetno značajno u prehrani vegetarijanaca i tijekom posta. Odlično se kombinira i s rižom, grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i čokoladom. Ako voliš grickalice, zdrava varijanta su – kokice od zrna amaranta! Možeš ih pomiješati s pahuljicama, cornflakesom i suhim voćem te uživati u zdravom doručku koji će ti pružiti energiju neophodnu za početak dana.
Pročitaj recept za varivo od amaranta!