Hrana 26. listopada 2017.

Alkohol ti može pomoći da fluentnije govoriš strane jezike!

Vino-Blagdani
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mala studija objavljena prošli tjedan u Časopisu o psihofarmakologiji (Journal of Psychopharmacology) pokazala je da male količine alkohola mogu pomoći ljudima da bolje govore strane jezike. Istraživači su otkrili

Studija je obuhvatila 50 govornika njemačkog jezika koji su studirali u Nizozemskoj i nastava je također bila na nizozemskom. Svi sudionici su potvrdili da povremeno piju alkohol i položili su ispit iz nizozemskog jezika. Polovica sudionika dobila je malo alkohola u skladu sa svojim tjelesnim proporcijama, a druga polovica vodu te su zatim razgovarali na nizozemskom s ispitivačima, a razgovor je bio sniman.

Curajabukaaau Možda te zanima... Hrana za uspješno učenje Hrana

Razgovor su zatim preslušavali izvorni govornici nizozemskog jezika koji nisu znali koji su sudionici pili alkohol, a koji nisu i trebali su ocijeniti kvalitetu jezika. Ispitanici su također trebali ocijeniti i sami sebe. Skupina koja je pila alkohol nije svoje govorničke vještine ocijenila boljima u odnosu na skupinu koja je pila vodu.

Možda te zanima... Dobre vijesti za ljubitelje alkohola: Smanjuje demenciju i poboljšava opće raspoloženje Zdravlje

Ali s tim se procjenama nisu složili izvorni govornici nizozemskog jezika koji su one što su pili alkohol procijenili kao fluentnije govornike u odnosu na skupinu koja je pila vodu. Ocijenili su da su osobe iz skupine koja je pila alkohol imale bolji izgovor, a gramatika i vokabular su bili jednaki kod obje skupine.

Možda te zanima... Fatalne doze: 6 litara vode, 70 šalica kave, 13 čaša alkohola Hrana

Znanstvenici su zaključili da male količine alkohola poboljšavaju fluentnost prilikom govora stranog jezika, dok veće količine alkohola mogu dovesti do suprotnog učinka. Također su naveli da u studiji nije mjerena razina stresa kod testiranih osoba što također ima utjecaja na fluentnost.

Ako alkohol ni u najmanjim količinama nije tvoj izbor, pokušaj s nekim od ovih savjeta kako bi poboljšala svoje govorničke vještine:

Uči strani jezik za koji imaš jaku motivaciju - istraživanja su pokazala da se bolji uspjeh u učenju stranih jezika postiže kada postoji dobra motivacija.

Zapisuj riječi koje učiš - pisanje pridonosi pamćenju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.