Dobra vijest za slatkoljupce - nova su istraživanja otkrila kako konzumiranje čokolade najmanje pet puta tjedno smanjuje opasnost srčanog udara te povezanih oboljenja (poput koronarne bolesti arterija) kod pretilih osoba.
Rezultati ovog istraživanja koje prenosi portal Daily Maila, pokazali su kako su pretile osobe koje ne jedu čokoladu u većoj opasnosti od srčanih oboljenja, pa tako i srčanog udara.
Prethodna su istraživanja povezivala konzumiranje tamne čokolade s održavanjem zdravlja srca zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, pomoći kod suzbijanja lošeg kolesterola u organizmu, boljeg protoka krvi, smanjenja krvnog tlaka i prevencije krvnih ugrušaka.
Tijek istraživanja
Bostonski istraživači ispitali su 148, 465 veterana koji su sudjelovali u programu 'Milijun veterana', u kojem se pratilo njihovo zdravstveno stanje u određenom vremenu. Prosječna dob ispitanih iznosila je 64 godine, a 90% istih bili su muškarci.
Nitko od njih nije imao koronarnu bolest na početku istraživanja - nakupljanje plaka u arterijama koje može uzrokovati srčani udar.
Ispitanici su morali odgovoriti na to koliko učestalo jedu tamnu ili mliječnu čokoladu, bez dodataka poput lješnjaka ili karamele, a njihove prehrambene navike istraživači su pratili dvije i pol godine.
Oko 4 000 ispitanih razvilo je koronarne bolest tijekom perioda testiranja.
Rezultat: Pretili ljudi bi trebali jesti više čokolade
Čokolada ne utječe jednako i na ljude sa zdravim indeksom tjelesne mase ili one koji su pothranjeni.
Iako ova povezanost nije još sasvim razjašnjena, znanstvenici pretpostavljaju da pozitivan učinak čokolade na rizik od koronarne bolesti može biti vidljiv samo kod pretilih ljudi upravo iz razloga što su oni općenito u većoj opasnosti od iste, pa je i najmanji efekt od velike pomoći.