Hrana Hrana kao lijek 13. kolovoza 2021.

7 namirnica koje treba izbjegavati tijekom menopauze

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza sa sobom nosi mnoge neugodne simptome. Međutim, sljedećih sedam namirnica može ih čak i pogoršati

Kad kod žena padne razina estrogena, obično u dobi od 45 do 55 godina, nastupa menopauza. Od tada mjesečnica prestaje i više ne može zatrudnjeti prirodnim putem. Simptomi koje ova promjena nosi sa sobom mogu biti iscrpljujući i ozbiljno ometati svakodnevni život. 

Međutim, tipične tegobe, poput nesanice ili valunga, mogu se pogoršati ili ublažiti prehranom. Premda su cjelovite žitarice, nemasne bjelančevine i svježe voće i povrće vrlo dobri i korisni, sljedeća hrana može negativno utjecati na simptome.

Začinjena hrana

Jako začinjenu hranu, osobito onu s čilijem i curryjem, treba izbjegavati tijekom menopauze, savjet je „National Institute of Aging“. To može posebno pogoršati valunge kod osjetljivih žena.

Gotova jela

Sigurno znaš da gotova jela ne spadaju u plan zdrave prehrane. To se odnosi i na menopauzu. Gotova hrana iz konzervi, zamrzivača i slično, sadrži puno šećera. To uzrokuje skok šećera u krvi, što također može dovesti do valunga, a dugoročno čak i do dijabetesa.

Brza hrana

Na brzinu smazati hamburger ili krišku pizze protiv gladi? To može biti ukusno i uštedjeti vrijeme, ali poput gotovih jela, to nije dobra ideja za menopauzu. S jedne strane, zato jer ova jela često sadrže nezdrave masti, a žene već imaju tendenciju brže se udebljati tijekom tog razdoblja. S druge strane, zato jer te masti povećavaju rizik od srčanih bolesti, na koje su žene općenito osjetljivije tijekom menopauze.

Masno meso

Nezdrave, zasićene masne kiseline nalaze se u prekomjernim količinama u masnom mesu (npr. slanini). Osim već spomenutih simptoma, također snižavaju razinu serotonina u tijelu. Ako imaš na raspolaganju manje hormona sreće, to može pogoršati promjene raspoloženja te, u najgorem slučaju, povećati rizik od depresije.

Kofein

Dok su učinci ispijanja kave tijekom menopauze još uvijek kontroverzni, konzumacija više kave može pogoršati valunge te pojačati znojenje. Osim toga, ako imaš problema sa spavanjem, trebala bi prestati konzumirati kofein nakon podneva.

Alkohol

Slično kofeinu, alkohol je povezan s valunzima, lošim snom i promjenama raspoloženja kod nekih žena. Međutim, kao i kod kave i začinjene hrane, vrijedi sljedeće: konzumiraj hranu svjesno i brini se o svom tijelu. Osvijestit ćeš se kad se pojavi vrućina nakon čaše vina.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati, poput onih u bijelim žitaricama i slatkim namirnicama, osiguravaju povećanje šećera u krvi i oslobađanje više inzulina (hormona za skladištenje masti). Tijekom menopauze inzulinska rezistencija prirodno raste, ali ako se konzumira i veliki broj pojačivača nastanka inzulina, taj se učinak još više povećava. To može dovesti ne samo do povećanih promjena raspoloženja i povećanja tjelesne težine, nego i do dijabetesa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.