Hrana Hrana kao lijek 27. ožujka 2017.

6 razloga zašto je baš dobro piti crno vino

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si već čula kako crno vino može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Ovaj pozitivni učinak crno vino može zahvaliti prisutnosti resveratrola, biljnog sastojka s brojnim pozitivnim utjecajima na zdravlje.

Visoki tlak - liječnica savjetuje što možeš sama poduzeti!

Resveratrol je biljni sastojak s antioksidativnim djelovanjem, a njegovi najvažniji prehrambeni izvori su crno vino, grožđe, određeno bobičasto voće i kikiriki. Važno je naglasiti kako je resveratrol uglavnom koncentriran u pokožici i sjemenkama grožđa i bobica.

 | Author:

U većini provedenih istraživanja koja su proučavala utjecaj uzimanja resveratrola, resveratrol je korišten kao dodatak prehrani. Donosimo vam neke od zaključaka istraživanja koji objašnjavaju blagotvorno djelovanje resveratrola.

Koliko čaša vina dnevno se preporučuje za skidanje kilograma?

  1. Resveratrol može pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka.
  2. Resveratrol ima pozitivan utjecaj na lipidni profil.
  3. Kao moćni antioksidans i protuupalni sastojak, resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u zaštiti moždanih stanica od oštećenja.
  4. Istraživanja na životinjama pokazuju kako je resveratrol pomogao u razvoju bolje osjetljivosti na inzulin i borbi protiv pratećih komplikacija dijabetesa. Tako bi u budućnosti osobe s dijabetesom mogle imati koristi od uzimanja resveratrola.
  5. Pokazalo se da resveratrol može smanjiti bolove u zglobovima zbog čega pokazuje učinkovitost i u prevenciji oštećenja hrskavice.
  6. Iako su potrebna dodatna klinička istraživanja, rezultati istraživanja na životinjama pokazuju kako resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u blokiranju aktivnosti stanica karcinoma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.