Eko Eko dom 26. srpnja 2018.

Kako pomoći životinji ako vidiš da je zatvorena u usijanom autu

Foto: Screenshot video Facebook
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Građevinski radnik Danny Cruttwell iz Crawleyja u Engleskoj prolazio je uz automobil na parkiralištu trgovačkog centra i u njemu vidio dva psa koja su se unutra pržila dok je vani bilo 33 stupnjeva Celzijeva. Odlučio ih je osloboditi pod svaku cijenu

Građevinski radnik Danny Cruttwell iz Crawleyja u Engleskoj na Facebooku je objavio snimku na kojoj se vidi cijela akcija spašavanja pasa, kao i trenutak dolaska njihove vlasnice i razgovor s njom. Sve se odigralo na parkiralištu jednog trgovačkog centra.

Cruttwell je snimao sve što je radio kako bi imao dokaz da su psi bili u jadnom i opasnom stanju. Prokomentirao je da je temperatura u vozilu bila kao i u njegovom vlastitom, oko 33 stupnjeva Celzijeva.

"Bio sam u shoppingu. Prolazio sam pokraj automobila i vidio dva psića u njemu i malo otvoren prozor. Provjerio sam vrata, bila su otključana pa sam ih otvorio i pustio pse van", rekao je Cruttwell koji je odmah životinjama dao i vode.

U videu je rekao da bi, u slučaju da vrata nisu bila otključana, razbio prozor samo da spasi psiće.

Ubrzo nakon toga iz trgovačkog centra je izašla vlasnica automobila.

"Hej, evo žene iz Jeremy Kylea. Ne možete ostaviti pse u autu ovako", rekao joj je muškarac, na što mu je ona odgovorila da je u trgovini bila 'dvije sekunde'.

No, to opravdanje kod njega nije prošlo.

"Ovdje sam već neko vrijeme. Obavio sam shopping, a kad sam tek došao na parkiralište ovaj auto je već bio tu. Sretni ste što vam nisam razbio staklo. Psići su unutra, a 33 su stupnja. Pogledajte ih kako su divni", odgovorio joj je muškarac.

Ova prepirka se i dalje nastavila, žena se pokušala opravdati na razne načine, no na kraju je najvažnije da su psići bili na sigurnom.

Možda te zanima... Video koji slama srce: dječak spasio bebu kita Eko Možda te zanima... Pas heroj: Spasio bebu iz stravičnog požara noseći ju za pelene Eko

Kako pomoći ako vidiš sličnu situaciju?

Vidiš li da je netko ostavio svog psa u autu na ovim nesnosnim vrućinama, na tebi je da procijeniš je li on dugo unutra, može li disati i je li mu prozor otvoren (iako ponekad ni to ne znači ništa ako je auto parkiran na usijani beton umjesto u hlad).

Od Dunje Puače iz Udruge "Prijatelji životinja" saznajemo:

˝Jako je opasno ostavljati djecu i životinje u zatvorenom autu koji je parkiran na suncu. Psi se rashlađuju preko jezika i dahtanjem, te su prekomjerno dahtanje i jako isplaženi jezik znakovi da je životinja u potencijalnoj opasnosti. U samo nekoliko minuta temperatura u automobilu postane ubojita za pse jer se njihovo tijelo zagrijava puno brže od našega! U takvom slučaju kad osoba primijeti opasnost potrebno je pozvati policiju i tražiti hitno postupanje.

U ekstremnim situacijama, kad je u pitanju život psa, a nadležne službe ne reagiraju, građanin može na vlastitu odgovornost razbiti staklo automobila da bi spasio psa, jer na taj način sprječava kazneno djelo odnosno smrt životinje. Ukoliko se ustanovi da je pas bio stvarno ugrožen trošak bi trebao snositi onaj tko je prouzročio opasnost o čemu se odlučuje prilikom sudskog procesa."

Dodatne informacije saznaj u njihovoj kampanji: Zatvoreni u vrućem autu usred ljetnog dana.

Plaže na Jadranu na kojima su psi dobrodošli

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Nabukodonadzor

      I onda odeš u dućan i kupiš najsmrdljiviju konzervu pseće hrane ( onu sa hladetinom ) i vratiš se pa saspeš sadržaj iste na zadnji sic da peseki ne budu gladni.

    • Default avatar -
      Nabukodonadzor

      Razbiješ dva dijametralno suprotna prozora da napraviš prropuh.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.