Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Koristim tonik od arnike - za vene i kapilare. Od jeseni do proljeća u čaju pijem pripravak od meda sa peludi i propolisom - za jačanje imuniteta, za zdravu i sjajnu kožu i kosu, protiv prehlada i sličnog. Koristim i
…prikaži još! glinu za piće, na promjeni godišnjih doba (2 puta godišnje) i glinu za vanjsku upotrebu - za mazanje - daje koži zategnutost, mekoću, sjaj i rješava celulita :-)...ulje od gospine trave za sunčanje...eterično ulje lavande protiv glavobolje...propolis za upaljeno grlo...
U prirodi ima sve što nam treba i pravilnom uporabom ljekovitih pripravaka možemo si na jednostavan i zdrav način poboljšati zdravlje i kvalitetu života.
Meni fascinantno je sok od bazginih bobica. Bazgine bobice su same po sebi otrovne, no kada se od njih napravi sok po određenim postupcima tada je to nešto najbolje za krvnu sliku. Ja sam imala problema sa željezom, skoro slabokrvna,
…prikaži još! no otkada pijem ovaj sok sada ne samo da mi je dobro nego mogu i dobrovoljno darivati krv koliko mi je razina željeza porasla...Toliko sam sretna...sve što je od prirode ne može se mjeriti sa umjetnim...nikada. Odlično bi bilo imati ovu knjigu, sigurno se mnogo prirodnih bogatstva krije u njoj...!
ovo knjiga je definitivno nešto što bi htjela imati u svojoj kućnoj biblioteci,prvenstveno zato što se u današnje vrijeme čovjek sve više treba okrenuti prirodi i njenim blagodatima posebice što je zdravlja tiče. postoje brojni prirodni recepti koje koristim što
…prikaži još!to je moguće više,ali jedan od njih me riješio dugogodišnjeg problema s anemijom (manjkom željeza u krvi).godinama sam pila tablete i uništavala želudac,ali kad sam mjesec dana svaki dan jela po žlicu kaše (naribana mrkva,cikla,jabuka,med i limun) željezo mi se popravilo i energija mi se vratila.danas više nemam tih problema ali s vremena na vrijeme opet napravim tu kombinaciju jer je puna vitamina i hranjivih sastojaka i zahvaljujući njoj izbjegnem sve zimske prehlade i gripe,ojačam imunitet i pucam od zdravlja...
Nedavno sam gledala p Juru na TV i stvarno poželila njegovu knjigu, naravno nisam ju dobila preko TV, a vjerojatno neću ni sada. Ali nema veze zato vam pišem da ponekad objavite pokoji recept iz njegove knjige. Ja osobno imam
…prikaži još! problema sa živcima i slabost u glavi praćena vrtoglavicama. Pa barem da pokoji recept propčitamo bilo bi super. Inače od prirodnih lijekova korisim čajeve od šipka i kamilice, brusnice, i jako su dobre kapi propolisa. POZDRAV
SAMA IZRAĐUJEM NEVENOVU MAST,GELOVE PROTIV BORA OKO OČIJU(PREDOBAR JE)MASKU OD PERŠUNA I KISELOG MLIJEKA,LOSION PROTIV OPADANJA KOSE.EVO RECEPTA ZA GEL PROTIV BORA OKO OČIJU:2 ŽLICE MEDA,1 DL DESTILIRANE VODE,1 ČAJNA ŽLIČICA ŽELATINE,1 ŽLIČICA LIMUNOVOG SOKA,PRAZNA I ČISTA POSUDICA.DESTILIRANU VODU STAVIMO
…prikaži još! NA KUHANJE.MAKNEMO VODU SA ŠTEDNJAKA KAD JE VRUĆA.U VRUĆOJ VODI RASTOPIMO ŽELATINU,A POTOM UMJEŠAMO MED I LIMUNOV SOK.MJEŠAMO TAKO DUGO DOK SE SMJESA NE ZGUSNE.SIPAMO U ČISTU POSUDICU I DOBRO ZATVORIMO.GEL UMASIRATI NA PODRUČJE OKO OČIJU.NA ISTI NAČINPRIPREMITIGELOVE SA DRUGIM LJEKOVITIM BILJEM.NA PRIMJER:ZA UMORAN IZGLED(KAMILICA,MENTA,ŠIPAK)PODOČNJACI(MENTA)OTEČENOST(RAZLIČAK,MENTA,NEVEN).LOSION PROTIV PRHUTI:4 JUŠNE ŽLICE SUŠENE LAVANDE I 1 DL 70%ALKOHOLA-ZAJEDNO IZMJEŠATI,DRŽATI DVA TJEDNA NA TOPLOM,PROCIJEDITI I TIME MASIRATI TJEME.TOLIKO OD MENE
Veći dio života provela sam na otoku.Taj dio čovjekova staništa ,gdje more,kamen i večim djelom godine sunce ,gube svoje međe i međusobno se isprepliću ifealan je upravo ljekovitom bilju .U zelenim lističima nerijetko prekrivenim dlačicama koje kao da nastoje ljubomorno
…prikaži još!no čuvati mirise i ulja često se krije pravo bogastvo zdravlja. Možda je i to razlog zašto otočni ljudi usprkos teškom životu koji je najčešće oštra borba čovjeka i prirode , sunca ,vjetra i mora,lica išaranih dubokim borama ,rukam punih kvrgavih žuljeva ,tvrde kože obojene suncem, doživljavaju duboku starost, a lječnika gotovo da i ne posjećuju. Jer dovoljno je prošetati morskim žalom , pogotovo u dane velikog juga .kad vam kožu lica kvasu kapljice mora što se bijesno razbijaju o kraj i pritom disati punim plučima da vam vjetar pritom istiskuje zrak i primićete dovljno joda da vašoj štitnjaći neće ništa nedostajati. A tek u rana otoka jutra šetati kamenjarom gdje vas u nosnicama golica miris kadulje , smilja i levande i vjerujte napetost tjeskoba i depresija nestaju u trenu.Ipak uvijek me razveseli grmić gospine trave koju je moja baka uvijek držala u blizini.Zajedno bi u lipnju brale žute grančihe,miješale ih s maslinovim uljem i držale na suncu da bi dobile gospino ulje krajem ljeta kojim smo mi djeca poslije mazali sve ogrebotine ,ranice pa opekline, a znam pouzdano da su i u težim situacijama i odrasli ljudi posezali za kantariolom ili gospinim uljem.Puno toga je moja baka još spremal i nije nam trebalo trčati nakon i najmanjeg šmrkanja doktoru po antibiotik.I sad se mogu dosjetiti okusa sirupa od lovora ,meda limuna ,šećera i polovica oraha kog je ona ukouhaval i djelila svima koje je mučio kašalj.Zato i danas sve više vremena opet i opet volim provoditi na otoku, tom čarobnom mjestu čaroliji neba mora sunca i kamena.
Kod liječenja bolesti prirodnim putem većina ljudi koristi najčešće prirodne čajeve, uvarke i sl. Tako je npr. kadulja poznata kao "kraljica ljekovitog bilja". Latinsko ime salvia dobila je od riječi salvare što znači spasiti ili izliječiti. Postoji i izreka "Cur
…prikaži još! morietur homo, cui salvia crescit in horto?" ili u slobodnom prijevodu "Zašto bi umro čovjek koji u svom vrtu ima kadulju?" :))
Prirodni lijek za poboljšanje vida: Nasjeckati peršinov list na sitno i skuhati čaj od 1 žlice osušenog lista u 2 -3 dl vode, kuhati 2 minute. Piti dulje vrijeme jednu do dvije šalice dnevno.
Nikad nisam probala bolji recept za lijepu kosu od extra djevičanskog maslinovog ulja s dva žumanjca i malo meda i limuna. Nijedan sintetski proizvod nema takav efekt, a puni su kemikalija. Osim toga, ponekad i popijem malo extra djevičanskog maslinovog
…prikaži još! ulja, jer je zdravo. Također balzam za usnena bazi nevena mi uklanja i prevenira herpes bolje od bilo koje sintetske masti.
Moja mama u zadnjih par godina sama sprema raznorazne domaće "lijekove" (pripravke). Čajevi od osušenih biljaka (kopriva, metvica, kamilica i brojne druge) su odlični za brojne tegobe. A od ove godine mama je krenula i u "proizvodnju" domaće masti od
…prikaži još! nevena koja zaista pomaže za gotovo sve kožne tegobe :)
Postoji jedna izreka koja mi je osobito draga "Kad prolaziš pored masline, pokloni joj se!" s obzirom na njena ljekovita svojstva kao i svih drugih biljaka trebali bi sa više poštovanja gledati na prirodu i na sve što nam ona
…prikaži još! pruža. Bog nam je dao lijek odn. biljku za svaku bolest da bude izliječena. Na osobnom iskustvu sam se uvjerila da prirodni pripravci imaju bolji učinak od farmacije bez štetnih djelovanja i jeftiniji su.
Recept protiv ispadanja kose sa medom i cimetom - Napravite smjesu od meda, toplog maslinovog ulja i 1 žličice cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta, nakon čega operite kosu.
Recept kod ispadanja kose (alopecija): sok luka utrljati u vlasište 2 puta dnevno, rezultat se vidi već nakon 4-6 tjedana.
Recept sa koprivom za kosu i vlasište:Dvije pune šake svježe ili suhe koprive stavite u lonac sa 5 litara vode. Zakuhajte, isključite vatru i ostavite na 10-15 minuta. Procijedite, ohladite i operite s tim kosu. Perite kosu sa koprivom svaki dan. Rezultati su vidljivi nakon par tjedana.
Da osvojim Ljekarušu, hmmm... to bi bilo i više nego predivno!
Puno bolje i zdravije je koristit "ljekove" iz prirode ... Pošto imam problema sa nesanicom isprobala sam kojekakve ljekove, i iako mi pomognu sa nesanicom u 99% slučajeva pojave se neki drugi problemi kao posljedica uzimanja ljekova za nesanicu ...
…prikaži još!
E pa jedan stari ljek protiv nesanice je šalica mlakog mljeka sa žlicom meda prije spavanja ...
Ukusno, korisno (spavam kao beba) i naravno bez nuspojava ...
Ovakve knjige bi svi trebali imati u kućnoj biblioteci ...
Priroda sadži lijekove za sve naše bolesti.Umjesto da organizam trujemo raznim sintetičkim lijekovima koji imaju niz nuspojava treba se okrenuti prirodnom i lijekovitim biljem i zdravom hranom oporaviti svoj organizam jer hrana treba biti naš lijek,a ne lijek naša hrana.Moja
…prikaži još! obitelj koristi puno lijekovitih biljaka za liječenje npr.sirup od lovora protiv kašlja,jabučni ocat za bolne noge,lavandu za umirenje,med i crnu repu protiv bronhitisa,ružmarin za cirkulaciju,steviu kao zaslađivač,kupinovo vino protiv anemije ....itd.Voljela bi dobiti ovu knjigu da proširimo znanje o lijekovitom bilju i pripravcima jer usred ovog stresnog života sve više se trebamo okretati prirodi .Hvala!
"Ljekaruša", autora fra Jure Marčinkovića za autora znači veliku radost, ali i za cjelokupnu naciju. Ludi danas nemaju vjere u moć samo izlječenja putem biljnih pripravaka i mirnog duševnog stanja. Nažalost je ustaljeno mišljenje da čim osjetiš neravnotežu u organizmu,
…prikaži još! odmah trči do ljekarne kupi neku šumeću čarobnu tabletu, ili otiđi do doktora on će ti dati lijek i sve će biti super. „Ljekaruša“ je knjiga koja će nadam se podići svijest da prirodu treba njegovati, jer nam ona vraća trostruko više, zatim da treba očuvati tradiciju – odnosno narodnu predaju jer to je blago koje ne presušuje i pomaže u zdravom uravnoteženom životu.
Nastojim što više prirodnih sastojaka uvesti u život moje obitelji. Većinu toga naučila sam narodnom predajom moje bake. Najviše mi se sviđa ulje od Gospine trave koje je u našim krajevima pristupačno i jednostavno za izradu. Izrada: cvjetovima gospine trave napunim bocu do grla i prelijem s domaćim maslinovim uljem, ostavim nekoliko tjedana na suncu, procijedim pohranim u tamnu bocu. Ulje gospine trave najbolje je za rane, svježe ozljede, podljeve, ublažavanje bolova leđa , išijasa, reumatizama, upala, opekotina od sunca. Po meni ovo ulje se treba nalaziti u svakom kućanstvu.
Ljekovito bilje-veliko polje-cudesan svijet majke prirode koliko nauka bila na prvom mjestu-tako su nas ucili -zbog slabe komunikacije i bijega od prirode-sada joj se sami vracamo na razne nacine.trazeci spas od urbanog nacina zivota. Prirodni ljekovi -su nezamjenjivi-nisu stetni mogu
…prikaži još!u samo pomoci
pr.caj od melise popiti kad imate osjecaj uznemirenosti,
caj od mente-popiti za nervozan zeludac,
nekolko zrnca kumine stavite u usta i za 20min spas mukama( u slucaju problem sa varenjem hrane )-nece vam trebat Coca -Cola, soda-voda i dr.gazirani napitci.
Mislim da je ovo dovoljno da pocnete razmisljat o odobrobiti ljekovitog bilja.
U tom smislu bas bi zeljela da prosirim moja znanja u vezi recepata- i radujem se takvoj knjizi-
Zeljela bi upoznati i samog autora licno-sigurno jako voli ljekovito bilje cim mu je posvetio toliko truda i vremena.
Moja majka uziva skupljajuci ljekovito bilje pomaze drugim ljudima i u tome nalazi svoju srecu.
Moram priznati da nisam uvijak voljna da oprobam njene pripravke-gledacu to da popravim.
stete od prirodnih ljekova nema-koristeci prirodne pripravke samo smo jaci!!!
prirodno je uvijek najbolje!! Vjerujem u ljekovitu stranu biljka,ali što s onim otrovnim biljkama,dali i one imaju tu svoju ljekovitu stranu?! Mslim da se biljke ne istražuju dovoljno,vjerujem da svaka biljka lječi određenu bolest!! Da nema biljaka nebi bilo ni
…prikaži još!i nas, biljkama trebamo zahvaliti na kisiku!! Šteta što se farmacija ne bazira više na prirodnom! od ljekovitog bilja ništa ne pripravljam,ali koristim prirodni melem koji pripravlja moja baka,a što se tiče recepta neznam ga :),tu je još i svo bilje koje jedem i koje je za mene ljekovito i zato sam ja tako zdrava!!
Prije dvije godine sam bila u teškom periodu. Posao me gušio, praktički nisam imala privatni život i bila sam užasno nezadovoljna. Riješenje sam našla u prirodi. Počela sam sa malim šetnjama pored rijeke, a zatim sam se upisala i u
…prikaži još! planinarski klub. I bilo mi je lakše, puno lakše. I sve je teklo svojim tokom. Postala sam vegetarijanac, pazim što kupujem, pijem domaće čajeve, od kojih su mi najdraži cvijet od šipka i lipa. Čak sam sama napravila ulje od bršljana i hrastove kore protiv celulita koje sam našla na vašim stranicama. Neki dan sam gledala članak o ovoj knjizi i baš pomislila kako bi je bilo dobro imat - već se vidim kako berem trave i pripremam čajeve, obloge. Žalosno je kako su se ljudi odmakli od svog prirodnog okruženja. Fra Jure kaže: "Želim pomoći ljudima da žive zdravije i sretnije". A oni nikako da svate kako jednostavno se to može i kako je sve što nam treba tu negdje oko nas.
evo nekoliko mojih najboljih prirodnih recepata- 1. -Za podizanje imuniteta kroz razdoblje viroza i grpa radimo tako da prošpinamo šećer i na njega umješamo med i limunov sok i sve skupa zalijemo kipućim čajem od kamilice i popijemo 3* dnevno
…prikaži još!o po pola šalice čaja i naravno puno tekučine tokom dana ili čaja ili vode ali ovo je postupak za koktel koji ja osobno pijem 3 puta dnevno bez obzira na tekučinu koju uzimam tokom dana. 2.-kod nadutosti stomaka čaj od nane,majčine dušice i tucanog kima.Jednu kašičicu ove smjese sipati u čašu vrele vode.Poklopiti da osdstoji 10- tak minuta i piti svaki ldan između obroka.Dana 2-3 šolje biti će dovoljne.Nekad je dovoljan samo čaj od kamilice i sve bude u redu.Zatim su tu i sjemenke kima,komorača i anisa,istucaju se i poslije obilnog jela može se sažvakati jedan prstohvat ovel smjese,ili napraviti tinkturu(votka)od iste smjese i piti po malu čašicu po potrebi.Zatim čaj od lipe i lavande isti dijelovi,čaj treba da se ohladi i pije zaslađen lipovim medom.A neko će probati sa čašom jogurta. 3.-protiv depresije ; Imate problema sa depresijom,kratko jasno,nemojte se više mučiti,i sebe i druge.Lijek je u ljekovitim travama.Ovaj recept bi trebao da vam pomogne,što se duže pije to bolje djeluje.Pije se u gutljajima.Ovako ide:uzmu se isti dijelovi matičnjaka(limunčić),verema i kantariona žutog.Te smjese se uzme jedna supena kašika i sipa u šolju već prokuhane vode.Poklopiti i ostaviti da se umlaći.Najbolje je čaj piti uveće ili pred spavanje . 4.- za ciscenje jetre -Pripremite sok od 10 kg oprane, ali neoguljene crne rotkvice. Od toga ćete dobiti otprilike 3 l soka. Pospremite sok u frižider. 5.-protiv zujanja u usima ;
1. Mekinja 3 kašike,pola kašike pelina i jedna kašika latica crvenih ruža(u bilo kojem stanju).Pomiješati i staviti u 3 dcl crnog vina.Staviti na vatru da provri,ocijediti i onaj talog zamotati u suhu krpu ili gazu i onako vrelo privezati za uho.Od ovog zujanje prolazi. 2. Umoči komadić vate u bademovo ulje i stavi u uho.Ovo se ponavlja sve dok zujanje ne prođe. 3.Kome je ovo gore sve bez veze može posegnuti za švedskom grančicom.Namočiti malo na vatu i staviti u uho,a drugom suhom vatom zatvoriti ušnu duplju.Švedska grančica je lijek lza razne tegobe. 6.-za topljenje cisti ; Ciste može da topi i sok od žita.Vidio sam mnogo prirodnih lijekova za topljenje cisti,a evo jedan za koji sam nedavno saznao.Radi se o sok od listova žitarica.Uzeti mladih zelenih listova žita ,samljeti i iscijediti sok.sok stavljati u kocke lza led i zamrznuti.Potrebno je da imate 72 kocke,koje biste potrošili svaki dan po jednu.Ujutro jednu kocku staviti u čašu s vodom,kada se istopi popiti.U žitu ima mnogo vitamina , aminokiselina,minerala...Ovako se tope ciste na jajnicima i bubrezima.A sok je dobar i za druge organe.Ako nije sezona žita,možete u gajbi ,u kući na sunčanoj strani,posijati žito i čekati da poraste otprilike visine do 15 cm... evo ovo su moji najjbolji nisam se mogla odluciti za jedan pa sam vam napisala ih nekoliko!
Ne tako davno imala sam često problema s infekcijama mjehura koje je izliječio čaj od peršina.Čaj ima jaaaako ružan okus ali zato jako dobro liječi!Još jedan prirodan lijek koji često koristim u slučaju glavobolje,prije spavanja pojedem krastavac i ujutro se
…prikaži još! budim odmorna i bez boli.Dok sam pila razne lijekove znalo se dogoditi da me glavobolja drži budnom cijelu noć a i sutradan.
Ljekarušu bi zaista htjela osvojiti jer mislim da se takva knjiga treba naći u svačijoj biblioteci!
Ovo me zaista razveselilo! Priroda nam daje toliko toga na izbor da bismo svi mogli biti zdravi, samo to treba znati iskoristiti. Imam jednu staru bilježnicu koju čuvam, a koja datira još iz mamine mladosti otprilike, u kojoj se nalaze
…prikaži još! mnogi recepti koje bi joj baka ispričala, a ona zapisivala. Ima tu svega i zaista je pravo blago :) Ono što ja redovito koristim su pripravci na bazi meda, recimo za kašalj ili za besprijekoran sjaj kose u kombinaciji s limunom.
Prirodni savjeti za liječenje bolesti
Komentari 70
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.