Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Veći dio života provela sam na otoku.Taj dio čovjekova staništa ,gdje more,kamen i večim djelom godine sunce ,gube svoje međe i međusobno se isprepliću idealan je upravo za ljekovito bilje.U zelenim lističima nerijetko prekrivenim dlačicama koje kao da nastoje ljubomorno
…prikaži još!no čuvati mirise i ulja često se krije pravo bogastvo zdravlja. Možda je i to razlog zašto otočni ljudi usprkos teškom životu koji je najčešće oštra borba čovjeka i prirode , sunca ,vjetra i mora,lica išaranih dubokim borama ,rukam punih kvrgavih žuljeva ,tvrde kože obojene suncem, doživljavaju duboku starost, a lječnika gotovo da i ne posjećuju. Jer dovoljno je prošetati morskim žalom , pogotovo u dane velikog juga .kad vam kožu lica kvasu kapljice mora što se bijesno razbijaju o kraj i pritom disati punim plučima sve dok vam vjetar ne istiskuje zrak i primti ćete dovljno joda da vašoj štitnjaći neće ništa nedostajati. A tek u rana otoka jutra šetati kamenjarom gdje vas u nosnicama golica miris kadulje , smilja i levande i vjerujte napetost tjeskoba i depresija nestaju u trenu.Ipak uvijek me razveseli grmić gospine trave koju je moja baka uvijek držala u blizini.Zajedno bi u lipnju brale žute grančihe,miješale ih s maslinovim uljem i držale na suncu da bi dobile gospino ulje krajem ljeta kojim smo mi djeca poslije mazali sve ogrebotine ,ranice pa opekline, a znam pouzdano da su i u težim situacijama i odrasli ljudi posezali za kantariolom ili gospinim uljem.Puno toga je moja baka još spremal i nije nam trebalo trčati nakon i najmanjeg šmrkanja doktoru po antibiotik.I sad se mogu dosjetiti okusa sirupa od lovora ,meda limuna ,šećera i polovica oraha kog je ona ukouhaval i djelila svima koje je mučio kašalj.Zato i danas sve više vremena opet i opet volim provoditi na otoku, tom čarobnom mjestu čaroliji neba mora sunca i kamena.
U igri darivanja koja je trajala od 11. do 17. kolovoza, najboljih 5 komentara nagradili smo knjigom Ljekaruša autora fra Jure Marčinkovića. Nagrađeni komentatori su: Atan, laurita77, Andiii, Melitta i Pirates. Korisnike ćemo putem e-maila obavijestiti o načinu preuzimanja nagrade
Po zanimanju sam aromaterapeut,obožavam biljke i biljne pripravke.Imam troje djece,i njima često dajem meda i cimeta.Odličan je za sve:sinuse,kašalj,prehladu.....Prirodni,nekomplicirani i na kraju zdravi!!!
Puno bolje i zdravije je koristit "ljekove" iz prirode ... Pošto imam problema sa nesanicom isprobala sam kojekakve ljekove, i iako mi pomognu sa nesanicom u 99% slučajeva pojave se neki drugi problemi kao posljedica uzimanja ljekova za nesanicu ...
…prikaži još!
E pa jedan stari ljek protiv nesanice je šalica mlakog mljeka sa žlicom meda prije spavanja ...
Ukusno, korisno (spavam kao beba) i naravno bez nuspojava ...
Ovakve knjige bi svi trebali imati u kućnoj biblioteci ...
Prirodni lijekovi su mi izljecili upalu mjehura koje se nisam mogla rijesiti godinu i pol. Nijedan sintetski antibiotik nije ko ono sto nam daje majka priroda. Farmacija je velesila koja zeli unistiti prirodu samo zbog financijske dobiti. Nazalost nemam knjigu
…prikaži još! prirodnih recepata pa ih pokusavam sto vise upamtiti. Jedan odlican pripravak je obican limun koji doista pomaze kod upaljenih zanoktica. Prije spavanja operite noge u toploj vodi, osusite ih mekanim rucnikom i na bolno i upaljeno mjesto kapnite par kapi limuna i ostavite tako. :)
SAMA IZRAĐUJEM NEVENOVU MAST,GELOVE PROTIV BORA OKO OČIJU(PREDOBAR JE)MASKU OD PERŠUNA I KISELOG MLIJEKA,LOSION PROTIV OPADANJA KOSE.EVO RECEPTA ZA GEL PROTIV BORA OKO OČIJU:2 ŽLICE MEDA,1 DL DESTILIRANE VODE,1 ČAJNA ŽLIČICA ŽELATINE,1 ŽLIČICA LIMUNOVOG SOKA,PRAZNA I ČISTA POSUDICA.DESTILIRANU VODU STAVIMO
…prikaži još! NA KUHANJE.MAKNEMO VODU SA ŠTEDNJAKA KAD JE VRUĆA.U VRUĆOJ VODI RASTOPIMO ŽELATINU,A POTOM UMJEŠAMO MED I LIMUNOV SOK.MJEŠAMO TAKO DUGO DOK SE SMJESA NE ZGUSNE.SIPAMO U ČISTU POSUDICU I DOBRO ZATVORIMO.GEL UMASIRATI NA PODRUČJE OKO OČIJU.NA ISTI NAČINPRIPREMITIGELOVE SA DRUGIM LJEKOVITIM BILJEM.NA PRIMJER:ZA UMORAN IZGLED(KAMILICA,MENTA,ŠIPAK)PODOČNJACI(MENTA)OTEČENOST(RAZLIČAK,MENTA,NEVEN).LOSION PROTIV PRHUTI:4 JUŠNE ŽLICE SUŠENE LAVANDE I 1 DL 70%ALKOHOLA-ZAJEDNO IZMJEŠATI,DRŽATI DVA TJEDNA NA TOPLOM,PROCIJEDITI I TIME MASIRATI TJEME.TOLIKO OD MENE
Ovo me zaista razveselilo! Priroda nam daje toliko toga na izbor da bismo svi mogli biti zdravi, samo to treba znati iskoristiti. Imam jednu staru bilježnicu koju čuvam, a koja datira još iz mamine mladosti otprilike, u kojoj se nalaze
…prikaži još! mnogi recepti koje bi joj baka ispričala, a ona zapisivala. Ima tu svega i zaista je pravo blago :) Ono što ja redovito koristim su pripravci na bazi meda, recimo za kašalj ili za besprijekoran sjaj kose u kombinaciji s limunom.
Koristim tonik od arnike - za vene i kapilare. Od jeseni do proljeća u čaju pijem pripravak od meda sa peludi i propolisom - za jačanje imuniteta, za zdravu i sjajnu kožu i kosu, protiv prehlada i sličnog. Koristim i
…prikaži još! glinu za piće, na promjeni godišnjih doba (2 puta godišnje) i glinu za vanjsku upotrebu - za mazanje - daje koži zategnutost, mekoću, sjaj i rješava celulita :-)...ulje od gospine trave za sunčanje...eterično ulje lavande protiv glavobolje...propolis za upaljeno grlo...
U prirodi ima sve što nam treba i pravilnom uporabom ljekovitih pripravaka možemo si na jednostavan i zdrav način poboljšati zdravlje i kvalitetu života.
Voljela bih dobiti "Ljekarušu" jer znam osobu koja bi joj se radovala i koristila ju svakodnevno i knjiga bi imala vlasnika koji ju stvarno zaslužuje. Recept za čisti ten: Paradajz je i odlično sredstvo za njegu kože lica. Prije spavanja
…prikaži još!anja lice treba oprati mlakim čajem od kamilice, nane ili lipe, a zatim natrljati sokom od svježeg paradajza. Ostaviti da se lice samo osuši isprati ga tek sutradan ujutru mlakom vodom. Ten će vrlo brzo postati bjelji, čišći i mekši.
"Ljekaruša", autora fra Jure Marčinkovića za autora znači veliku radost, ali i za cjelokupnu naciju. Ludi danas nemaju vjere u moć samo izlječenja putem biljnih pripravaka i mirnog duševnog stanja. Nažalost je ustaljeno mišljenje da čim osjetiš neravnotežu u organizmu,
…prikaži još! odmah trči do ljekarne kupi neku šumeću čarobnu tabletu, ili otiđi do doktora on će ti dati lijek i sve će biti super. „Ljekaruša“ je knjiga koja će nadam se podići svijest da prirodu treba njegovati, jer nam ona vraća trostruko više, zatim da treba očuvati tradiciju – odnosno narodnu predaju jer to je blago koje ne presušuje i pomaže u zdravom uravnoteženom životu.
Nastojim što više prirodnih sastojaka uvesti u život moje obitelji. Većinu toga naučila sam narodnom predajom moje bake. Najviše mi se sviđa ulje od Gospine trave koje je u našim krajevima pristupačno i jednostavno za izradu. Izrada: cvjetovima gospine trave napunim bocu do grla i prelijem s domaćim maslinovim uljem, ostavim nekoliko tjedana na suncu, procijedim pohranim u tamnu bocu. Ulje gospine trave najbolje je za rane, svježe ozljede, podljeve, ublažavanje bolova leđa , išijasa, reumatizama, upala, opekotina od sunca. Po meni ovo ulje se treba nalaziti u svakom kućanstvu.
Knjiga mi djeluje jako jako zanimljivo i rado bih ju imala! Prije svega zato jer vjerujem u prirodu i lijekove iz prirode.Inače sam shiatsu praktičar i uvjerila sam se da puno toga prirodnog djeluje bolje od sintetičkih lijekova, koje na
…prikaži još! žalost koji puta ipak i treba uzeti i dobro je da postoje, bez obzira na sve.
Ono što sam ja isprobala, a objavljeno je i na vašim stranicama je recept za podizanje imuniteta i "protiv" alergija. Pijem već mjesec dana ulje crnog kima od Primavere, za porast imuniteta, i koktel-zobeno mlijeko, reishi kapsule i zelena magma. Provjereno djeluje! Inače od 1995. imam alergiju na ambroziju, a od prošle godine je uz ovo odlično! Gotovo da i nemam simptoma....Ova knjiga je pravo blago i stvarno je pohvalno da ju imamo!
članak je vrlo koritan jer mislim da se danas premalo važnosti pridaje lječenju biljem,pa bi bilo dobro da nas što više pročita barem ovaj članak i intervju,a sretnici koji osvoje knjigu će imat priliku malo više naučit,jer je ipak sve
…prikaži još! na jednom mjestu :). po meni je svaka biljka ljekovita, i svaka ima svoju ulogu na zemlji,bilo da je za bolesti,hranu,za smirenje,tjeranje kukaca itd. Bitno je pronać pravu biljku za odgovarajuću bolest ili odgovarajuću ulogu,što je navedeno u članku. Osobno ne koristim puno biljaka jer sam mlada i zdrava,ali eto kao ljekovito bilje koje koristim bih navela ČAJ,koji mi pomaže u onim rijetkim trenucima bolesti,koji me smiruje,koji djeluje na liniju(zeleni čaj)... i da još koristim biljku rosopas koji mi pomaže ukloniti bradavice :). ukratko ja sam za lječenje biljem i trebalo bi se malo više posvetiti istraživanju svojstava biljaka!!
moj prijatelj kaže 'umjetni način života i bolesti koje donosi liječe se umjetnim lijekovima', a ja kažem da 'umjetni' načina života ne postoji. Postoji priroda koja je život, ona nas je stvorila i ona nas može izliječiti. Knjiga Ljekaruša će
…prikaži još!e svakako naći mjesto na polici u mome stanu. U mojoj obitelji su prirodni pripravci
uvijek na prvom mjestu, bilo da je riječ o djeci ili odraslima.
Nikad nisam probala bolji recept za lijepu kosu od extra djevičanskog maslinovog ulja s dva žumanjca i malo meda i limuna. Nijedan sintetski proizvod nema takav efekt, a puni su kemikalija. Osim toga, ponekad i popijem malo extra djevičanskog maslinovog
…prikaži još! ulja, jer je zdravo. Također balzam za usnena bazi nevena mi uklanja i prevenira herpes bolje od bilo koje sintetske masti.
Ovo je recept, koji ja najviše koristim :) Narodni recept za lječenje boli u uhu Ubrati biljku Čuvar kuće, te njezine listove iscijediti na vaticu. Staviti u uho. Tri puta dnevno promijeniti vaticu. Jednostavan recept koji pomaže kod neugodne boli
…prikaži još!odne boli u uhu, koja se najčešće javlja u ljetnim mjesecima.
Lijep pozdrav
Danas se sve više ljudi okreću prirodi i počiinju shvaćati da nam ona daje mnogo dobrih stvari.Ako poštujemo prirodu i njezin balans tada nam ona to vraća sa velikom ljubavlju.Kad poštujemo i njezin najmanji dio ona će nam uvijek biti
…prikaži još! od pomoći.Nema boljeg ljieka od prirodnih lijekova i mogu nam biti stalno na dohvat ruke jer su svuda oko nas samo ih moramo cijeniti.
Prije dvije godine sam bila u teškom periodu. Posao me gušio, praktički nisam imala privatni život i bila sam užasno nezadovoljna. Riješenje sam našla u prirodi. Počela sam sa malim šetnjama pored rijeke, a zatim sam se upisala i u
…prikaži još! planinarski klub. I bilo mi je lakše, puno lakše. I sve je teklo svojim tokom. Postala sam vegetarijanac, pazim što kupujem, pijem domaće čajeve, od kojih su mi najdraži cvijet od šipka i lipa. Čak sam sama napravila ulje od bršljana i hrastove kore protiv celulita koje sam našla na vašim stranicama. Neki dan sam gledala članak o ovoj knjizi i baš pomislila kako bi je bilo dobro imat - već se vidim kako berem trave i pripremam čajeve, obloge. Žalosno je kako su se ljudi odmakli od svog prirodnog okruženja. Fra Jure kaže: "Želim pomoći ljudima da žive zdravije i sretnije". A oni nikako da svate kako jednostavno se to može i kako je sve što nam treba tu negdje oko nas.
Moja baka mi je dosta pomogla u životu, ponajviše svojim mudrim savjetima, od kojih su mi neki ostali u pamćenju i dan danas. Kao na primjer da je za slatki san dovoljna šalica čaja skuhana od cvijeta kamilice, kako je
…prikaži još! obični češnjak odličan jer snižava krvni tlak i smanjuje kolesterol, kako je morska trava (inače bogata jodom) prirodan način liječenja gušavosti, kako je gospina trava upotrebljiva u slučaju manjih posjekotina, ogrebotina ili opeklina, kako tekućina za ispiranje usta pripravljena od kadulje suzbija mnoge probleme u usnoj šupljini, kako je neven spas za kožu kao prirodan antiseptik i protuupalno sredstvo, i za kraj, kako je okrepljujuća aroma lavande pogotovo u kombinaciji s ružmarinom, u toploj kupki, savršen lijek kada se osjećam potišteno... Bako, hvala ti.
Veći dio života provela sam na otoku.Taj dio čovjekova staništa ,gdje more,kamen i večim djelom godine sunce ,gube svoje međe i međusobno se isprepliću ifealan je upravo ljekovitom bilju .U zelenim lističima nerijetko prekrivenim dlačicama koje kao da nastoje ljubomorno
…prikaži još!no čuvati mirise i ulja često se krije pravo bogastvo zdravlja. Možda je i to razlog zašto otočni ljudi usprkos teškom životu koji je najčešće oštra borba čovjeka i prirode , sunca ,vjetra i mora,lica išaranih dubokim borama ,rukam punih kvrgavih žuljeva ,tvrde kože obojene suncem, doživljavaju duboku starost, a lječnika gotovo da i ne posjećuju. Jer dovoljno je prošetati morskim žalom , pogotovo u dane velikog juga .kad vam kožu lica kvasu kapljice mora što se bijesno razbijaju o kraj i pritom disati punim plučima da vam vjetar pritom istiskuje zrak i primićete dovljno joda da vašoj štitnjaći neće ništa nedostajati. A tek u rana otoka jutra šetati kamenjarom gdje vas u nosnicama golica miris kadulje , smilja i levande i vjerujte napetost tjeskoba i depresija nestaju u trenu.Ipak uvijek me razveseli grmić gospine trave koju je moja baka uvijek držala u blizini.Zajedno bi u lipnju brale žute grančihe,miješale ih s maslinovim uljem i držale na suncu da bi dobile gospino ulje krajem ljeta kojim smo mi djeca poslije mazali sve ogrebotine ,ranice pa opekline, a znam pouzdano da su i u težim situacijama i odrasli ljudi posezali za kantariolom ili gospinim uljem.Puno toga je moja baka još spremal i nije nam trebalo trčati nakon i najmanjeg šmrkanja doktoru po antibiotik.I sad se mogu dosjetiti okusa sirupa od lovora ,meda limuna ,šećera i polovica oraha kog je ona ukouhaval i djelila svima koje je mučio kašalj.Zato i danas sve više vremena opet i opet volim provoditi na otoku, tom čarobnom mjestu čaroliji neba mora sunca i kamena.
Prirodni savjeti za liječenje bolesti
Komentari 70
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.