Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Mislim da je krajnje vrijeme da se svakom od nas uplai alarm u glavi i da čuvamo prirodu i brinemo za svoj Planet kako bi jednog dana naša djeca živjela bolje i u zdravijem okruženju. Ja se pridržavam i prihvaćam
…prikaži još!am starije od sebe te na ovaj način pokušavam očuvati svoju prirodu i planet:
1. Kad idem u kupovinu koristim platnenu (eko torbu).
2. Smeće bacam u kantu za smeće i kontejnere, te odvajam ukoliko za to postoje određene kante za recikliranje.
3. Kad vodim psa u šetnju, pokupim za njim kad on obavi nuždu, i smatram da bi se toga trebali svi pridržavat te se slažem sa kaznama za one koji to ne poštuju.
4. Kad sam bila manja "živcirali" su me deda i baka koji su me stalno upozoravali da gasim svjetlo koje nepotrebno gori, danas kad sam ja starija upozoravam ja onu mlađu generaciju jer znam da time činim dobro djelo i štedim energiju.
5. Kod tuširanja i pranja zubi, štedim maksimalno vodu te pazim da ona ne teče bez potrebe.
6. Kupujem kozmetiku onih firmi koje su se izjasnile kao „animal frendly”, one koje NE testiraju na životinjama.
7. Kako živim u malom mjestu već par puta organizirali smo zajedničko čišćenje parka u kojem se igraju djeca, jer ako nas nije briga za nas barem bismo trebali misliti na njihovo zdravlje i usaditi im od malenih nogu da i oni brinu o prirodi i okolišu.
8. Ne trgam cvijeće, pustim ga da živi i raste da možemo svi zajedno uživati u lijepom prizoru, te da je oko nas sve mirisno, zeleno i u bojama cvijeća.
9. Kako imamo doma vrt i voćnjak, a ja sam mlada kućanica drago mi je da moja obitelj i ja, te moji prijatelji koji ga nemaju mogu s nama podijeliti zdravo i ekološki uzgojeno domaće povrće i voće.
„Priroda nas nikad ne vara, mi smo ti koji sedube zavaravamo“. Jean - Jacques Rousseau
Nema tu velike filozofije....bicikliranje, a ne automobil...bacanje smeća u za to predviđene kante, a ne okolo...kako joj damo tako će i ona nama, samo to moramo zajednički raditi...pojedinac nemože sve sam...
Moj dobrinos je od velike važnosti što smo svijesni u mojoj obitelji ponajviše zbog ekološke proizvodnje hrane. U ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem, biljke prskamo biljnim pripravcima, a zaraženo bilje i voćke
…prikaži još! redovito odstranjujemo. U vrtu pravimo poredak bilja tako da nemoramo prskati protiv nametnika biljke. Naprimjer: sijanje mrkve uz luk štiti biljke od lukove/mrkvine muhe, a zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica. Uz ovakvu ekološku poljoprivredu svijesno odvajamo papir od težih otpada, baterije, te boce s povratnom naknadom u zadnje vrijeme sam cula i za plastične čepove da se skupljaju u humanitarnoj akciji pa sam i njih sakupljala i dala prijateljici da ih preda.
Još od malih nogu roditelji su me učili i uvijek opominjali da moram čuvati prirodu jer ona nas hrani i svojim čistim zrakom održava na životu. Uz roditelje, doprinos mojoj ekološkoj osvještenosti donjelo je i to što sam pohađala nastavu
…prikaži još! u eko školi. Kao i prema svojoj majci, tako se i prema „majci“ prirodi odnosim zaštitnički i sa poštovanjem. Kao i mnogi ekološko osvješteni ljudi koristim platnene vrećice umjesto plastičnih, odvajam otpad i od ostataka hrane radim kompost kojim iznova vraćam majci prirodi njezine date plodove, te time gnjojim svoj vrt kojeg nikad ne špricam sa bilo kakvim kemikalijama, boce uvijek vraćam u prodavaonice ili sortiram u kontenjere, božićno drvce imamo posađeno u tegli, itd. Pokušavam čim manje zagađivati okoliš ispušnim plinovima stoga kad god imam priliku pješačim ili se vozim biciklom. Često sam sudjelovala u akcijama čišćenja potoka, prikupljanja starog odpada po mjestima, pošumljavanja isječenih šuma, te sadnji cvijeća. Kad bi se barem svaki treći čovjek tako odnosio prema prirodi, možda bi tada bilo manje tih klimatskih promjena, zagađenja zraka, te bi na posljetku ljudi bili zdraviji i sretniji. Sretan Dan planeta Zemlje!
Odabrani eko junaci!
Komentari 44
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.