Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Obožavam prirodu i sve što nam ona daje. Iz tog razloga i žiim u mjestu gdje mi je prirodno prostransto na dlanu. Svjesna svega što se danas događa,odlučila sam sebe i svoju obitelj više približiti prirodi te tako recikliram sve
…prikaži još!ve što mogu,od ostataka hrane radim kompost koji koristim u prihranjivanju povrča u vrtu te cvijeća u okućnici,povrče protiv nametnika također tretiram otopinama dobivenim od raznog cvijeća i drveča,uglavnom kemija kod mene ne prolazi.
Preko ljeta obavezno koristimo vanjski tuš koji je moj suprug postavio na stup visoko iznad ostave tako da se voda u njemu zagrije na suncu,osjećaj dok se kupate tom vodom punom sunčeve energije je nevjerovatan :)
Da ne koristim plastične vrečice to ne moram niti napomenuti,potrošene baterije sam prije skupljala i odnosila u trgovine koje su imale kutije na blagajnama u koje su se skupljale baterije,međutim kako imam nekih stvari (fotić) koje troše te baterije,kupila sam punjive tako da sam s time smanjila potrošnju istih.
Ono najvažnije od svega je što zapravo rado pričam o tome koliko naša priroda vrijedi i na moju sreću,ljudi slušaju,pogotovo djeca koja evo nemaju više naviku bacati smeće po ulici,čak štoviše i sami organiziraju čistku u svom mjestu...
Ima nas nekolicina koji volimo i živimo u skladu s prirodom,ali mislim da širenje tog pozitiva je zapravo ono najbolje što možemo napraviti za naš planet-podizati svijest i drugima dok ne shvate da priroda bez nas može,ali mi bez nje ne.
Osim uobičajenih stvari kao što su štednja vode i energije, briga da se ne stvara nepotrebnan otpad a ono nužno u što većoj mjeri reciklira, kupovanje i potrošnje prema stvarnim potrebama bez gomilanja i bacanja nepotrebnog, od stvari do hrane,
…prikaži još! napravila sam i neke osobne promjene i pomake. Primjetila sam da uz redovne teme na kavama ipak sada češće nego ranije dođu na red i one o prirodi, ekologiji i budućnosti a neke nastojim i sama potaknuti jer je bitno da raste osvještenost. No novost za mene je da sam se potaknuta na razmišljanje vijestima kao što su one o pomoru pčela diljem svijeta izumiranje kojih bi utjecalo na izumiranje flore i faune podsjetila koliko je svaki i najmanji život vrijedan. Često to zaboravimo.
Danas je moj rođendan i ujedno dan planeta Zemlje. Ja i Zemlja se osjećamo jako posebno jer 22.04. svi brinu o nama. Znam da nisam mogla ljepši dan odabrati za rođenje sebe.. A za brigu o svome planetu ne mislim
…prikaži još! samo danas već svaki dan. Manje automobila, više šetnje, bacanje otpada u kante, recikliranje otpada što je više moguće. . . Zemlja je zahvalna meni, a ja njoj! Iako kao pojedinac ne utječem znatno na to ali i malo je puno.
Briga o planeti započinje u našem domu kako bi se priroda divila tomu Stoga, razmislimo o reciklaži da bi nam svijet bio draži Boce, papiri, staklo, baterije... sve to ima svoje mjesto samo treba nas da ih tamo odložimo često
…prikaži još!žimo često
Svaki dan razvrstam otpad
na minutu, dvije, tri
da nam se zdravlje zaštiti
Ljubav darujmo Svijetu
neka nam je čisto na Planetu
Spojimo ruke i želje
da nam život bude na veselje! :)
ovdje želim napisati kako ja brinem o svom planetu i poslat poruku svim ljudima da i oni počnu brinuti o okolišu kako bi što duže i ljepše živjeli. Od kako su uveli naknadu za plastičnu ambalažu, svjedoci smo da mnogi
…prikaži još!gi prikupljajući plastične boce, dobivaju novac s kojim proživljavaju i krpaju kraj s krajem. Ali to je jedan dobar korak u našoj državi da ne zagađujemo okoliš jer i sami znamo koliko je plastika štetna. Boce redovno sakupljam i nosim u obližnju trgovinu kako bi sačuvala okoliš i odložila ih na sigurnom jer znam da će ih reciklirati. Nikakvo smeće ne bacam u prirodu. U trgovinama ne uzimam plastične vrećice nego platnene. Papirnate ne želim koristiti jer tako uništavam stabla koja služe za proizvodnju tih vrećica. Ne kupujem novine, čitam ih preko interneta. Stari papir odvajam u posebnu kutiju i nosim na recikliranje.
Naše more i obale su jedne od najčišćih i najočuvanijih u Europi. Svi bi se trebali potruditi da tako i ostane . Ja nikad ne bacam otpatke u more ni uz obalu ako slučajno nekog vidim da to čini odmah bi ga prijavila nadležnim tijelima o zagađenju okoliša. Nikada ne bi ugrožavale zaštićene vrste biljke i životinje. Trudim se koristiti što manje kemikalija, a ako ih i koristim, pokušavam koristiti one koje manje zagađuju okoliš. Sa automobilom se ne vozim ako mogu sa biciklom ili pješice. Ako želim otići do grada ne idem s autom, idem javnim prijevozom.
Kada je zima na prozor ostavim nešto hrane za ptičice , po ljepsem vremenu vode.
Ovo je ukratko kako ja brinem o svojoj planeti
Ja kao pojedinac želim poslati poruku drugima da i oni na neki način pridonesu zaštiti okoliša. Zato ljudi počnite štiti i brinuti o okolišu jer ako ovako nastavimo nećemo daleko dogurati. Sve se poremetilo, sam dokaz vam je ova zima koja je počeLa kasnije ,a trajala do prije par dana. Ovo su sitnice koje nam mogu pomoći u očuvanju okoliša. AKO MOGU JA ZAŠTO NEBI MOGAO I TI ??
LJubav prema prirodi i moja osvještenost je u meni od malih nogu,te osobine su mi usadili moji roditelji koji su sa sela i naučeni su na životinje ,rad sa zemljom,mi smo uvijek zahvalni majci prirodi što nam uvijek svega rasprostre
…prikaži još! na stol zahvaljujući njoj i našem radu nikada nismo gladni.
Što se tiče moga doprinosa o brizi prema planetu i majci prirodi su slijedeći:
-automobil koristim samo kada je pod moram,uglavnom sam na biciklu ili pijehe brinem o svome zdravlju.
-uvijek se rado odazivam na radna okupljanja u mome mjestu za brigu o okolišu i pri tome se dobro zabavljam sa društvom.
-plastične boce uvijek odvozim na to predviđena mjesta
-uglavnom koristim platnene vrećice
I tako u beskraj mogu pisati o mome zalaganju prema prirodi.Ali boravak u njoj i rekreacija te život na selu i blagodatima su jako veliko bogatstvo kojem se treba prepustiti i uživati,jer život je jedan.Naša Hrvatska obiluje velikim prirodnim bogatstvima i na vrijeme se trebamo osvijestiti i početi brinuti o njenoj ljepoti <3
Ja i suprug u svom domaćinstvu jako vodimo računa o potrošnji vode (kod tuširanja i pranja zubi pazimo da ne teče bez potrebe), el. energije (gasimo svjetla čim izlazimo iz prostorija, tehniku ne držimo na stand by položaju-gasimo u potpunosti,
…prikaži još! kuhamo na plin), razvrstavamo otpad (papir, staklenke, plastiku, baterije, lijekove), minimalno koristm kemijska sredstva za čišćenje i pranje (s octom najvećim dijelom čistim podove, prozore i kupaonu, kao omekšivač za rublje korstim mješavinu octa, vode i eteričnih ulja i sl.. To se sve trudimo radi svog zdravlja i zdravlja svoje djece, a tako ujedno i čuvamo svoj okoliš. No, ona na što sam najviše ponosna je što vidim da moje sedmogodišnje dijete je sve te naše navike prihvatilo od nas, bez puno našeg truda da je naučimo. Mislim da je tu rješenje za spas našeg planeta, da svoju djecu doma naučimo osnovnim stvarima o očuvanju okoliša, a dalje će se on
Kako to da niti jedan od dobitnika nagrada nije podijelio svoj kometar kao i svi mi nego su samo poslali mail vama!!?? Niti jedno korisničko ime s tim imenima koje ste objavili nije napisalo komentar među ostalih 42... Jako se
…prikaži još! lijepo reklamirate!!!
Priroda nas stvori i svakome kome je do sebe stalo treba da je voli.Puno ljubavi ,brige i pažnje ona traži ali zato nas uvijek mazi i pazi.U zimi bjeli plašt nam pod noge stavi i čistinom razgali. Hladnočom nam zdravlje
…prikaži još!e daje i ubija sve koji protiv nas rade.U proljeće ljepotom boja daje sliku savršenstva.Zove nas u svoje skute,na mirisna polja i čiste šume gdje nas suncem grije i živost podari.U ljeto nas tjera da more naše plavo u čistini volimo i u njemu uživamo.Kada jesen plodna dođe svojim plodom nas nagradi ako smo dobri bili i prirodu cijele godine poštivali.Voće zlatne boje ,zimnice šarolike ,vina najfinija i žita rodna.Sve to kao Hvala nama je naša priroda dala.Zato nemoj smeče u vodu bacati,kemikalije u njih lijevati,stari auto u šumi ostaviti jel Priroda je naša mama i ona nas hrani i daje zraka za poticaj daljnji.
Moj dom nije samo onih izoliranih 60 kvadrata u koje se vraćam svakodnevno i provodim najveći dio dana, nego i sav onaj zrak koji dolazi od tko zna kuda kada ja otvorim jednom dnevno svoje prozore. Tako razmišljajući nikada ne
…prikaži još! bih htjela da Zagreb postane niti tračak pekinškog zadimljenog zraka. Iako svojim privatnim aktivnostima ne mogu utjecati na zrak, na okružje direktno mogu svojim tretiranjem otpada. Odvajanje papira u kontejnere za stari papir te stakla u kontejnere za staklo počela sam provoditi još u osnovnoj školi, kada smo u kvartu imali po jedan takvi kontejner, a moji roditelji su se čudili što i zašto ja to radim. Tada je za napuniti takve kontejner trebalo mnogo duže vremena nego sada, kada se puno više o tome priča, a kontejnera, srećom, ima puno više. Danas sam osobno razvrstavanje otpada proširila još i na baterije i mobitele. Nažalost, kontejnera za plastiku u mom kvartu (Gajnice) nema (iako pohvalno ima jak puno kontejnera za papir i staklo), a mislim da bi bilo od velike koristi.
Ono što suprug i ja radimo je i oprezno trošenje energenata, posebice struje i vode. Ne vidim zašto bih plaćala više, a pritom zagađivala okoliš ako za to nemam potrebe?! Svaka nepotrebna kap iz slavine manje je zapravo ništa drugo nego glas razuma.
Sljedeće što sam odlučila da ću činiti je i uporaba platnenih (kako su i naše majke činile, iako je to s današnjim platnenim pelenama znatno lakše) umjesto vrlo popularnih jednokratnih pelena koje su jedan od najvećih onečiščivaća okoliša jer im treba i nekoliko stotina godina za razgradnju, a nakon jedne bebe ostane nekoliko stotina kg otpada koji se odnosi samo na pelene!
Mislim da je razvijanje svijesti o potrebi brige za naš okoliš, naš dom, odgovornost sviju nas. Možemo puno toga učiniti već i samim odgojem vlastite djece. Jednoga dana, čim moje dijete bude dovoljno veliko da može baciti papirić u smeće ili prožvakati prvu žvaku, naučit ću ga kako pravilno postupati te ću mu i pokazati sve one crne mrlje po pločnicima koje su posljedica bačenih žvaka, a koje unakazuju naš Zagreb.
Sva živa bića su prirodna bića. Sve što nas okružuje jest priroda, ali i mi smo dio nje. U prirodi vlada ravnoteža kako bismo svi preživjeli. Biljke, životinje i mi (ljudi) činimo biološku, dok tlo ,minerali, vode čine zajedno sa
…prikaži još! vegetacijom krajobraznu raznolikost, koju mi moramo čuvati, paziti i voljeti kako ju ne bi uništili. Sva neočišćena mjesta i napuštena mjesta trebamo njegovati i nastanjivati kako bih se pojavio tračak života i u nekim krajevima. Okoliš je prirodno okruženje koje je stvorio čovjek i on je kulturna baština, jer ga ostavljamo iza sebe našim naraštajima.Kako Indijanska poslovica kaže:"Prirodu nismo naslijedili od pradjedova, već smo je posudili od unuka!" Gledajući u prošlost, naš okoliš je bio mnogo više čišći nego sada, a to je sve zbog razvoja industrije. Najveći onečišćivači okoliša smo mi ljudi, naše aktivnost. Trebamo se svi zajedno osvijestiti i prestati narušavati svu ljepotu naše Zemlje, jer je ona priroda. Toliko otpada, a toliko malo obrade tih otpada. Sav taj otpad kako loše utječe na nas, tako loše utječe i na prirodu. Mislimo da možemo iskorištavati prirodu do " besvijesti", ali nećemo moći još dugo jer svaka vrsta, nažalost , izumire polako. Treba držati povezanost između okoliša, društva i ekonomije, ali ne treba narušavati ravnotežu, ne trebamo prirodi činiti ono što ne bi ni mi htjeli da se nama dogodi. Ta priroda nas hrani, daje nam bogatsvo koje mi često ne prepoznajemo. Naravno, ne pišem da su svi ljudi takvi, ali njih je više. Danas, sve je umjetno, nema ničega prirodnoga, ali gledajući većina ljudi ni ne zna za drugačije. Slušajući svoju baku o njezinom djetinjstvu , radu na svim našim poljanama koje danas prazne stoje, bude mi žao što pojedinci ne vide dalje od svoga nosa. Današnja mladež, ne zna što znači raditi, ne zna što je značio život prije 50 godina. Razvoj industrije, razvoj brze tehnologije , to nam ubrzava život, olakšava jako puno posao, ali koliko je okoliša zbog toga uništeno. Gledajući samo rafineriju koja ispuša opasne plinove , zbog kojih ljudi ne mogu disati, kako tek to utječe na okoliš i na zdravlje i nas i životinja. Kada će se to riješiti opet ovisi o nama, ljudima, ali nažalost ljudima koji su na vrhu naše životne piramide, političarima. Samo se nadam da se priroda neće početi ponašati ovako prema nama kako se mi ponašamo prema njoj. Bez nje nas nema, a zbog pojedinaca koji narušavaju prirodnu ravnotežu, gaze njezinu ljepotu i blate sve što nam nudi, mogla bi nam sve oduzeti, jer priroda isto kao i sva živa bića ima osjećaje. Dan planeta Zemlje ne treba slaviti samo 22.4, već ga trebamo slaviti svakim danom i zahvaljivati joj što nam opmogućuje sve ovo bogatsvo koje imamo, a ponajviše život!!!!
Povodom Dana planeta Zemlje, kao tek (nezamjetan) ali meni osobno značajan trag u očuvanju beskrajne ljepote planeta i prirode koja nas okružuje i uvijek iznova obogaćuje i ispunjava naše živote, navesti ću samo neke od primjera SVOG iskazivanja ljubavi, poštovanja,
…prikaži još! brige za sve ono što nas okružuje a što na žalost s vremenom sve više nestaje..Naime uvijek pokušavam racionalnije koristiti energiju i vodu, otpad (posebno staklene boce kojima su potrebna tisućljeća da bi ptpuno nestale)odlažen na za to određena mjesta kao što su posebni kontejneri,kao i baterije te papir što me uvijek podsjeti na činjenicu da ta mala gesta koju mogu učiniti i ja može dioprinjeti očuvanju tih vječnih, mističnih šuma koje su svojom dostojanstvenošću i skrivenom mudrošću oduvijek bile inspiracija mnogima..(kao i meni).Osim toga obične plastične boce odlažem na za to pretpostavljena mjesta ili ih vraćam u trgovine..NIKADA, ama baš nikada u "mjestima u prirodi" u koje ponekad odlazim sanjariti ne ostavljam otpad bilo koje vrste..A prije nekoliko godina posadila sam i svoje prvo drvo, poznato još i kao "princezino drvo" srcolikih listova i ljubičastih cvjetova uz koje je vezana i legenda a koja me je ujedno i inspirirala na sadnju tog impozantnog drveta..A koja kaže da:"Nekada davno u Kini rođenje kćeri je pratila sadnja drveta. Sudbina tog drveta je pratila sudbinu djevojčice; od drveta je izrađivan namještaj koji bi se koristio za njeno predodređeno vjenčanje..To što su i mnoge tužne djevojačke sudbine bile vezane uz to drvo daju mu i neko više značenje,u današnje vrijeme ovo drvo bi moglo biti simbol suvremenog doba u kojemu žene same odlučuju o svom životu..
A tako samo odlučila i ja :) i naravno, samim time pridonijela očuvanju ovog predivnog Planeta......
Svatko od nas zna za dan planeta Zemlje; taj dan u medijima budu svakakve stvari o očuvanju okoliša, organiziraju se razne eko radionice, nude korisni savjeti o očuvanju energije, ali prava istina je da čim prođe ponoć za neke to
…prikaži još! nažalost sve nestane, svi ti korisni savjeti izblijede.
Ja sam te sreće da sam djete sa sela, da sam od malena naučena na prirodu i koliko je ona bitna. Živimo od prirode, od nje uzimamo, i njoj se vraćamo.
Od malena sam bila naučena na to da ne bacam smeće na tlo, da za svaku stvar postoji mjesto gdje se to treba odložit. Uvijek sam dobivala korisne savjete kojih sam se pridržavala i koje djelim sad i Vama.
Ja sam srednje djete i uvijek sam bila ljuta kad sam trebala nosit sestrine stvari, a nisam dobivala nove. Istina je da su moji roditelji uvijek skrbili o tome da imamo odjeću i obuću, ali uvijek su nas učili da to što imamo treba cjenit i čuvat jer neki nemaju. Očuvanjem odjeće i obuće za druge naraštaje nosi uštedu novaca i prirode. Roditelji, Vaše djeca ne trebaju uvijek onu novu majicu na Winxsice ili kapu na Spidermana, kad bi pažljivije pregledali ormar shvatili biste da imaju i više nego dovoljno.
Ostaci od ručka, kora od banane, sve je to iskoristivo, samo treba napraviti kompostište i dobije se vrlo kvalitetna zemlja za cvijeće bar 10 puta kvalitetnija od one koje kupujemo u razmim marketima.
Nakon ručka iza svih nas ostanu mrvice kruha koje često dospju u koš za smeće. Šteta; mrvicama možemo nahraniti ptice.
Često kupujemo 2 velika kruha jer je velika obitelj pa ono, nek se nađe za svih, ali navečer shvatimo da je većina ostala i pustimo da se osuši. Treba kupovati planski, planirati ručak jer ne treba nam uvijek ista količina, a ako i ostane lako napravimo krušne mrvice umjesto kupovanja istih.
Djeci se bezveze kupuju razni čipsevi, smokići, gumeni bomboni koji osim što su prepuni štetnih aditiva bivaju u pakovanjima koje nepropisno odlažemo, ja radije biram orahe i lješnjake. Oraha imam oko kuće, a lijesku sam zasadila prije godinu dana.
I ja sam kupovala uvijek novu bocu vode, ali nabavila sam si eco frendly bočicu koja je posve zdrava i za mene i za okoliš i osim toga ima rok trajanja oko 10 godina.
Ne žvačem žvakaće gume jer ih velika većina sadrži aspartan, a i štetne su za okoliš.
Platnene vrećice su perive, trajnije i jednostavnije, a i jeftinije od plastičnih, jer kad bi gledali na to da nam svaku plastičnu vrećicu naplaćuju i odmah puknu vidili bi da je jako isplativo. Ja ih imam nekoliko, jednu u autu, jednu u torbi, da ne zaboravim i ne trebam kupit. Mislim da bi svi trebali nabavit bar jednu.
Kad sam kod auta, svi znamo koliko je ono nužno, pogotovo u malim mjestima poput mog gdje nema javnog prijevoza, ali kad bi svi mi vozači skinuli nogu s gasa znatno bi smanjili potrošnju, a samim time i naš planet.
Imam i mlađu sestru, danas je njezin vrtić imam akciju "Cvijet za Svijet", mislim da bi svi mi trebali to prakticirat.
Raspisala sam se poprilično, o stvarima koje će velika većina napisat,i neka jer to je dokaz da nas puno tako živi. Moja želja je samo da se svijest o očuvanju okoliša širi, da vidimo da i s malim stvarima svoj otisak u svijetu smanjujemo, a život Majke Prirode produžujemo.
Dakle počela je sezona rada u bašćama,sijanje i sađenje biljaka,a ja sam se unaprijed pobrinula(tj.brinula tokom prethodne godine)zajedno sa svojim ukućanima napraviti kvalitetnu zemlju koje nećemo morati kupiti!Tako smo sve što se da razgraditi odlagali na posebno mjesto na kojem
…prikaži još! se razvija kvalitetan humus!Tako smo obogatili cvijećnjake,kaliće i dio bašće lijepom zemljom koja je ujedno i hrana biljkama!
Kao i svi koji brinu o očuvanju prirode pazim na potrošnju struje i vode, što se pozitivno odražava na kućne režije. Već duže vrijeme gasimo svjetla kad napuštamo prostoriju, peremo suđe i veš za vrijeme jeftinije struje, gasimo "stand bay"
…prikaži još! na uređajima. Čistoću doma održavam prirodnim sredstvima te sam postala pravi stručnjak u
upotrebi octa, sode bikarbone, maslinovog ulja za održavanje namještaja i eteričnih ulja za razne situacije. Recikliram otpad te već u kuhinji imam kantu sa odvojenim pretincima. U našem gradu je recikliranje otpada izvrsno riješeno i svi imamo dvije kante, jednu za tzv."organski otpad" od kojeg komunalna tvrtka prizvodi kompost te jednu za ostali otpad. Za ostali otpad postoje vreće (za plastiku, papir, metal i sl.) u koje se također razvrstava otpad te se normalno odlaže uz kantu prilikom odvožnje. No, mislim da je moj najveći doprinos moje dvorište i vrt u kojem koristim prirodni gnoj te prirodna sredstva za zaštitu i rast biljaka. Čitavu zimu hranim ptice koje mi ljeti uljepšavaju ugođaj u dvorištu te "rješavaju" problem kukaca na prirodan način. Također se trudim nabaviti sjeme i sadnice starih sorti povrća i voća kako bih ih jednog dana mogla podijeliti svojim prijateljima i tako ih sačuvati za budućnost.
na poslu "gnjavim" ljude da odvajaju barem papir i plastiku od ostalog smeća i da ne printaju nepotrebne stvari. doma svo smeće odvajamo. Bio otpad bacamo u vrt gdje ga kalifornijske gliste obrađuju. koristim platnene vrećice. Staru odjeću i obuću
…prikaži još!uću poklanjam u crveni križ. Baš stare-stare krpe ću odnijeti u jedan dućan (ne pišem ime, da ne ispadne reklama) koji se sad po novome reklamira da reciklira odjeću.
sudjelujem u zelenoj čistki i sličnim akcijama
gasim sve nepotrebne potrošače struje
kad je lijepo vrijeme, vozim se biciklom a ne autom
Jučer smo obilježili Dan planeta Zemlje. Pričalo se i pisalo u medijima o razno-raznim akcijama u hrvatskim vrtićima i školama, upozoravalo na naš štetan utjecaj na Majčicu prirodu... Danas još pisani trag u dnevnim tiskovinama i to je to. Repriza?
…prikaži još! Sljedeće godine. Tako to biva. U svakodnevnom životu malo marimo za prirodu. Pa što ako smo bacili žvakaču gumu u grm? Ne vidi se... Ne vidi se, ali se zato NIKADA neće razgraditi. O tome ne razmišljamo. U čemu je problem ako voda teče dok peremo zube ili ako napunimo vodu do vrha čaše, popijemo plovicu, a ostatak prolijemo u sudoper... Nikom ništa. Nikom ništa? Svako onaj koji razmišlja tako čini loše Prirodi, a čineći njoj loše, činimo to isto i sebi. U svojim početcima, čovjek je imao samo Prirodu i živio je u skladu s njenim zakonitostima, nije joj se odupirao, prihvaćao ju je. Mi? Mi smo i dalje njeni sluge, u nenoj smo (ne)milosti ali ne ponašamo se tako... Uzdišemo se iznad njene snage, iznad njene jepote, iznad njenih darova, a onda kada nam pokaže svoju stvarnu moć, kudimo ju, proklinjemo, a ne razmišljamo... Ne razmišljamo o svim onim njenim pozitivnim moćima koje nam svakodnevno prezentira. Ne razmišljamo jer smo sebični, jer da nam je dobro, to se podrazumijeva...
Kao učiteljica u Oš u Oprtlju svake godine proslavljam,zajedno sa svojim učenicima,Dan planete Zemlje. Taj dan imamo eko kviozove,uređujemo panoe sa stihovima o našoj planeti,crtamo i čitamo prikladne članke. Čitamo odlomke iz Hitrecovog romana "Eko Eko kao i pismo indijanskog
…prikaži još! poglavice iz Seattla "Ako vam prodamo Zemlju"
Otpatke odlažem na za to predviđena mjesta, ne koristim plastične već platnene vrećice, odbijam proizvode testitrane na životinjama i nastojim živjeti zdravo i prirodno. O našoj prelijepoj prirodi napisala sam niz haiku i pejzažnih pjesama,a volim i fotografiranje. Omiljene su mi iuzreke"Pljuje li čovjek na ZEmlju,pljuje na samog sebe. Prljajte samo svoj ležaj pa ćete se uskoro ugušiti u vlastitom izmetu"
Počelo je malim koracima. Prvo sam shvatila da bi bilo sasvim logično zatvoriti slavinu dok perem zube, da baš ne potrošim kompletne zalihe lokalnog vodovoda. Te godine stalno su zatvarali vodu zbog suše, i ni dan danas u tim mi
…prikaži još! situacijama nisu jasni ljudi koji nemilice zaljevaju vrt, peru dvorišta ili aute tom istom vodom dok ja zatvaram pipu i dok četkam zube i dok se šamponiram. Naravno, kupanje podrazumijeva tuširanje i ništa drugo. Voda je dragocijena. Nadam se da će si to ljudi napokon i posvijestiti.
Potom sam plastične vrećice počela mijenjati platnenima. Voljela bih da se u dućane vrate oni tzv. „škarnicli”, da baš ne moramo trpati voće u plastiku, ali tu sam očito u manjini.
Zatim smo počeli odvajati organski otpad od ostalog i radimo kompost od njega. Sve se iskoristi kad krene nova sezona sadnje. Moram reći, baka je jako zadovoljna njime, iako sam očekivala veći otpor. Šteta što tu mogućnost nemaju svi, pogotovo ne u gradu, no mislim da bi se ljudi u predgađima i selima mogli malo više potruditi.
Na kraju sam shvatila da nema puno smisla govoriti o ekologiji ako u toj priči izostavimo stav prema životinjskom svijetu. Stabilan ekosustav, barem po meni, ne može uključivati nebrigu prema životinjama. Stoga sam iz kuće izbacila sve proizvode tvrtki koje testiraju na životinjama. Sada kupujemo kozmetiku i sredstva za pranje i čišćenje onih tvrtki koje su se izjasnile kao „animal frendly”, tj. one koje NE testiraju na životinjama.
Vjerujem da to nije sve što se može, ali i to je početak. Znam samo da izbor uvijek postoji, čak i ako se na prvu čini da nije tako.
Odabrani eko junaci!
Komentari 44
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.