Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Dakle počela je sezona rada u bašćama,sijanje i sađenje biljaka,a ja sam se unaprijed pobrinula(tj.brinula tokom prethodne godine)zajedno sa svojim ukućanima napraviti kvalitetnu zemlju koje nećemo morati kupiti!Tako smo sve što se da razgraditi odlagali na posebno mjesto na kojem
…prikaži još! se razvija kvalitetan humus!Tako smo obogatili cvijećnjake,kaliće i dio bašće lijepom zemljom koja je ujedno i hrana biljkama!
Povodom Dana planeta Zemlje, kao tek (nezamjetan) ali meni osobno značajan trag u očuvanju beskrajne ljepote planeta i prirode koja nas okružuje i uvijek iznova obogaćuje i ispunjava naše živote, navesti ću samo neke od primjera SVOG iskazivanja ljubavi, poštovanja,
…prikaži još! brige za sve ono što nas okružuje a što na žalost s vremenom sve više nestaje..Naime uvijek pokušavam racionalnije koristiti energiju i vodu, otpad (posebno staklene boce kojima su potrebna tisućljeća da bi ptpuno nestale)odlažen na za to određena mjesta kao što su posebni kontejneri,kao i baterije te papir što me uvijek podsjeti na činjenicu da ta mala gesta koju mogu učiniti i ja može dioprinjeti očuvanju tih vječnih, mističnih šuma koje su svojom dostojanstvenošću i skrivenom mudrošću oduvijek bile inspiracija mnogima..(kao i meni).Osim toga obične plastične boce odlažem na za to pretpostavljena mjesta ili ih vraćam u trgovine..NIKADA, ama baš nikada u "mjestima u prirodi" u koje ponekad odlazim sanjariti ne ostavljam otpad bilo koje vrste..A prije nekoliko godina posadila sam i svoje prvo drvo, poznato još i kao "princezino drvo" srcolikih listova i ljubičastih cvjetova uz koje je vezana i legenda a koja me je ujedno i inspirirala na sadnju tog impozantnog drveta..A koja kaže da:"Nekada davno u Kini rođenje kćeri je pratila sadnja drveta. Sudbina tog drveta je pratila sudbinu djevojčice; od drveta je izrađivan namještaj koji bi se koristio za njeno predodređeno vjenčanje..To što su i mnoge tužne djevojačke sudbine bile vezane uz to drvo daju mu i neko više značenje,u današnje vrijeme ovo drvo bi moglo biti simbol suvremenog doba u kojemu žene same odlučuju o svom životu..
A tako samo odlučila i ja :) i naravno, samim time pridonijela očuvanju ovog predivnog Planeta......
Svatko od nas zna za dan planeta Zemlje; taj dan u medijima budu svakakve stvari o očuvanju okoliša, organiziraju se razne eko radionice, nude korisni savjeti o očuvanju energije, ali prava istina je da čim prođe ponoć za neke to
…prikaži još! nažalost sve nestane, svi ti korisni savjeti izblijede.
Ja sam te sreće da sam djete sa sela, da sam od malena naučena na prirodu i koliko je ona bitna. Živimo od prirode, od nje uzimamo, i njoj se vraćamo.
Od malena sam bila naučena na to da ne bacam smeće na tlo, da za svaku stvar postoji mjesto gdje se to treba odložit. Uvijek sam dobivala korisne savjete kojih sam se pridržavala i koje djelim sad i Vama.
Ja sam srednje djete i uvijek sam bila ljuta kad sam trebala nosit sestrine stvari, a nisam dobivala nove. Istina je da su moji roditelji uvijek skrbili o tome da imamo odjeću i obuću, ali uvijek su nas učili da to što imamo treba cjenit i čuvat jer neki nemaju. Očuvanjem odjeće i obuće za druge naraštaje nosi uštedu novaca i prirode. Roditelji, Vaše djeca ne trebaju uvijek onu novu majicu na Winxsice ili kapu na Spidermana, kad bi pažljivije pregledali ormar shvatili biste da imaju i više nego dovoljno.
Ostaci od ručka, kora od banane, sve je to iskoristivo, samo treba napraviti kompostište i dobije se vrlo kvalitetna zemlja za cvijeće bar 10 puta kvalitetnija od one koje kupujemo u razmim marketima.
Nakon ručka iza svih nas ostanu mrvice kruha koje često dospju u koš za smeće. Šteta; mrvicama možemo nahraniti ptice.
Često kupujemo 2 velika kruha jer je velika obitelj pa ono, nek se nađe za svih, ali navečer shvatimo da je većina ostala i pustimo da se osuši. Treba kupovati planski, planirati ručak jer ne treba nam uvijek ista količina, a ako i ostane lako napravimo krušne mrvice umjesto kupovanja istih.
Djeci se bezveze kupuju razni čipsevi, smokići, gumeni bomboni koji osim što su prepuni štetnih aditiva bivaju u pakovanjima koje nepropisno odlažemo, ja radije biram orahe i lješnjake. Oraha imam oko kuće, a lijesku sam zasadila prije godinu dana.
I ja sam kupovala uvijek novu bocu vode, ali nabavila sam si eco frendly bočicu koja je posve zdrava i za mene i za okoliš i osim toga ima rok trajanja oko 10 godina.
Ne žvačem žvakaće gume jer ih velika većina sadrži aspartan, a i štetne su za okoliš.
Platnene vrećice su perive, trajnije i jednostavnije, a i jeftinije od plastičnih, jer kad bi gledali na to da nam svaku plastičnu vrećicu naplaćuju i odmah puknu vidili bi da je jako isplativo. Ja ih imam nekoliko, jednu u autu, jednu u torbi, da ne zaboravim i ne trebam kupit. Mislim da bi svi trebali nabavit bar jednu.
Kad sam kod auta, svi znamo koliko je ono nužno, pogotovo u malim mjestima poput mog gdje nema javnog prijevoza, ali kad bi svi mi vozači skinuli nogu s gasa znatno bi smanjili potrošnju, a samim time i naš planet.
Imam i mlađu sestru, danas je njezin vrtić imam akciju "Cvijet za Svijet", mislim da bi svi mi trebali to prakticirat.
Raspisala sam se poprilično, o stvarima koje će velika većina napisat,i neka jer to je dokaz da nas puno tako živi. Moja želja je samo da se svijest o očuvanju okoliša širi, da vidimo da i s malim stvarima svoj otisak u svijetu smanjujemo, a život Majke Prirode produžujemo.
Sva živa bića su prirodna bića. Sve što nas okružuje jest priroda, ali i mi smo dio nje. U prirodi vlada ravnoteža kako bismo svi preživjeli. Biljke, životinje i mi (ljudi) činimo biološku, dok tlo ,minerali, vode čine zajedno sa
…prikaži još! vegetacijom krajobraznu raznolikost, koju mi moramo čuvati, paziti i voljeti kako ju ne bi uništili. Sva neočišćena mjesta i napuštena mjesta trebamo njegovati i nastanjivati kako bih se pojavio tračak života i u nekim krajevima. Okoliš je prirodno okruženje koje je stvorio čovjek i on je kulturna baština, jer ga ostavljamo iza sebe našim naraštajima.Kako Indijanska poslovica kaže:"Prirodu nismo naslijedili od pradjedova, već smo je posudili od unuka!" Gledajući u prošlost, naš okoliš je bio mnogo više čišći nego sada, a to je sve zbog razvoja industrije. Najveći onečišćivači okoliša smo mi ljudi, naše aktivnost. Trebamo se svi zajedno osvijestiti i prestati narušavati svu ljepotu naše Zemlje, jer je ona priroda. Toliko otpada, a toliko malo obrade tih otpada. Sav taj otpad kako loše utječe na nas, tako loše utječe i na prirodu. Mislimo da možemo iskorištavati prirodu do " besvijesti", ali nećemo moći još dugo jer svaka vrsta, nažalost , izumire polako. Treba držati povezanost između okoliša, društva i ekonomije, ali ne treba narušavati ravnotežu, ne trebamo prirodi činiti ono što ne bi ni mi htjeli da se nama dogodi. Ta priroda nas hrani, daje nam bogatsvo koje mi često ne prepoznajemo. Naravno, ne pišem da su svi ljudi takvi, ali njih je više. Danas, sve je umjetno, nema ničega prirodnoga, ali gledajući većina ljudi ni ne zna za drugačije. Slušajući svoju baku o njezinom djetinjstvu , radu na svim našim poljanama koje danas prazne stoje, bude mi žao što pojedinci ne vide dalje od svoga nosa. Današnja mladež, ne zna što znači raditi, ne zna što je značio život prije 50 godina. Razvoj industrije, razvoj brze tehnologije , to nam ubrzava život, olakšava jako puno posao, ali koliko je okoliša zbog toga uništeno. Gledajući samo rafineriju koja ispuša opasne plinove , zbog kojih ljudi ne mogu disati, kako tek to utječe na okoliš i na zdravlje i nas i životinja. Kada će se to riješiti opet ovisi o nama, ljudima, ali nažalost ljudima koji su na vrhu naše životne piramide, političarima. Samo se nadam da se priroda neće početi ponašati ovako prema nama kako se mi ponašamo prema njoj. Bez nje nas nema, a zbog pojedinaca koji narušavaju prirodnu ravnotežu, gaze njezinu ljepotu i blate sve što nam nudi, mogla bi nam sve oduzeti, jer priroda isto kao i sva živa bića ima osjećaje. Dan planeta Zemlje ne treba slaviti samo 22.4, već ga trebamo slaviti svakim danom i zahvaljivati joj što nam opmogućuje sve ovo bogatsvo koje imamo, a ponajviše život!!!!
Nema tu velike filozofije....bicikliranje, a ne automobil...bacanje smeća u za to predviđene kante, a ne okolo...kako joj damo tako će i ona nama, samo to moramo zajednički raditi...pojedinac nemože sve sam...
Danas je moj rođendan i ujedno dan planeta Zemlje. Ja i Zemlja se osjećamo jako posebno jer 22.04. svi brinu o nama. Znam da nisam mogla ljepši dan odabrati za rođenje sebe.. A za brigu o svome planetu ne mislim
…prikaži još! samo danas već svaki dan. Manje automobila, više šetnje, bacanje otpada u kante, recikliranje otpada što je više moguće. . . Zemlja je zahvalna meni, a ja njoj! Iako kao pojedinac ne utječem znatno na to ali i malo je puno.
Živim u malom gradu na sjeveru Hrvatske-Čakovcu. Ekološki smo jedan od najosvještenijih gradova u Hr. Tako svi pučani pa i ja skupa s njima već neko vrijeme marljivo razvrstavamo otpad u kućanstvu-jedna kanta za bio otpad,jedna za obično smeće,vreće za
…prikaži još! plastiku,vreće za zeleni otpad,staklo..Svaki tjedan smetlari kupe jednu kantu-vec prema rasporedu koji je otpad na redu. Marljivi smo mi Međimurci.I mogu reći da super funkcionira i da se svi drže pravilnog razvrstavanja i da nam je to nekako imanentno.Pazimo na okoliš i drago mi je da su vlasti bile dovoljno mudre da se izdignu od ostatka Hr i krenu prema europskim standardima glede zbrinjavanja otpada.Ipak naše Međimurje ne zovu zabadava država u državi :-)
Moj dobrinos je od velike važnosti što smo svijesni u mojoj obitelji ponajviše zbog ekološke proizvodnje hrane. U ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem, biljke prskamo biljnim pripravcima, a zaraženo bilje i voćke
…prikaži još! redovito odstranjujemo. U vrtu pravimo poredak bilja tako da nemoramo prskati protiv nametnika biljke. Naprimjer: sijanje mrkve uz luk štiti biljke od lukove/mrkvine muhe, a zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica. Uz ovakvu ekološku poljoprivredu svijesno odvajamo papir od težih otpada, baterije, te boce s povratnom naknadom u zadnje vrijeme sam cula i za plastične čepove da se skupljaju u humanitarnoj akciji pa sam i njih sakupljala i dala prijateljici da ih preda.
Obožavam prirodu i sve što nam ona daje. Iz tog razloga i žiim u mjestu gdje mi je prirodno prostransto na dlanu. Svjesna svega što se danas događa,odlučila sam sebe i svoju obitelj više približiti prirodi te tako recikliram sve
…prikaži još!ve što mogu,od ostataka hrane radim kompost koji koristim u prihranjivanju povrča u vrtu te cvijeća u okućnici,povrče protiv nametnika također tretiram otopinama dobivenim od raznog cvijeća i drveča,uglavnom kemija kod mene ne prolazi.
Preko ljeta obavezno koristimo vanjski tuš koji je moj suprug postavio na stup visoko iznad ostave tako da se voda u njemu zagrije na suncu,osjećaj dok se kupate tom vodom punom sunčeve energije je nevjerovatan :)
Da ne koristim plastične vrečice to ne moram niti napomenuti,potrošene baterije sam prije skupljala i odnosila u trgovine koje su imale kutije na blagajnama u koje su se skupljale baterije,međutim kako imam nekih stvari (fotić) koje troše te baterije,kupila sam punjive tako da sam s time smanjila potrošnju istih.
Ono najvažnije od svega je što zapravo rado pričam o tome koliko naša priroda vrijedi i na moju sreću,ljudi slušaju,pogotovo djeca koja evo nemaju više naviku bacati smeće po ulici,čak štoviše i sami organiziraju čistku u svom mjestu...
Ima nas nekolicina koji volimo i živimo u skladu s prirodom,ali mislim da širenje tog pozitiva je zapravo ono najbolje što možemo napraviti za naš planet-podizati svijest i drugima dok ne shvate da priroda bez nas može,ali mi bez nje ne.
Priroda nas stvori i svakome kome je do sebe stalo treba da je voli.Puno ljubavi ,brige i pažnje ona traži ali zato nas uvijek mazi i pazi.U zimi bjeli plašt nam pod noge stavi i čistinom razgali. Hladnočom nam zdravlje
…prikaži još!e daje i ubija sve koji protiv nas rade.U proljeće ljepotom boja daje sliku savršenstva.Zove nas u svoje skute,na mirisna polja i čiste šume gdje nas suncem grije i živost podari.U ljeto nas tjera da more naše plavo u čistini volimo i u njemu uživamo.Kada jesen plodna dođe svojim plodom nas nagradi ako smo dobri bili i prirodu cijele godine poštivali.Voće zlatne boje ,zimnice šarolike ,vina najfinija i žita rodna.Sve to kao Hvala nama je naša priroda dala.Zato nemoj smeče u vodu bacati,kemikalije u njih lijevati,stari auto u šumi ostaviti jel Priroda je naša mama i ona nas hrani i daje zraka za poticaj daljnji.
Kada se govori o brizi za planet, prva asocijacije je zelenilo. Eto ja se brinem za planet tako da više ne ubirem cvijeće u prirodi, puštam ga da živi i raste. Držim se pravila da pravilno razvrstavam otpad, da upotrebljavam
…prikaži još! što prirodnija sredstva za čišćenje bez štetnih kemikalija, manje se kupam i više tuširam uz što manju upotrebu vode. Za dan planeta zemlje posadila sam i svoje malo drvce u čast majci prirodi. A pošto je idealno vrijeme za obnovu vrta i sadnju cvijeća, mislim da će moj vrt preporoditi jer sam ovih dana puno pažnje posvetila sadnji raznovrsnih biljaka koje će se pretvoriti u ukusne zdrave plodove i cvijeće bez upotreba pesticida.
Ima li veće sreće od odrastanja na čistom zraku,igre u čistoj prirodi,penjanu po drveću i jedenju voćke direktno sa grane??Ima li veće sreće od kupanja u prekrasnom,plavom moru,od lovljenja riba u bistroj rijeci?Ima li veće sreće napiti se fine vode
…prikaži još! iz izvora u šumi ??? E,takvo je bilo moje djetinjstvo i takvo želim i budućim generacijama.Od malih nogu učili su me da se čuva priroda,da se štedi energija,da se voli planet,ljudi i životinje,da se priroda cijeni i da onda i ona nama uzvraća na najljepši mogući način-zdravom vodom,zrakom,plodovima....I moje dijete čuva prirodu,voli prirodu,štedi energiju,s ljubavlju uzvraća prirodi sve što nam ona pruža i da- uči za ekologa.Izabrao je to za svoje zanimanje i svoj poziv u životu i beskrajno sam zato ponosna -znam da sam napravila najviše za svoj (naš) planet i da ostaje u dobrim rukama !!!!!!
Brinem tako da plasticne boce skupljam kod kuce,a sad mi nije problem ako vidim negdje u gradu ili parku flasicu uzmem ju.Kako vrijeme prolazi,tako covijek sve vise stvari pocinje shvacat,pa tako i ja da samo male stvari vec mogu biti
…prikaži još!i za prirodu katasrtofalne.Plasticne vrecice sam vec odavno zamijenila platnenim,jer nema mi gorega kada idem na kupanje a u vodi vidim vrecicu da pluta,to mi je vec postalo svakodnevica jer taj prizor vidam stalno.Ne shvacam te ljude ali vijerujem da vecina njih to radi nerazmisljajuci.Prije bi znala zvakace gume baciti doslovce svugdje dok sad,ako nema u blizini kosa za smece zamotam ju u maramicu i papiric i onda ju vec bacim kad mi se ukaze prilika.Svaku bateriju koja mi je prazna nosim na mjesta predvidena za takve stvari.Trudim se obracati pozornost na neke stvari na koje prije nisam ni pomislila a to je da mi se u kuci negomila suvisna ambalaza nego pretezito volim da je to povratna ambalaza,da sto vise toga recikliram,da sto vise mogu koristim mikrovalnu pecnicu jer trosi manje energije,da traperice nakon jedan-dva nosenja ne stavljam odmah na pranje jer samim time smanjim potrosnju energije i vode,ako mi kupanje nije neophodno rade se istusiram,jer sijedeci bezveze u kadi i pustajuci vodu da tece nema smisla,vecinu racuna placam prek interneta da smanjim papire u kuci koji mi netrebaju,vozim auto koji jako malo trosi,a vecinom pokusavam da idem svugdje biciklom ili pijeske,.I mnogo je nacina na kojima se covijek moze potruditi da spasi prirodu i sve oko nas.
VISE JE SAVRSENSTA U KAPI VODE,NEGO U BILO KOJEM STROJU KOJEG JE COVIJEK NAPRAVIO.
PRIRODA JE JEDINA KNJIGA,KOJA NA SVOJIM LISTOVIMA NUDI MNOGO SADRZAJA.
LIJECNIK LIJECI,PRIRODA OZDRAVLJUJE..
CUVAJMO ZEMLJU I PRIRODU NA NJOJ,JER IH NISMO NASLIJEDILI OD SVOJIH DJEDOVA,OCEVA NEGO SMO IH POSUDILI OD SVOJIH POTOMAKA.
na poslu "gnjavim" ljude da odvajaju barem papir i plastiku od ostalog smeća i da ne printaju nepotrebne stvari. doma svo smeće odvajamo. Bio otpad bacamo u vrt gdje ga kalifornijske gliste obrađuju. koristim platnene vrećice. Staru odjeću i obuću
…prikaži još!uću poklanjam u crveni križ. Baš stare-stare krpe ću odnijeti u jedan dućan (ne pišem ime, da ne ispadne reklama) koji se sad po novome reklamira da reciklira odjeću.
sudjelujem u zelenoj čistki i sličnim akcijama
gasim sve nepotrebne potrošače struje
kad je lijepo vrijeme, vozim se biciklom a ne autom
Sam recikliram ostatke hrane i radim domaće gnojivo kojim brinem o svom vrtu i time iskorištavam otpad u prirodnom procesu bez okakvih umjetnih dodataka.Uzgajam voće a supruga cvijetnjak u kojemu obavezno skuplja sjemenje,pelca i sve iskorištava ponovo.Ne kupuje novo već
…prikaži još! sve to radi s toliko ljubavi i nježnosti da to naše biljke i priroda osjeti.Kišnicu skupljamo u bačve od 200 l i time u sušno vrijeme zaljevamo da pitku vodu ne trošimo.Uvijek smo u akcijama u kvartu kada čistimo potoke i rijeke od smeća.Ne koristim plastične vrečice i demonstrativno odbijam ih uzeti u trgovinama jel to je napad na prirodu,otrov zato samo platnene.Papir skupljam ekstra,i sve ostale već standardne stvari recikliram u za to predviđene kontejnere.Za baterije ima manje prikupnih mjesta pa na to apeliram ali ostalo je dobro.Puno hodamo i vozimo biciklo od proljeća pa dok ne zapadne snijeg baš zbog toga da smanjimo otpadne i štetne plinove iz auta.U prirodi uživam svaki dan i u njenim plodovima zato joj poklanjam ljubav i pažnju kao i svom djetetu jel bez nje nema ni nama sreće i sretnog života.
sudjelovala sam u zelenoj čistki ove godine u rijeci uspjeli smo u roku dva sata napuniti tri kontejnera smeća što je zapravo strašno...ali uspjeli smo očistiti svoj kampus i jako sam ponosna na to. Osim toga idem svaki dan dvadeset
…prikaži još! minuta pješke na fax umjesto busom, te ne bacam papiriće i smeće uokolo nego strpam sve sebi u torbu pa doma recikliram :D
Pozdrav! Prije nekih desetak godina sam išla radit na jedno ekološko imanje "Zrno" koje je proizvodilo makrobiotičku hranu i tada sam shvatila kako se zapravo priroda pobrinula da nam sve pruži,a mi to samo trebamo znati iskoristiti. Od tada su
…prikaži još! se moje navike promijenile, naučila sam kako nam je priroda podarila svaku biljku da nećemu služi ( npr: razni čajevi umjesto farmaceutskih proizvoda)
upoznala sam mnoge biljke za koje nisam ni znala da postoje(daikon je sad nezaobilazan sastojak moga vrta). Tamo sam shvatila da se sve može napravit prirodnim putem od prirodnih sastojaka i dozivjela zemlju koja nas hrani i koja očekuje da i mi hranimo nju sa svojim odgovornim ponašanjem.
Ja i suprug u svom domaćinstvu jako vodimo računa o potrošnji vode (kod tuširanja i pranja zubi pazimo da ne teče bez potrebe), el. energije (gasimo svjetla čim izlazimo iz prostorija, tehniku ne držimo na stand by položaju-gasimo u potpunosti,
…prikaži još! kuhamo na plin), razvrstavamo otpad (papir, staklenke, plastiku, baterije, lijekove), minimalno koristm kemijska sredstva za čišćenje i pranje (s octom najvećim dijelom čistim podove, prozore i kupaonu, kao omekšivač za rublje korstim mješavinu octa, vode i eteričnih ulja i sl.. To se sve trudimo radi svog zdravlja i zdravlja svoje djece, a tako ujedno i čuvamo svoj okoliš. No, ona na što sam najviše ponosna je što vidim da moje sedmogodišnje dijete je sve te naše navike prihvatilo od nas, bez puno našeg truda da je naučimo. Mislim da je tu rješenje za spas našeg planeta, da svoju djecu doma naučimo osnovnim stvarima o očuvanju okoliša, a dalje će se on
Ja i suprug u svom domaćinstvu jako vodimo računa o potrošnji vode (kod tuširanja i pranja zubi pazimo da ne teče bez potrebe), el. energije (gasimo svjetla čim izlazimo iz prostorija, tehniku ne držimo na stand by položaju-gasimo u potpunosti,
…prikaži još! kuhamo na plin), razvrstavamo otpad (papir, staklenke, plastiku, baterije, lijekove), minimalno koristm kemijska sredstva za čišćenje i pranje (s octom najvećim dijelom čistim podove, prozore i kupaonu, kao omekšivač za rublje korstim mješavinu octa, vode i eteričnih ulja i sl.. To se sve trudimo radi svog zdravlja i zdravlja svoje djece, a tako ujedno i čuvamo svoj okoliš. No, ona na što sam najviše ponosna je što vidim da moje sedmogodišnje dijete je sve te naše navike prihvatilo od nas, bez puno našeg truda da je naučimo. Mislim da je tu rješenje za spas našeg planeta, da svoju djecu doma naučimo osnovnim stvarima o očuvanju okoliša, a dalje će se on
Još od malih nogu roditelji su me učili i uvijek opominjali da moram čuvati prirodu jer ona nas hrani i svojim čistim zrakom održava na životu. Uz roditelje, doprinos mojoj ekološkoj osvještenosti donjelo je i to što sam pohađala nastavu
…prikaži još! u eko školi. Kao i prema svojoj majci, tako se i prema „majci“ prirodi odnosim zaštitnički i sa poštovanjem. Kao i mnogi ekološko osvješteni ljudi koristim platnene vrećice umjesto plastičnih, odvajam otpad i od ostataka hrane radim kompost kojim iznova vraćam majci prirodi njezine date plodove, te time gnjojim svoj vrt kojeg nikad ne špricam sa bilo kakvim kemikalijama, boce uvijek vraćam u prodavaonice ili sortiram u kontenjere, božićno drvce imamo posađeno u tegli, itd. Pokušavam čim manje zagađivati okoliš ispušnim plinovima stoga kad god imam priliku pješačim ili se vozim biciklom. Često sam sudjelovala u akcijama čišćenja potoka, prikupljanja starog odpada po mjestima, pošumljavanja isječenih šuma, te sadnji cvijeća. Kad bi se barem svaki treći čovjek tako odnosio prema prirodi, možda bi tada bilo manje tih klimatskih promjena, zagađenja zraka, te bi na posljetku ljudi bili zdraviji i sretniji. Sretan Dan planeta Zemlje!
Odabrani eko junaci!
Komentari 44
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.