Od svih navedenih proizvoda Saponije, u mojim sjećanjima iz djetinjstva najviše je prisutan Faks Helizim prašak za pranje rublja. Proizvod je to koji je bio prisutan u svakoj kući i u svakom kupatilu, pa su tako imale i moja mama, i bake, i tetke, a i mame mojih prijateljica. Faks helizim je bio pojam za kvalitetan deterdžent, za mirišljavo rublje i za kvalitetu. Prava domaćica nije mogla biti prava ako ne koristi Faks..a i Faks je bio taj koji je skidao i najžešće mrlje na hlačama-od trave pa do masnih mrlja od bicikle :) Osobno sam u i u današnje vrijeme poplave trgovačkim lanaca i ogromne ponude kojekavih sredstava u pravilu vjerna domaćim i provjerenim proizvodima.
Kad smo još živjeli kod moje bakice, sjećam se kako je svako jutro nakon doručka išla prati veš, na ruke, jer veš mašine tada još nismo imali, miris još i danas osjećam, urezao mi se duboko u pamćenje i sad nakon puno godina, kad sam "sam svoj gazda", nastavljam tradiciju i moj veš se također pere Faksom, razlika je samo što ja perem u mašini. Bakica također još dan danas koristi ovaj deterđent i ovaj predivan pokon paket bio bi samo za nju, za njezin 85. rođendan, zaslužila je kao jedna od najdugovječnijih korisnica Faksa.
Na djetinjstvo će me najviše podsjećati Kalodont. Kao djeca brat i ja živjeli smo kod bake koja nas je teeeško nagovarala na pranje zuba. Poslala bi nas u kupaonicu, a mi se nakon 3 sekunde vratimo i kažemo da smo gotovi. Tako se baka dosjetila da napravi natjecanje u četkanju zuba, tko duže četka taj je pobjednik. Od tog trenutka nije nas mogla istjerati iz kupaonice, jer smo četkali i po 10 minuta, nitko nije htio "izgubiti igru". Eh da, bilo je to prekrasno doba, a Kalodont mi i danas izmami osmijeh!!
Faks i ja,onda i sad...
Kupujem faks u malom seoskom dućanu , dobivam lizalicu od tete prodavačice koja pozdravlja baku,hodam pjevušeći puteljkom do bakine kuće... . /Uzimam faks u trgovačkom centru,sjedam u a Baka me dočekuje,u veliki lonac dodaje faks i stavlja ga na peć gdje će se rublje iskuhati.Cijela kuhinja miriši po prašku a iz lonca lagano izlaze mjehurići dok baka i ja ručamo u miru./ Stavljam rublje u perilicu ,dodajem faks i taj tren cijela kupaonica zamiriši po mom omiljenom prašku.Dok perilica obavlja svoje procese ja jurim po doma ne znajući čega da se prije primim.
Baka i ja stavljamo rublje u dvorište na duge konopce ,ja se sakrivam iza snježnobijelih plahti a ona me traži.Umatam se sva u plahtu dok mi se ona veselo smije. / Vadim rublje,stavljam ga u sušilicu i već slijedeću turu na pranje .Ni ne stižem se diviti bjelini koja isijava iz njega,mirisu i mekoći.
Sada nema više seoskog dućana, peći,lonca za rublje,bake.Ostao je samo faks. Svaki mi put probudi sjećanja na jednu balavu djevojčicu i njeno djetinjstvo.Zato mu i ostajem vjerna!
Faks i ja,onda i sad...
Kupujem faks u malom seoskom dućanu , dobivam lizalicu od tete prodavačice koja pozdravlja baku,hodam pjevušeći puteljkom do bakine kuće... . /Uzimam faks u trgovačkom centru,sjedam u auto i vozeći se doma riješavam s djetetom domaću zadaću.
Baka me dočekuje,u veliki lonac dodaje faks i stavlja ga na peć gdje će se rublje iskuhati.Cijela kuhinja miriši po prašku a iz lonca lagano izlaze mjehurići dok baka i ja ručamo u miru./ Stavljam rublje u perilicu ,dodajem faks i taj tren cijela kupaonica zamiriši po mom omiljenom prašku.Dok perilica obavlja svoje procese ja jurim po doma ne znajući čega da se prije primim.
Baka i ja stavljamo rublje u dvorište na duge konopce ,ja se sakrivam iza snježnobijelih plahti a ona me traži.Umatam se sva u plahtu dok mi se ona veselo smije. / Vadim rublje,stavljam ga u sušilicu i već slijedeću turu na pranje .Ni ne stižem se diviti bjelini koja isijava iz njega,mirisu i mekoći.
Sada nema više seoskog dućana, peći,lonca za rublje,bake.Ostao je samo faks. Svaki mi put probudi sjećanja na jednu balavu djevojčicu i njeno djetinjstvo.Zato mu i ostajem vjerna!
Prva zubna pasta s kojom sam prala zube bio je kalodont s mirisom jagode. Sjećam se da bih ga radije pojela nego oprala zube.
A faks je bio u platnenim vrećicama koje su poslije služile kao kuhinjske krpe (još i danas imam barem jednu) ili za druge namjene, kao vrećica za čuvanje kruha.
Mama mi je radila u jednoj od prodavaonica Saponije u Dubrovniku, i svaki put kada bi mi dopustila da dio vremena provedem sa njom u dućanu nastupilo bi opće oduševljenje,jedva bih dočekala istražiti sve te šarene i mirisne stvarčice među policama a od svega su mi najdraži bili Lahor sapunčići,šareni a tako mirisni.Kada bih nakon nekih sat vremena ipak morala otići kući obavezno je uslijedilo neizostavno pitanje: Mama molim te mogu li ponijeti još samo ovaj sapunčić? I tako svaki put,doma sam imala pravu kolekciju Lahor sapunčića kojima sam rado prala svoje uprljane ručice! I dan danas u mojoj kupaonici možete vidjeti po jedan primjerak ovog mirišljavog sapun od kojeg čitava kupaonica poprimi svjež miris!
Danas kad uzmem kalodont u ruke glavom mi prođu ona slatka sjećanja na djetinjstvo i kalodonta kojeg sam zvao "Marica za sve".Osim neizbježnog pranja zuba s njim na koji su me roditelji svakodnevno tjerali on je služio i za: ublažavanje opeklina,za isušivanje prištića koji je jednostavno "trebao nestati" prije kina,i ono najbitnije jednom u dva tjedna-laštenje srebrnine.Ne mogu da se ne nasmijem i danas kad mi dođe da djetetu na opeklinu stavim malo kalodonta ili ga supruzi donesem kada lašti srebrninu.I bio on ili ne bio "Marica za sve" uz mene je od mojih prvih vlastitih zuba pa tako i sad za ove umjetne ili kako moja supruga kaže "socijalne"!
Na djetinjstvo me najviše podsjeća Arf. Mama je uvijek sve s njime čistila i ribala :) ja ga i dandanas koristim, super je proizvod!
Sjećam se mirisa Arfa za veš.Baka je njime prala na bunaru u betonskom koritu.Osjećala sam se strašno važna i velika u ponedeljak u školi jer su moje stare traperice mirisale kao,kao. . .neznam,jednostavno Arf.Savršeno.
Na djetinjstvo me najviše podsjeća Likvi jer mi je mama dopuštala da uzmem malo deterdženta kako bih mogla praviti balončiće! I tako bih ja po čitav dan u prirodi pravila balončiće i gledala kako lete zrakom! :))))
Likvi me podsjeća na djetinjstvo kad se mama vraćala s posla i prala bi suđe njime i gledala me. - Hej, pomogni mi. Može?
Nisam nikad smjela biti blizu tanjura jer sam ih brzo slomila, ali bila sam brza i u sušenju mokrih tanjura, koji su radi Likvija mirisali i kad osjetim miris Likvija sjetim se tog proljeća, te kuhinje i mame. Likvi, sjećanje, neprocjenjivo. Volim Likvi i danas s njime ja perem suđe i zaista je super.
Otkako znam za sebe, znam i za Faks, Ornel i Likvi. :)) To su proizvodi koje je mama uvijek koristila, i kojima je ostala vjerna još i danas. Dobre navike ne treba mijenjati, zar ne? :)
Najvise me na djetinjstvo podsjeca proizvod Faks..Uvijek kada bi bila kod bake na praznicima, uz ono malo stvari sta bi imala u kupaoni Faks bi mi uvijek zapeo za oko.Bilo mi je zanimljivo nekada gledati baku kako odijecu pere rucno, uvijek sam se gurala da joj pomognem pa se zato dobro sjecam kako se miris Faksa sirio, jer je roba jako mirisala.Zbog toga proizvoda pas koji je baka udomila je dobio ime koje sam mu ja dala jer mi nije nista padalo na pamet, vani sam ugledala Faks i odma sam rekla da ce se pas zvati Faksy.Tako da me jako ljepe uspomene vezu za Saponijine proizvode jer je baka koristila i Arf itd..Tako se tradicija nastavila pa se svi ti proizvodi koriste sada i u mojoj kuci.Jest da ja sada neperem rucno ali miris odijece je i dalje onaj stari, mirisan i osvjezavajuc:).Sada u danasnje vrijeme uz Faks Likvi i Kaladont su moji omiljeni proizvodi :)
Na djetinjstvo me uvijek podsjeti Kaladont, onaj stari stari, u kutiji na kojoj je dječak, da sam barem ostavila jednu kutijicu za uspomenu :) kasnije sam djeci kupovala isto Kaladont pa me sad više podjeća na njihovo odrastanje i svakodnevno pitanje: A zašto baš svaki dan moraju prati zubiće? U djetinjstvo me vraća i Saponijin nezaobilazni Ornel koji je u naš dom kada je mama prala rublje unosio prekrasan miris. Uvijek sam bila i ostala vjerna Saponijinim proizvodima koji me mirisom vraćaju u djetinjstvo
Pečeni topli štrukli na stolu.
Kraj sudopera Vim.
Baka riba protvan.
Nostalgija.
od davnina se naša kuča blista jer saponia znači čista,mirisi djetinjstva su mirisi budučnosti i zato su ti proizvodi uvijek glavni u našoj kuči...
Saponia je tu, tu sad kraj mene gdje je oduvijek i bila i vraća me u malu kućicu na selu ispunjenu mirisom Faksa gdje je baka na šporetu prokuhavala bijeli veš, a zatim ga prala "na ruke", gdje se za suđe koristila samo mokra krpica i Vim, gdje drugih kuhinjskih krpa nije ni bilo doli onih od Faksa (a od kojih se mogla sašit i pregača i vrećice za papuče), i vraća me u one bezbrižne dane, dane mog djetinjstva.
I dan danas kada osjetim miris Arfa, vratim film u bezbrižne i sretne dane djetinjstva i divnih obiteljskih trenutaka i proslava... Podsjeti me na to kako je cijela kuća mirisala na Arf jer bi mama sve izribala pred neko obiteljsko slavlje i uvijek smo se smijali, kako se Arf osjeti intenzivnije nego miris pečenja... Danas je sve drugačije, život stresan i pun problema, obitelj se razbježala, svatko na svoju stranu, neki više nisu među nama, ali kad god osjetim miris Arfa, usne mi se razvuku u osmijeh i sjetim se tih sretnih dana...
Sjećam se Arfa kojeg je moja baka uvijek imala u kući. I sjećam se da me uvijek fascnirala bočica, na dnu hodnika je stajala. Uz to, baka je uvijek imala Kaladont, a jednom prilikom sam u školi shvatila da to nije "universal name" nego da je to samo pasta za zube. Bila sam žustra u uvjeravanju svojih kolegica da su u krivu, ali kad je mama rekla da su ipak one u pravu, i da su to sve zapravo paste za zube... bila sam jako tužna. I drugi dan sam dobila novi nadimak - Kaladontica... Bila sam jako tuzna i razocarana. Srećom, pa je za koji dan pronađena nova žrtva za spačku u razredu.
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji