Na djetinjstvo me najviše podsjeća Faks deterdžent jer sam 1991. dok je rat bjesnio u Dubrovniku, imala čast kao najmlađe dijete u zgradi, plastičnom čašicom dijeliti iz Caritasa dobiveni prašak svim stanarima iz zgrade. Sjećam se da bi tih dana umjesto po barutu sve mirisalo po čistoći...
Sjećam se Faksa iz djetinjstva, u platnenim vrećicama koje smo zatim upotrebljavali kao kuhinjske krpe, i naravno, bile su puno kvalitetnije i trajnije od ovih današnjih.
A moj roditelji i danas svaku pastu za zube zovu Kalodont.
Drago mi je da se ti proizvodi opet mogu kupiti.
Na djetinjstvo me najviše podsjeća likvi, odnosno prazne boce od likvija koje smo punili vodom na +40 C stupnjeva i tako se kao klinci špricali međusobno :) Veća faca je bio onaj ko je imao veću plastičnu bocu od likvija... Eh to su bili dani :))
Arf je za mene Saponijin proizvod koji najbolje odolijeva vremenu. Čak i u vremenu kada smo kupovinu obavljali u Italiji uvijek smo na popis stavljali Arf. S vremenom Arf je postao sinonim za proizvode svih marki namjenjene čišćenju kupaonica i kuhinje.
Neki dan sam pijuckala kavu u omiljenom kafiću u kojem radi moja prijateljica. I pogled mi padne na kava aparat, a preko šalica prebačena Faks helizim krpa. Da, da. Baš ona, prastara, u kojoj je moja mama doma nosila prašak. Koja su to super vremena bila, veš sniježno bijeli, a mi djeca bi se zaletavali među još mokre plahte. Sve dok nas mama ne bi vidjela i najurila... Rado se toga sjetima, a prijateljicu sam jedva nažicala tu prastaru krpu i vjerujte neće služiti za brisanje posuđa već kao predmet koji me vrati u djetinjstvo.
Kad se sjetim djetinjstva, uvijek se sjetim one stare kutije kaladonta i vrati me u prošlost kada me mama morala nagovarati da perem zube, a meni se nije baš dalo jer sam bila mala i nisam ni znala zašto ja sada moram prati zube :) Dugo godina kasnije ni nismo znali ni za jednu drugu zubnu pastu nego smo sve paste zvali upravo Kaladont po onom najboljem, Saponijinom :) kada vidim onog dječaka koji je bio na starom staro posteru, tj. reklami Kaladonta uvijek se sjetim djetinjstva i sretnih vremena :)
Moram reći da me svi ovi proizvodi, odnosno Saponia općenito, podsjećaju na djetinjstvo. Mama je kupovala i još uvijek kupuje domaće Saponia proizvode. Posebno sam oduševljena ovom slavljeničkom ambalažom. Jučer sam baš čistila kupaonicu Arfom i doista je čaroban, sve se sjaji a i nastavljam tradiciju koju sam naslijedila od mame. Ovaj Likvi moram posebno izdvojiti jer uvijek je, kad sam bila malena, u kući vladalo veselje kad je došlo vrijeme pranja suđa. Voljela sam se igrati sapunicom a mama je bila u tim trenucima, kada je vjerojatno bila i jako umorna, jako strpljiva samnom i dopustila mi igranje i pravljenje balončića od sapunice. To su trenuci koji se pamte i ne zaboravljaju. A kad čujem miris rublja opranog Faksom, i to me podsjeća na djetinjstvo. Mirisi ostavljaju trag u našim životima a mene taj specifičan miris podsjeća na vesele trenutke djetinjstva. A tu je i neizostavan kalodont, to je bila moja prva pasta za zube. Doista, Saponia u meni budi divna sjećanja i nadam se da će ih i moja djeca imati. Volimo domaće, volimo Saponiu i hvala joj što nas toliko godina vjerno služi.
Osim Kalodonta koji je definitivno obilježio djetinjstvo nas nešto starijih, moje sjećanje na djetinjstvo vezano uz Saponijine proizvode podsjeća me i na Likvi. U vrijeme kad nije bilo perilica suđa Likvi je bio neizostavan kod ručnog pranja suđa. kako smo sestra i ja pomagali majci kod kućanskih poslova tako je i pranje suđa bila jedna od obaveza u kojoj smo se sestra i ja smjenjivali svaki dan. A tada je obavezan bio Likvi i njegova bogata pjena koja je punila sudoper.
Moje je djetinjstvo prepuno Saponije,
U njenim se mirisima ljubav krije,
Majčine ruke što se oko mene svile,
Mirisne su uvijek bile,
Blage i meke od nježne Nile.
Mirise Faksa i Ornela kroz život sam nosila kao niti
Jer u tom mirisu, osmijeh moje majke zauvijek se uspio skriti.
I danas, kada je više nema,
Sjećam se kako je Saponiji vjerna bila,
Likvi, Arf, Ornel, Faks i Nila,
To su njezina krila bila.
Kuća nam je uvijek bila čista,
Rublje mirisno, a čaša se blista.
Ma nema ljepšeg mirisa na cijelom svijetu
Od košulje oprane Faksom i Ornelom u duetu.
Majka me naučila kako da mi dom miriše,
Saponija je brend na koji moja kuća i danas diše.
Dva proizvoda koja su uz mene od kad znam za sebe su Likvi i Kalodont.Oba dva su sudjelovala u bitnim stavkama mog života.Od čiščenja onih prvih mlječnih zubiča, pa do današnjih, koji su moram se pohvaliti uz pomoć Kalodonta i danas u mojim 30tim bez ijednog karijesa. Danas ga koriste i moja djeca i nikad nebi kupila niti jedan drugi. Likvi je također generacijski proizvod koji je prvo koristila moja majka, danas i ja. Ma kakva perilica posuđa, ja samo stavim kapljicu Likvija na spužvicu i suđe je oprano za čas. Također je jedan od proizvoda bez kojeg nebi mogla.
Čini mi se da za Faks znam od pamtivjeka... oduvijek ga je mama kupovala, a tako sa i sama nastavila nakon što sam se udala.... To mi je bio, i ostao najbolji prašak za odjeću i stvarno mi je nezamjenjiv. Pere snjim i šareno, i bijelo i prljavo i napola čisto :)))) ...I drugih se proizvoda sjećam... ali nekako sam najbolje upamtila tu vrećicu sa praškom unutra ....
Miris bilih lancuna po borovim šumama(zahvaljujući dobrom starom Ornelu) vraća me u neka davna vrimena...
Ležin miran zamotan u lancun, a mama i nona ljuljaju me dok ne zaspim...Lancun bi mirisa po suncu i veselju a ja miran i spokojan utonija bi u san...Danas 60-ak godina posli ljuljan svog unuka, a lancuni jednako mirišu... zahvaljujući Saponiji i Ornelu opet osjećam da su majka i nona tu kraja mene iako odavno nisu među nama...Sjećanje polako blijedi ali mirisi zauvik ostaju.......
Slučajno sam jednom kupila Ornel-plavi ,oduševila se mirisom i dugotrajnošću mirisa odjeće. Volim kupovati Hrvatsko,znam da su Saponia proizvodi kvalitetni i po pristupačnoj cijeni
Mene najviše na djetinjstvo podsjeća Likvi. Uvijek kad je mama prala suđe, ja sam je gnjavila da smočim ruke u vodu u kojoj je bilo Likvija. Nakon što sam namočila ruke, slagala sam prste tako da tvore krug i pokušavala napuhnuti balončiće. Naravno da sam polijala sve oko sebe i mama je osim suđa morala prati i pod. :D
Na djetinjstvo me najviše podsjeća Kalodont. Još i danas kad osjetim njegov miris, kao da se u mislima vratim u naš mali podstanarski stan, u dobro mi znanu kupaonicu gdje stojim ispred umivaonika i čekam da mi mama stavi moj omiljeni Kalodont na četkicu i onda se sa sestrom natječem koja će prije oprati sve zubiće...Voljela sam te slatke male rituale i volim ih se sjetiti još i danas. :)
Da, zaista podsjeća na djetinjstvo. Ja ne znam da je išta drugo i postojalo....
Još se danas sjećam kada me djed učio prati zube Kaladontom, i njegovih savjeta_ " zatvori usta da pjena ne bi ispadala", a mene bi baš zanimalo kako se tako dobro pjeni Kaladont...posebno se sjećam bakine kuhinje koja je sva sjajila od Arfa, bakinog ponosa...a rublje nikada nije tako bilo čisti i mirišljavo nego od Nile i Faksa!
Skoro svi Saponia proizvodi me pdojsećaju na djetinjstvo jer su to bili proizvodi koje nas po koje nas je mama slala u dućan.
Sa papirićem i nocima smo dolazili teti u trgovinu i dovoljno je bilo reći Kaladont i od kusura smo kupvali žvake ili slaju i veselo skakutali kući.
Kada su nam u školi pokazivali nacrtane paste za zube, uvijek je grupni odgovor cijelog razreda bio Kaladont..... i mislim da će kaladont ostati zauvijek sinonim za pastu za zube.
No, sada kada ja svoju kćer šaljem u trgovinu moram joj točno napisati što želim i nema nasmijane tete u trgovinu već su sad supermarketi i snalazi se sam. Doduše, kaladont i likvi su ostali i dalje sinonim za pastu za zube i deterđent za suđe.
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji