Fitness 19. kolovoza 2011.

Zdrave noge na visokoj peti

Cipele-Noge
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljica Antonija zbog posla provodi 12 sati dnevno u cipelama na petu što je dovelo do otečenosti i jačanja nogu, a na bedrima su se pojavile kapilare. Kojim metodama možeš olakšati i ublažiti otečenost nogu, te kako iskoristiti pauzu na poslu za razgibavanje stopala savjetuju fitness trener Branimir Vajda i fizioterapeut Ivan Golubiček

Odgovor trenera Branimira Vajde

Sindrom otečenih i umornih nogu nema nikakve veze s mišićnim tonusom. To su dva posve različita fiziološka procesa. Tvoj sindrom, uz pojavu kapilara, vezan je za vensku i limfnu insuficijenciju.

Slabost vena (venska insuficijencija) posljedica je trajnog preopterećenja protoka kroz vene nakon kojeg dolazi do smetnji u povratku venske krvi iz donjih udova prema srcu.

Uzroci venske isuficijencije mogu biti prirođena slabost stijenke vena, smetnje u funkciji srca, šećerna bolest, smetnje u funkciji jetre i bubrega i  trudnoća. Simptomi (subjektivni doživljaj) i znakovi (objektivni pokazatelji) su bolovi i grčevi u nogama, osjećaj težine u nogama i lagano oticanje - edemi nakon dugog stajanja ili sjedenja.

Ako opterećenja dovoljno dugo traju, razviju se proširene vene - varikoziteti. Bilo da do venske insuficijencije dolazi zbog hormonalnih promjena, nasljednih faktora, nakon trudnoće, debljanja ili nezdravog načina života, potrebno ju je liječiti tretiranjem tkiva, dermisa i hipodermisa, i poboljšavanjem venske cirkulacije.

Tretman za otečene noge

Metoda mehanotransdukcije izrazito je učinkovita u tretiranju celulitnog tkiva i venske i limfne cirkulacije, i sasvim je logična uspješnost u tretmanima venske insuficijencije. Ova metoda provodi se pomoću LPG uređaja Cellu M6i. Osmislili su ga fizioterapeuti pa uređaj koristi mehanički princip rada baziran na fizioterapeutskim tehnikama i izrazito pojačava osjetila karakteristična za rad ruku fizioterapeuta.

Aktivno djeluje na vezivno tkivo – mobilizacijom, drenažom, omekšavanjem, smirivanjem, ublažavanjem akutnih stanja i učinkovito pomaže kod upalnih procesa u tkivu. Medicinski gledano, Cellu M6i djeluje na kožu i potkožne strukture – vezivno tkivo, masno tkivo, cirkulaciju krvi i limfe.

Već nakon nekoliko tretmana otečene noge postaju manje osjetljive i lakše.

Ovaj napredak naročito je vidljiv na kraju dana ili nakon što je osoba duže vremena provela stojeći. Tkivo je u sve boljem stanju, zglobovi postaju vidljivi, cjelokupna klinička slika se jako poboljšava. Metode kojima se liječe proširene vene su različite od metoda kojima se liječi slabost vena, ali nisu kontraindicirane.

Mišljenje fizioterapeuta

Voditelj Abargo Rehab centra, Ivan Golubiček kaže kako je hodanje u visokim petama biomehanički jako nepovoljno jer je narušen omjer snage mišića potkoljenice i stopala.

Zbog nepravilnog rada mišića s vremenom dolazi i do promjene na samim kostima. Najčešća dijagnoza je iskrivljeni nožni palac (Hallux valgus), a zbog promijenjenog položaja kosti u stopalu, javlja se i kalcifikat.

'Pojava vena usko je povezana sa spomenutim nastalim promjenama na stopalu. Pravilan rad mišića stopala i potkoljenice potrebni su za istiskivanje krvi natrag prema srcu, a do nakupljanja venske krvi dolazi i zbog sjedilačkog načina života', govori Ivan Golubiček.

'Moj savjet je jednostavno ne nositi visoke pete ukoliko to zaista nije nužno, ili ih nositi što je rjeđe moguće. Idealno bi bilo hodati bos odnosno u razini naših stopala, a druga najbolja opcije su lagane tenisice ili cipele bez pete. Peta od par centimetara, koja se inače preporuča, također nije dobra za zdravlje nogu', dodaje.

Ako baš moraš nositi visoke pete, Ivan Golubiček ti savjetuje da se izuješ što češće tijekom dana te radiš lagane vježbe za stopala kako bi pokrenula mišiće i cirkulaciju.

Probaj stiskati i širiti prste, podizati ih i savijati, podigni se  na pete i prste, kružno miči stopala i općenito, kada uhvatiš vremena, razgibavaj stopala i zglobove.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.