Fitness 16. svibnja 2012.

Zašto volim bicikl?

Ana.
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bicikli sve češće postaju glavno prijevozno sredstvo u gradovima jer daju osjećaj slobode, opuštaju i omogućuju brzo obavljanje poslova tijekom dana. Donosimo ti priču naše čitateljice Ane koja nam je otkrila zašto je život ljepši na biciklu

Naša čitateljica Ana Katarina Sansević odlučila je s redakcijom Zdrave Krave podijeliti priču o svojoj strasti prema biciklima.

Pročitaj zašto poznati glazbenik David Byrne na biciklu obilazi svjetske metropole...

Ana je priču objavila na vlastitom blogu kojeg je nazvala 'Iznutra Van', a pokrenula ga je s idejom da napravi blog o malim stvarima.  Naša čitateljica,  inače dipl. ing. elektrotehnike, također studira tjelesno orijentiranu psihoterapiju u Centru za integrativni razvoj, asistira u Makronovi, a u slobodno vrijeme planinari, roni, pleše, kuha, trči za djetetom i naravno vozi svoj bicikl.

Ana svakodnevno na posao odlazi na biciklu, a pritom je ne može pokolebati ni loše vrijeme, kiša, hladnoća ili snijeg. Pročitaj njezinu priču...

Vozim ga kad je vrijeme lijepo, vozim ga i kad pada kiša. Kad me upitaju: 'Pa kako to?', ja se pitam kako objasniti tako kompliciranu stvar da jednostavno volim voziti bicikl? Kad pedaliram, generiram sjaj u očima! Voziti bicikl naučila sam tek u osnovnoj školi. Sjećam se ushita kada sam, došavši jednog dana iz škole, u svojoj sobi ugledala pravi pravcati poni! Plave boje. Bio je to moj prvi bicikl.

Od tada pa do dan danas, moja strast za vožnjom se mijenjala kako sam se i ja mijenjala. Imala je svoje uspone i padove, no uvijek je, više-manje, bila prisutna. Kako sam odrastala i mijenjala kriterije i prioritete, tako su se i moji bicikli mijenjali, no uvijek sam preferirala one plave boje. Tračak nostalgije. Tako danas imam dva plava bicikla. Caricu Konu Nunu i vrckavog sklopivog Dahonca.

A kako sam se nedavno preselila u Odru (ili ti ga 12 kilometara od Trešnjevke gdje radim) nabavila sam sklopiv bicikl Dahon koji je primijenjljiv u tisuću kombinacija. Sklapa se samo u 15 sekundi i tako sklopljen stane u malo veću putnu torbu. Kužite, ne? Ak padne kišica ili se umorite, sklopite ga i uskočite u prvi prigradski vlak, tramvaj ili bus. Bez problema stane i u gepek automobila koji eto, sasvim slučajno, baš ide u vašem smjeru.

Nastavak pročitaj na slijedećoj stranici...

Nastavak priče

I što je sad tu neobično? Meni apsolutno ništa. I dok je lijepo vrijeme, ni prehladno ni prevruće, vožnja biciklom na posao potpuno je prihvatljiva i širolikom pučanstvu. Pa čak i onima koji nikada niti ne vrte pedale.

Ali, ako je vani slučajno oblačno, sipi li lagana kišica ili je temperatura iznad 30 C ili (sačuvaj Bože!) ispod nule, moje uletavanje biciklom na posao promatra se s jednom dozom, blago rečeno, čuđenja.

Naravno, ima još par frikova poput mene koji me razumiju, no ti su stvarno rijetki. Jer, zna se, bicikl se ne vozi po lošem vremenu! I u takve dane, često me dočeka pitanje kolega: 'Pa kak ti se da?'.

I kako sad da ja u jednoj rečenici objasnim tako kompliciranu stvar da ja jednostavno volim voziti bicikl!?! Kako objasniti da je moje bicikliranje totalno super! Da mi je ono buđenje, inspiracija, zahvalnost, meditacija, užitak, avantura, dodir sa samom sobom, i još tisuće stvari...

Da sam pedalirajući došla do nekih najluđih spoznaja o sebi. Da na biciklu pišem svoje priče. Da na njemu smišljam recepte. Da sam na njemu danima pjevala svojoj tada nerođenoj Luciji, dok sam veselo pedalirala s njom u trbuhu.

Da me puno puta na njemu stigao ljetni pljusak kada se nisam sklanjala od kapi, već sam nasuprot, jurcala kroz najveće lokve da se što više smočim. Da sam na njemu klizila u zimska šutljiva jutra kroz tek napadali snijeg, ostavljajući trag guma za sobom.

Da mi je tisuću puta, probudivši se u snenoj ovojnici, mrzak bio i pogled na bicikl, ali je pobjeda mog otpora i zadovoljstvo pedaliranja nenedmašiva nagrada za trud prelaska istog.

Da je vožnja biciklom generator mog jutarnjeg sjaja u očima. Koji se, istina, tokom radnog dana polako i neumitno gasi pod nadolazećim surovim problemima poslovne svakodnevnice.

I zato na pitanje 'Pa kak ti se da?' ja velim 'Pa kak se tebi ne da???'.

Više pročitaj na Aninom blogu: iznutravan.blog.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.