Fitness 17. prosinca 2010.

Zapleši balet, zaboravi na godine!

Santea-Vjezba-Ogledalo
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

San o tome da postaneš balerina sada možeš ostvariti bez obzira na godine! Na baletu za odrasle u pilates balet studiju Santea naučit ćeš baletne korake, osvijestiti svoje tijelo i popraviti držanje. Iako izgleda lepršavo, to je ozbiljan trening kojim ćeš učvrstiti cijelo tijelo, posebno noge, guzu, trbuh i ruke

U pilates balet studiju Santea, koji se nalazi u Petrovoj 60 u Zagrebu, postoji program baleta za odrasle pod imenom Baletudo. Vodi ga baletna pedagoginja i instruktorica pilatesa Nataša Huljak, koja već godinama radi i u Školi za klasični balet. No tamo podučava djecu, a na njezinim satima Baletuda baletne korake mogu naučiti i odrasli. 

Nataši je balet bio ljubav na prvi pogled: kad je kao djevojčica u šetnji Gornjim gradom kroz prozor baletne škole vidjela balerine kako plešu, odmah im se željela priključiti. Počela je plesati s pet godina i završila osnovnu i srednju školu za klasični balet, a onda je položila ispite iz odabranih predmeta na Pedagoškoj akademiji kako bi dobila titulu baletnog pedagoga. Već s 18 godina počela je predavati klasični balet, a nakon nekog vremena počinje se baviti i yogom i pilatesom.

U proljeće 2010. otvorila je svoj studio Santea te uz programe klasičnog pilatesa i joge, počela voditi i Pilates Balet - pilates program s elementima baleta, kao i satove baleta za odrasle, koji je nazvala Baletudo.

Većina polaznica ovih satova zapravo ispunjava svoju dječju želju za plesanjem baleta, jer ako nisu počele dovoljno rano, kasnije ga nisu imale ni priliku početi plesati.

"Sada su zato još sretnije, jer si tu želju napokon mogu ispuniti i trude se i uživaju u učenju baletnih koraka", kaže Nataša.

Na Baletudu baletne korake i terminologiju podučava na zabavan, zanimljiv i pristupačan način. Pokreti se uglavnom ne rade do kraja, kao što ih rade profesionalne balerine, već su prilagođeni stanju tijela osoba na satu. Nema forsiranja i pretjerivanja prilikom izvođenja vježbi, važno je da se svi cijelo vrijeme ugodno osjećaju, čime se sprečavaju i moguće ozljede, koje inače kod balerina nisu rijetkost.

Na početku i na kraju sata uvijek se napravi baletni pozdrav Reverance, a zatim slijede vježbe za zagrijavanje i osvještavanje tijela na podu ili uz baletnu prečku, uz koju se vježbaju i osnovni baletni koraci. Nakon toga rade se plesne vježbe na sredini dvorane i na kraju obavezno istezanje. Tako se tijekom sata prođe kroz sve mišiće tijela.

Pritom cijelo vrijeme u pozadini svira nježna glazba - klasika, instrumentalna filmska glazba ili čak francuske šansone.

"Moto nam je užitak oblikovanja tijela. Na satu se polaznice potpuno posvete sebi i doživljaju samih sebe, što ima i antistresno djelovanje. Razvijaju samosvijesnost, osjećaj vlastitog tijela, a rezultati su lijepo i elegantno držanje i povećanje samopouzdanja. Zahvaljujući ovakvom vježbanju osjećaju se profinjenije, a mišići im postanu čvrsti i izduženi, posebno mišići nogu, guze, trbuha i ruku, koji su cijelo vrijeme aktivni", kaže Nataša.

Iskustva polaznica

Iva Kušan,49-godišnjakinja koja od proljeća pleše u studiju Santea, kaže da joj je balet bio životna želja, ali prije nije bilo mogućnosti ga počne učiti kao odrasla osoba. Zato je sada oduševljena:

"Prekrasno je učiti balet od Nataše jer je ona iskusan pedagog, zna što radi i dobro poznaje ljudsko tijelo. Ples sam uvijek strastveno voljela, no nisam ni slutila da ću u 49. godini početi plesati klasični balet.

Godinama sam išla na pilates i na plesne radionice u ZKM-u, ali balet je nešto drugo. Na pilatesu vježbe već znam na pamet, a na baletu mi cijelo vrijeme radi i glava, jer mi je potrebna puna pažnja da bih izvela svaki pokret.

Poboljšalo mi se držanje i kretanje, postala sam zadovoljnija sobom. Isto tako, kad gledam balet u kazalištu, sada ga bolje razumijem."

Ivina kći Maja, studentica arhitekture, prije je išla u školu suvremenog plesa, gdje je učila i osnove baleta, a sada je uz mamu ponovno počela plesati:

"Ovo mi je super jer se dobro razgibam, a to mi je potrebno jer ostatak vremena uglavnom sjedim - na faksu i dok učim kod kuće. Na satovima baleta odmorim se od svega toga, zaboravim na sve, pa sam poslije i fizički i psihički spremija za nastavak."

Antonela Saniti također nije potpuna baletna početnica: tijekom osnovne škole išla je na balet, a poslije se rekreativno bavila tenisom i drugim sportovima, ali joj je, kaže, balet uvijek ostao ljubav:

"U studiju Santea idem i na pilates, koji je odličan za održavanje snage, a balet mi daje eleganciju u pokretu. Sve izgleda lepršavo i lagano, iako je ponekad teško. Cijelo vrijeme rade svi mišići i tetive, ali i mozak, tako da ni na trenutak vježbanje nije dosadno.

Dok plešemo, glave su nam uvijek dignute, lijepo se držimo i poslije sata se super osjećamo. Ovakav način vježbanja odlično djeluje i na raspoloženje i samopouzdanje. Sviđa mi se i to što ne plešemo samo na klasičnu glazu, nego i razne druge stilove."

  • Avatar Jevcha
    Jevcha

    Ovo sam baš tražila! Oduvijek sam htjela naučiti baletne korake! I sad napokon imam priliku! Puno Vam hvala!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.