Fitness 26. listopada 2010.

Vježbe za pobjedu nad rakom dojke

Slavenka-Ana-Most
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prevenciji i borbi s karcinomom dojke nemoj zanemariti fizičku aktivnost. Zahvaljujući vježbanju prije i nakon operacije, žene umjesto nemoći osjećaju snagu i moć. To potvrđuje psihologinja Slavenka Martinović koja je prije sedam godina preboljela rak dojke, a Ana Marija Jagodić Rukavina, inovatorica body tehnike savjetuje ti kako vježbati

Kako nastaje bolest?

Krenula bih od pojma stres. Zamislimo da je protok energije u našem tijelu poput autoputa Zagreb-Split koji teče bez zastoja kad smo opušteni i relaksirani. U stanju stresa nastane "čep”" kao 1.8. na naplatnim kućicama Lučko! Naše stanice tada ne dišu, ne jedu, ne komuniciraju sa svojom okolinom, a to im je osnova za život i samoobnavljanje. 

Čovjek je građen od otprilike 60 triliona stanica i svaka stanica ima vlastiti genetski materijal (DNA) odgovoran za procese obnavljanja unutar stanice.
Otprilike svakih 15-ak sekundi stanični DNA dobiva "udar" od tzv. štetnih molekula koje ubijaju stanice. Zdrava, snažna stanica će popraviti štetu i tako se godinama resintetizirati u nepromijenjenom pravilnom obliku, sve dok joj jednog dana nakon niza godina "snaga" ne oslabi kada se obnavljanje počinje događati sporije s greškama.

To na globalnom organizmu primjećujemo kao znakove starenja (drugačija koža, kosa, mišići…) Taj proces repliciranja stanica često zna krenuti nama vrlo neželjenim putem jer stanice podlegnu abnormalnim promjenama i nerijetko započinju proces (koji traje čak i do 10 godina) nastajanja karcinomske stanice.

Za nastanak karcinomskih stanica potrebni su njima povoljni uvjeti za rast i razvoj kao npr: prevelika količina oksidanata, kemikalija, radijacija, virusa koji "vole" uvjete zastoja energije (stresa). Tu su još i unutarnji faktori kao: hormonalni disbalans, nizak imunološki statusi nezaobilazni nam genetski zapisi naših predaka.

Ono na što sami možemo najviše utjecati je smanjiti količinu stresa koja nas okružuje. Nemoj misliti da je to nemoguće. Sigurna sam da gledaš u samo jedno "neizgledno" rješenje i uvjeravaš samu sebe da imaš objektivnu ispriku jer jednostavno ne možeš pobjeći od preopterećenja poslom, gradom, obitelji…

Pokušaj vidjeti što se najbolje može suprotstaviti količini stresa koju trenutačno imaš. Na prvom mjestu je aktivnost! Uz to se još preporučaju različite metode autogenog treninga, relaksacija i slično.

Vježbanje - najbolja prevencija

Američko društvo za prevenciju karcinoma 1996. godine istaknulo je redovitu, dugogodišnju fizičku aktivnost kao najbolji preventivni faktor bolesti općenito i posebno nekih karcinoma (debelog crijeva, maternice, dojke i prostate). Istraživanja su potvrdila da su pacijenti s karcinomom većinom godinama fizički neaktivni i vode od mladosti stresan sjedilački posao 8 do 10 sati, pet dana u tjednu.

Iako nema decidiranog pravila koliko tjelovježbe treba provoditi za prevenciju karcinoma, znanstvenici se slažu u jednom faktoru, a to je redovitost u tjelovježbi!

Stoga je od izuzetne važnosti da pokretanje tijela postane dio tvoje svakodnevne rutine. Napiši si svaki dan na kalendar okvirno vrijeme u minutama provedeno u dnevnoj aktivnosti (hodanje uz stepenice, po gradu, u prirodi, vožnja biciklom do posla, kućne aktivnosti….).

Pilates, trčanje ili teretana - što odabrati?

Uz to je potrebno minimalno dva puta tjedno odlaziti na neku ciljanu aktivnost koja bi ispunila cjelokupnu potrebu tvog psiho-fizičkog bića. Prilikom odabira vrste aktivnosti u današnja vremena, pogotovo ako živiš u gradu, predlažem da kombiniraš aktivnosti koje svaka na svoj način djeluju na tvoj organizam - s jedne strane intenzivniju aktivnost kao što su neki sportovi, različite vrste aerobika ili plesa, a s druge strane pilates, jogu, tai-chi…

Ako imaš sreće da naiđeš na body tehniku koja djeluje na sve komponente zdravstvenog fitnesa odjedanput, štiteći tako tijelo od bolesti, onda kombiniraj individulani i grupni pristup za maksimalan pozitivan učinak na tijelo kao cjelinu. Što se u ranijoj dobi uključiš i postaneš polaznik body tehnike to je bolje, ali ovu tehniku možeš započeti primjenjivati i kao bolesna osoba, ili pak 70-godišnjak, jer njezina ljepota leži u prilagodljivosti svih stanja organizma te raznovrsnosti u funkcionalnom pristupu vježbačima.

U slučaju da sada prolaziš kroz bolest, ne pomišljajte da za tebe tjelovježba više nije primjerena. Vježbe ti se moraju prilagoditi prema stupnju bolesti. Posljedice operacije se trebaju uvažiti pri izradi plana i programa aktivnosti. Provjeri jesi li u rukama iskusnog stučnjaka te po mogućnosti odaberi individualan pristup barem jedanput u 10 dana.

Budi ustrajna u svom kontinuitetu jer upravo kada ti je tijelo najkrhkije, a umom zavlada depresija, aktivnost ti može postati najbolji prijatelj jer znaš da činiš dobro svom krhkom organizmu, jačaš imunitet i već od druge minute otklanjaš stres iz tijela. U slučaju da ti je loš dan, a nemaš ciljanu aktivnost, izađi van stana i brzo se prošeći, prodiši, poskoči, razmaši se…..nakon pola sata ti ste nova osoba! Dobila si na energiji, a smanjila stres i depresivne misli.

Trebaju ti ideje za aktivnosti na otvorenom?

Niz istraživanja potvrđuje kako vježbanje ima učinak brzog poboljšanja raspoloženja, a žrtve bolesti ističu poboljšanje fizičke kondicije i borbeni duh na prvom mjestu.

Vježbe prije i poslije operacije

Ženama koje znaju da ih čeka operativni zahvat odstranjivanja dojke savjetujem da svakako nastave s umjerenom tjelovježbom. Tako ulažu u postoperativni oporavak kada će se osjećati više fit i trebat će minimalnu pomoć okoline.

To puno znači za samopouzdanje i pozitivan stav prema promijenjenom tijelu. Redovitom umjerenom tjelovježbom pripremaš se i za period kemoterapija koje ruše imunitet. 

Nakon operacije savjetujem vježbe koje potiču limfni sustav i tako brže "čiste" tijelo, vježbe relaksacije i disanja radi povečane količine kisika koji je u ovim trenutcima prijeko potreban za život zdravih stanica, vježbe laganog razgibavanja svih zglobova oko ožiljka, vježbe snaženja mišića leđa jer se većina žena nakon operacija pogrbi i "skupi u sebe" i, ne manje važno, svakodnevne šetnje u prirodi.

Nema dovoljno dokaza da tjelovježba može pozitivno utjecati na sam karcinom kad je već nastao, ali može pomoći oboljeloj ženi jer podiže kvalitetu života i moral!

Još moram naglasiti da za intenzivnu tjelovježbu u ovom stanju bolesti nema mjesta. Tijelo je preslabo da ga se optereti zahtjevnim vježbama. To može samo prouzročiti kontraefekt jer tijelo zakiseljeno mliječnom kiselinom u bolesnom stanju vodi organizam u duži i teži oporavak. 

Za tvoju orijentaciju, aktivnosti poput pješačenja ili nordijskog hodanja, vožnje bicikla i plivanja dobro su došle nakon što se kožni ožiljak oporavi jer su umjerenog intenziteta.

Uz to, kod kuće ili u ciljanim programima vježbe snaženja i istezanja trebaju biti do granice zadihanosti. Najbolje je kada osjetiš toplinu u tijelu, a nisi se još počela znojiti. To je prava mjera za tvoje trenutačno stanje.

Doziraj vježbu kao lijek

Odabrane vježbe treba raditi u okvirima ugode u zglobovima i koži, a u slučaju da osjetiš bol, ne moraš se prestrašiti. Pokušaj ponoviti vježbu, ali s nešto manjim opsegom pokreta, a ako se ponovi nelagoda, preskoči tu vježbu.

Jako je važno da ti tjelovježba bude vođena ili definirana za kućnu upotrebu od strane stručne osobe. Tjelovježbu za bolesna stanja treba tretirati kao lijek za tijelo s propisanom dozom, prema individualnim karakteristikama ženskog organizma kao cjeline (građa, težina, postura, prijašnje bolesti, operacije….). 

Ako imaš istu dijagnozu kao neka druga osoba, ne znači da ste imale i istu terapiju i vrstu operaciju, tako da ni iste vježbice u grupi često nisu primjerene za obje.

Osobno sam pripremala mnogo žena za takve operacije, a onda naravno radimo s prilagođenim programom i nakon operacije. Isključivo koristim individualan pristup te strogo ciljani program za vježbanje kod kuće kojega mijenjam svaka dva tjedna. 

Neke moje oboljele klijentice pauzirale su od vježbanja samo tri tjedna, a njihova bolnička iskustva prepričavaju sa pobjedničkim žarom i svjesnošću o prednosti koju su imale u odnosu na one žene koje se nisu fizički pripremile za sve što operacija donosi.

Voljela bih da svaka oboljela žena shvati koliko je važno ulagati u tijelo, jer će, ako je vježbala prije operacije, u postoperativnom periodu, umjesto nemoći, osjećati snagu i moć!

Više info: www.pbs.com.hr

Slavenkina priča

"Zahvaljujući vježbanju body tehnike puno sam lakše podnijela tri teške operacije u dan i pol - amputaciju dojke, rekonstrukciju vlastitim tkivom te reviziju tog zahvata koji nije uspio. U bolnici sam nakon toga ostala još samo tri dana, a onda sam se kod kuće sama popela na peti kat", ispričala nam je 57-godišnja psihologinja Slavenka Martinović, koja je prije 7 godina preboljela karcinom dojke.

Ubrzo nakon tih operacija nastavila je s laganim vježbanjem body tehnike na individualnim treninzima, na kojima su instruktori tada bili izuzetno pažljivi, a s vremenom su treninzi postajali sve zahtjevniji i tako do danas vježba tri puta tjedno.

Kada je dvije godine nakon amputacije dojke išla na ugradnju silikona, mogla je kući otići već isti dan, jer je, kako joj je liječnik rekao, bila u odličnom stanju.

"Bila sam fizički i psihički spremna na sve te operacije i na oporavak nakon njih. U pripremi mi je od velike pomoći bio i cjeloviti individualni pristup Ane Marije Jagodić Rukavina i drugih instruktora body tehnike u Pilates Body Studiju, koji prihvaćaju ljude sa svim njihovim potrebama i spremni su pružiti im podršku u nevolji.

Sama tehnika vježbanja, ali i njihov pristup i atmosfera na treninzima jačaju i tijelo i duh. Svaki trening je pomak u radu na sebi, kako fizičkom tako i psihološkom", kaže Slavenka, koja je s timom Pilates Body Studija razvila i suradnju na projektima kao što je seminar "Devet tjedana za devet životnih promjena".

U sklopu tog seminara Slavenka vodi radionicu "Otkrij božice u sebi!"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.