Fitness 17. travnja 2012.

Večernje Do-In vježbe za miran san

Vecernje3Ajpg
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon napornog radnog dana svi se želimo dobro odmoriti. Donosimo ti kratki vodič kroz Do-In večernje vježbe, uz koji možeš naučiti nekoliko korisnih vježbi za relaksaciju i otpuštanje stresa, a koje će također pripremiti tvoje tijelo za miran san. U galeriji pogledaj kako se izvode Do-In večernje vježbe

Upoznaj Do-In osnove

Do-In je umijeće orijentalne samomasaže i istezanja u svrhu poboljšanja fizičke kondicije, postizanja emocionalnog i mentalnog mira, povećanja vitalnosti organizma, relaksacije i eliminacije stresa. Razvio se iz pradavnog istočnjačkog sustava koji je obuhvaćao tjelovježbu, prehranu, meditaciju i masažu, a Do-In je zapadu ponovno predstavio Michio Kushi, učitelj makrobiotičkog pristupa življenju.

Do-In je srodan shiatsu metodi, vještini rada na tijelu kojom se također teži uspostavljanju protoka chi-ja (životne energije). Raditi Do-In je poput pružanja shiatsu tretmana samom sebi zato što počivaju na istim principima (yinu i yangu i pet elemenata transformacije) te se u vježbanju koriste isti elementi (istezanja, rotacije, pritisci, tehnike disanja, meditacija).

Buđenje energije

Sanja Novko,  učiteljica na Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatska, pokazala je kako izgleda uvod u Do-In večernje vježbe te je objasnila zašto su upravo one dobar odabir za relaksaciju i odmor.

'Do-In vježbe su osmišljene kako bi prilagođavale tijekove energija u tijelu te uspostavljale aktivne odnose ili miran sklad s okolišem i samim sobom', objašnjava Sanja Novko koja se Do-Inom bavi već deset godina.

U Do-Inu se to postiže kroz razna istezanja, pokrete tijela u slijedu, kroz tehnike disanja, najrazličitije samomasaže, stimulacije određenih zona ili točaka, kroz tjelesne položaje koje zauzimamo i kroz zvučnu i tihu meditaciju.

'Nije svejedno ni koje je godišnje doba, kakvo je vrijeme ili koje je doba dana, gdje se nalazimo i kako se osjećamo i što nam je u tom trenutku potrebno. Svemu se tome prilagođavaju pristupi i vježbe koje se koriste', dodaje Sanja.

Do-In možeš vježbati u dvorani, kod kuće ili u prirodi, u grupi ili sam. Ne ovisi o rekvizitima, a opet je dovoljno prilagodljiv da i prostirka, stolica u uredu ili komad tkanine mogu biti korisni. Vježbe možeš raditi bilo kada, a pritom ih ne moraš izvoditi u određenom slijedu već odabireš segment koji ti je potreban.  

Do-In možeš vježbati u Zagrebu u Makronovi, a više informacija potraži ovdje.

U nastavku pročitaj, a u galeriji pogledaj kako se izvode Do-In večernje vježbe.

Kako se izvode vježbe?

Za razliku od jutarnjih vježbi, Do-In večernje vježbe izvode se od uspravnog položaja prema ležećem - u tom smislu odgovaraju odlasku na počinak nakon radnog dana ispunjenog obvezama.

Izvođenjem večernjih vježbi tvoje će se tijelo riješiti nakupljenog stresa i relaksirati. Vježbe se pritom rade neposredno prije spavanja, i nisu prikladne za izvođenje tijekom dana.

Do-In večernje vježbe ponavljaju se od jednom do tri puta, kako sama osjetiš da ti odgovara. Imaj na umu kako istezanje i akcije trebaš raditi na izdah, koji može biti i glasan izdah na usta, a udišeš na nos.

Evo nekoliko primjera vježbi!

  1. Iz sjedećeg položaja na bedrima, ispruži tijelo i ruke prema gore i dobro istegni prednju stranu tijela (Slika 2).
  2. Iz prvog položaja se spusti prema prostirci, neka ti ruke budu oslonjene na prostirku, a grudni koš i leđa neka budu u položaju planine - udahom širi prsni koš u sve strane, na izdah opuštaj (Slika 3).
  3. Klekni oslanjajući se na ruke i noge (položaj stola - dlanovi ispod ramena, koljena točno ispod kukova). Lagano kruži tijelom prebacujući težinu iz ovog položaja prema naprijed i prema natrag, u smjeru zamišljenog kruga stopalo-koljeno, pa drugo koljeno i stopalo - odnosno u jednom pa u drugom smjeru zadržavajući u pažnji područje svojeg trbuha (Hare) oko kojeg kružiš (Slika 4 i 5).
  4. U sjedećem položaju dlanove stavi na područje kukova. Zatim ramena i cijeli trup zakreni udesno, a glavu zadrži u položaju prema naprijed. Vježbu zatim izvedi i u lijevu stranu (Slika 6 i 7).
  5. Opusti se na podu u ležećem položaju na leđima.

Rezerviraj svoje mjesto!

Želiš li naučiti više o Do-Inu, Sanja Novko u Makronovi održava popularne radionice, a prva sljedeća je 23.5. od 17 do 20 sati. Tema radionice je "Duh i dah", a naučit ćeš zašto je važno povezati pokret i dah te zašto se nakon takvog vježbanja osjećamo ispunjeno i stabilno.

Usvojit ćeš niz korisnih savjeta za jutarnje vježbanje te vježbe koje je najbolje raditi pred odlazak na spavanje. Na kraju, Sanja će te podučiti Do In meditaciji.

Informiraj se i rezerviraj mjesto u Makronovi, 01/4847 119 ili na info@makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.