Fitness Vježbe za mršavljenje 15. rujna 2016.

Drevne tibetanske vježbe: Tri minute dnevno za zdravlje i vitkost

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ove vježbe još nitko nije osporio jer istežu tijelo, podižu energetsku razinu, stimuliraju žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem i svih sedam čakri, jačaju imunitet i nimalo nisu zahtjevne. Za početak će ti za cijelu seriju trebati samo tri minute, a kasnije najviše šesnaest.

Pet Tibetanaca

  • Stani uspravno s rukama ispruženima sa strane. Prste drži zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti nadolje, stopala su u ravnini ramena. Okreni se za puni krug u smjeru kazaljki na satu. Dok se okrećeš, duboko udiši i izdiši. Jedan okret je jedno ponavljanje. Ako osjetiš mučninu, a u početku hoćeš, kada završiš sva okretanja, stani s ispruženim rukama i usredotoči se na spojene palčeve dok mučnina ne prođe.
  • Lezi na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispruži noge, ruke su uz tijelo s dlanovima okrenutim ka podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 stupnjeva) i podignite glavu tako da se što više približiš prsima. Lagano uz izdisaj spusti glavu i noge.
  • Klekni ravnih stopala oslonjena na prste. Neka koljena budu malo razmaknuta, a zdjelica u ravnini s leđima. Ruke stavi na stražnjicu, a bradu spusti na prsa. Uz udisaj nagni glavu što više unatrag. Zadrži nakratko dah i zatim se uz izdisaj vrati u početni položaj.
  • Sjedni ispruženih nogu. Dlanove stavi na podlogu u širini bokova, zdjelica je uspravna, a glava spuštena na prsa. Udahni, podigni bokove i savij koljena, glavu spusti prema podu tako da napraviš most. Nakratko se zadrži u tom položaju i zatim se uz izdisaj vrati u početni sjedeći položaj.
  • Počni ovu vježbu tako da pridržavaš tijelo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjena na pod. Glava ti je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podigni bokove, a glavu stavi na prsa kako bi zauzela položaj trokuta. Uz izdisaj vrati se u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vrijeme izvođenja ove vježbe tijelo ne spuštaj na pod.


Pravilo koje trebaš slijediti - najbolje je raditi vježbe ujutro pola sata nakon ustajanja i prije doručka. Vježbe izvodi točnim redoslijedom, od prve do pete. Svih pet vježbi radi s istim brojem ponavljanja. Počni s onoliko ponavljanja koliko ti odgovara.
Starije osobe, na primjer, mogu osjećati da im je potrebno da počnu s 3 ponavljanja, a mlađe s 9 ili 11. Ono što je važno je da počneš neparnim brojem, znači možeš početi s 1, 3, 5, 7, itd. Svaki tjedna povećaj broj za dva ponavljanja. Ako si  počela u ponedjeljak s 3 ponavljanja, sljedećeg ponedjeljka napravi 5, i svakog narednog tjedna povećavaj za 2. Kada dođeš do 21 ponavljanja svake vježbe onda se ponavljanja više ne povećavaju.

Uz vježbe primijeni i ove savjete i osjećat ćeš se i izgledati fantastično.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.