Fitness 26. siječnja 2023.

Takimika (92) najstarija fitnes instruktorica u Japanu počela je vježbati sa 65

Foto: Screenshot/YouTube Takimika (92) najstarija je fitnes instruktorica u Japanu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Takishima Mika, Poznatija pod imenom Takimika (92) najstarija je instruktorica fitnesa u Japanu. Osim što začudno izgleda u tim godinama, zanimljiva je činjenica da je Takimika počela vježbati tek sa 65 godina nakon što joj je suprug rekao da se udebljala. Nikad prije nije vježbala.

“Dane sam provodila izležavajući se, gledajući TV i jedući senbei (rižine krekere), tako sam skupila 15 kilograma viška. Nisam mogla dobro očistiti kadu jer mi je smetao trbuh, ali to me nije previše diralo. Tek kad mi je suprug rekao da sam debela, pokrenula sam se", izjavila je Takimika.

Počela je s grupnim treninzima i držala se u zadnjim redovima jer joj je bilo teško pratiti tempo ostalih vježbača. Svidjeli su joj se odlasci u teretanu koju je doživjela kao zabavno mjesto. Do svog 70. rođendana izgubila je 15 kilograma. Zatim je odlučila dodati plivanje svom režimu. Kad je napunila 79 godina, angažirala je osobnog trenera. Osam godina kasnije, znači kada je imala 87 njezin trener ju je pitao bi li vodila sat umjesto njega i tako je postala fitness instruktorica.

Prije pandemije, Takimika je održavala satove u teretanama i domovima za starije osobe u Tokiju. Također je obišla 47 oblasti u Japanu kako bi nadahnula  osobe starije životne dobi da se bave fitnessom. Od kada je počela pandemija Takimika održava i online treninge.

Takimikin režim nije za svakoga prije svega jer ona treningu svaki dan posvećuje čak pet sati. Počinje s hodanjem u četiri sata ujutro, ukupno pređe osam kilometra,četiri kilometra hoda, tri kilometra trči i jedan kilometar hoda unatrag. Trening trčanja preskače za kišnih dana. To traje oko dva sata, nakon toga ima obilan doručak koji se sastoji od proteina i fermentiranih namirnica. Nakon jutarnjeg treninga se istegne. Za ručak pojede bananu i jogurt jer je primijetila da zaspi, ako pojede obilniji obrok i da joj je to dovoljno.

Popodne vodi treninge, a kada nema grupu onda trening odradi sama. Na trening istezanja i snage svaki dan troši dva sata. Za večeru najčešće jede varivo od povrća s kineskim kupusom, gljivama, krumpirom, mrkvom i piletinom. Popije čašu vina i kaže da si ništa ne uskraćuje pa ni kolače kad ih poželi jesti. Nakon večere vrijeme obično posvećuje učenju engleskog jezika ili radu na računalu. A prije spavanja odradi nekoliko jednostavnih vježbi.

Kaže da ništa od navedenog ne radi iz osjećaja dužnosti nego zato jer je to veseli i omogućuje joj da upoznaje nove ljude i putuje. Cilj joj je da radi kao instruktorica fitnesa do stote godine. Smatra da je vježbanje divan način da se stariji ljudi bolje povežu i tako izbjegnu usamljenost.

Napominje da je osim snage i definiranog tijela vježbanjem važno postići fleksibilnost što je osobito važno za osobe starije životne dobi jer ih to može sačuvati od padova i lomova kostiju.

Takimikini savjeti za uspješno treniranje

  • "Godine su samo broj." Takimika počinje svaki sat tom izjavom.
  • "Postavljanje detaljnih ciljeva i ulaganje truda ključni su za pretvaranje rutine vježbanja u naviku."
  • Nakon što je izgubila 15 kilograma, Takimika si je postavila cilj - "imati lijepu zategnutu zadnjicu kao Brazilka”. Kad je to postigla, fokusirala se na "široka ramena i uzak struk", a popis se nastavlja.
  • "Ne forsirajte previše, ali ne odustajte."
  • Ostanite fokusirani. Takimika vježba bez glazbene podloge kako bi se mogla usredotočiti na ono što radi.
  • “S hranom slijedite svoje instinkte i nemojte si previše toga uskraćivati.” Uživa u dobro izbalansiranom i obilnom doručku, laganom ručku kako bi izbjegla pospanost i obilnoj večeri uz čašu vina. Izbjegava hranu koja sadrži aditive i konzervanse.

Možda te zanima... Što jesti, a što izbjegavati bez straha od debljanja nakon četrdesete Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.