Fitness Dođi na Ekotlon i osvoji nagradu! 28. kolovoza 2023.

Sport kao rehabilitacija: Leon nekad nije mogao hodati, a danas je europski prvak u para taekwondou

Foto: Privatna arhiva Karla i Leon
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je Leon kao dijete doživio tešku prometnu nesreću zbog koje je završio u invalidskim kolicima, otac Kristijan Škravan koji je i sam sportaš odlučio je pomoći sinu u oporavku, trenirajući ga taekwondo. Otvorio je taekwondo klub osoba s invaliditetom gdje svakodnevno mladim ljudima pomaže u rehabilitaciji. Njegov sin danas osvaja medalje, a invalidska kolica mu više ne trebaju

Sport ima brojne prednosti za psihofizičko zdravlje čovjeka, stoga ne čudi da se bavljenje tjelesnom aktivnošću i sportom preporuča kao vrlo učinkovit oblik rehabilitacije. Bavljenje sportom može pomoći u održavanju ili poboljšanju fizičke kondicije, jačati mišiće, poboljšati ravnotežu i koordinaciju te povećati fleksibilnost i opseg pokreta. S druge strane, sport može pružiti emocionalnu i psihološku potporu. Sudjelovanje u omiljenom sportu ili aktivnosti može pomoći u oslobađanju stresa, poboljšati raspoloženje i podići samopouzdanje. 

Također je važna i socijalna podrška koju sport pruža: sudjelovanje u timskim sportovima ili grupnim aktivnostima može pružiti društvenu podršku koja je važna tijekom rehabilitacije. Osjećaj pripadnosti i podrška od drugih može motivirati osobu da ostane dosljedna i posvećena rehabilitacijskom procesu. Sportovi koji zahtijevaju preciznost, ravnotežu i koordinaciju mogu poboljšati propriocepciju, sposobnost tijela da osjeti svoj položaj u prostoru. Ovo je posebno važno za oporavak nakon ozljeda zglobova i ligamenata.

Kako sport može pomoći u rehabilitaciji

Najbolji primjer kako aktivno bavljenje sportom može pomoći u rehabilitaciji je Leon Božo Škravan, 20-godišnji parasportaš, član Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Kukkiwon Zagreb i sin vlasnika istog kluba, Kristijana Škravana. Nakon što je Leon kao dijete doživio tešku prometnu nesreću zbog koje je završio u invalidskim kolicima, otac Kristijan koji je i sam sportaš odlučio je pomoći sinu u oporavku - upisao ga je na taekwondo u TK Maksimir gdje ga je trenirao Tihomir Horvath, a nakon
četiri godine u TK Trnje gdje su ga trenirali Vlado Požežanac i Martina Peranović Leon je postigao prve rezultate, da bi ga zatim nastavio trenirati samostalno, u vlastitom para taekwondo klubu.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Leon Božo Škravan (skroz lijevo) s kolegama iz kluba Kukkiwon Zagreb

''Nakon stradanja u prometnoj nesreći, 28 dana kome, mjeseci i mjeseci boravka po institucijama u kolicima, moj sin je prve korake napravio na tatamiju u dvorani. Sedam godina poslije toga (2018. godine u Bugarskoj) okrunio se titulom europskog prvaka'', ispričao je Kristijan Škravan za missZdravu, dodajući kako sportski uspjesi njegova sina potvrđuju kako je samo nebo granica uz kontinuirani rad, disciplinu i zajedništvo. Upravo ga je Leon nagovorio da otvorio klub taekwondoa. Na njegovo inzistiranje, Kristijan je završio Sportsko učilište i otvorio Taekwondo klub osoba s invaliditetom Kukkiwon Zagreb, koji danas broji aktivnih 12 članova, od toga 6 terapijskih vježbača i 6 natjecatelja od kojih su četvero reprezentativci.

Član kluba može postati svaka osoba s bilo kojim oblikom invaliditeta, a jedna od članica kojoj je sport pomogao u rehabilitaciji i čiji je napredak izniman je i Ivona Budišćak.

''Naša Ivona koja putuje svakodnevno iz Klinča Sela, kada je došla u klub, padala je po tatamiju, a danas ide na Svjetsko prvenstvo u Meksiku motorički fantastična. Sport čini čuda! Da bi sve to postigli mora postojati princip rada. Osobno, kad mi netko novi dođe, tražim papire i dijagnozu, nosim svojim prijateljima liječnicima da bi mi rekli što smijem, a što ne kod tog oblika invaliditeta. Dalje je sve na planu i programu koji napravim i zajedništvu provođenja tog plana između mene kao trenera, novog člana, roditelja (najveći borci na svijetu) i ekipe u dvorani'', rekao je Kristijan.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Kristijan Škravan i Ivona Budišćak

Osim taekwondo treninga koji se sastoji od dvije discipline, poomsae i kyorugi (od formi i borbi), u Kukkiwon klubu se provodi i program terapijskog rada s osobama s invaliditetom.

''Ono najbitnije što osobe s invaliditetom mogu steći od osnovnih životnih parametara su socijalizacija, samopoštovanje, poštovanje, povjerenje, rutina, disciplina, fokus i koncentracija. S aspekta sporta, mogu steći terapijsko poboljšanje koordinacije, ravnoteže, agilnosti, brzine kretanja, motoričke eksplozivnosti, čvrste fizičke stavove, snagu, disanje, borilačke tehnike i samim time mogu pobijediti svoje osobne strahove i blokade'', dodaje Kristijan koji smatra da je taekwondo dobar izbor rekreacije za osobe s invaliditetom kao dopuna medicinskim terapijama, te potpora u uključivanju osoba s invaliditetom u svakodnevni život: ''Cilj je da se kroz sport, razonodu i rekreaciju osobama s invaliditetom, kao i osobama s teškoćama u razvoju, pridonese poboljšanju općeg stanja organizma, uključivanja u društvenu zajednicu, kao i samopotvrđivanja u društvu, te povećanja fizičkih i intelektualnih mogućnosti.''

Taekwondo u djecu, odrasle, rekreativce i vrhunske sportaše usađuje moralne vrijednosti, priča nam Kristijan. Djeca i rekreativci, u ovom borilačkom sportu uče kontrolirati svoje emocije te upravljati njima kako bi došli do željenog cilja. Zbog toga, taekwondo ima veliku ulogu u formiranju osobina ličnosti i tako svakodnevno doprinosi pozitivnom razvoju čovjeka.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Boravak u prirodi potiče tjelesnu aktivnost

Fizička aktivnost i bavljenje sportom, a posebno u prirodi, ima brojne prednosti na psihofizičko zdravlje čovjeka. Boravak u prirodi može smanjiti razinu kortizola (hormona stresa) i potaknuti oslobađanje endorfina (hormon sreće). Vrijeme provedeno u prirodi povezano je i sa smanjenjem simptoma depresije, tjeskobe i drugih mentalnih poteškoća. Zelenilo i priroda pružaju opuštajući i umirujući učinak. Boravak u prirodi također potiče tjelesnu aktivnost, bilo da je to šetnja, planinarenje, vožnja biciklom ili druge aktivnosti na otvorenom. Redovita tjelesna aktivnost ima brojne blagodati za fizičko i mentalno zdravlje, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog sustava, jačanje mišića i kostiju, te smanjenje rizika od raznih bolesti, a doprinosi i poboljšanju koncentracije i kognitivne funkcije. Studije su pokazale da kratki odmori u prirodi mogu obnoviti mentalnu energiju i povećati kreativnost. Aktivnosti na otvorenom često uključuju interakciju s drugim ljudima, što može poboljšati socijalne veze i podršku. Također, interakcija s prirodom može potaknuti osjećaj povezanosti i svrhe. Osjećaj pripadnosti prirodi može pružiti dublje razumijevanje važnosti očuvanja okoliša i svijesti o vlastitom mjestu u prirodi.

Upravo zato vas pozivamo da se priključe ovogodišnjem Ekotlonu - najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj koja će se održati 9. rujna na zagrebačkom Bundeku. Plogging ne pita za kondiciju i godine, što znači da se svi mogu baviti ovom aktivnošću. Mladi i stari, sportaši i rekreativci, stričevi, tete, bake i djedovi... svi koji se brinu za zdravlje našeg planeta jednako kao i za vlastito. Ideja je jednostavna: dok joggirate gradom ili prirodom, sakupljate smeće na koje usput nailazite, i na taj način svijet činite ljepšim mjestom za život.

 | Author: Promo Foto: Promo

Ove godine sav prihod od prodaje kotizacija za Ekotlon bit će doniran upravo Taekwondo klubu osoba s invaliditetom Kukkiwon Zagreb kao doprinos organizaciji puta na SP u para taekwondou u Meksiku. Podržite naše parasportaše i učinite nešto dobro za svoje zdravlje, ali i zdravlje planeta i prijavite se na Ekotlon!

 | Author:

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Decathlon, Pet centar, BRITA, Stega tisak i Toyota. Projekt podržavaju Canicross Croatia i Kinološka udruga Zaprešić.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.