Fitness Vježbe za ravan trbuh 18. kolovoza 2020.

Sit-Ups Vs. Crunches: Obje vježbe oblikuju trbuh, ali na drugačiji način

Foto: shutterstock Primijetit ćeš zaista male promjene nakon svakodnevnog izvođenja trbušnjaka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se pitaš u čemu je razlika između vježbe za trbuh u kojoj se podiže cijeli torzo (sit-ups) ili samo ramena i glava (crunches) te koja je bolja donosimo objašnjenje.

Kod sit-upsa cijeli torzo se odiže od poda i ta vježba cilja na više mišićnih skupina odjednom, poput fleksora kuka, poprečnih i ravnih trbušnih mišića kao i vanjskih i unutarnjih kosih mišića te mišića donjeg dijela leđa. Dok se kod crunchesa najviše vježba ravni trbušni mišić (lat. musculus rectus abdominis) koji čini prednji dio trbušne stijenke ili popularno nazvani six pack. "Koja je vježba 'bolja' za tebe, to ovisi na kojim mišićima želiš poraditi", objašnjava Katharine Glazer, trenerica te objašnjava prednosti i nedostatke jedne i druge vježbe.

Možda te zanima... Demistifikacija vječne dileme: Pomažu li trbušnjaci u skidanju sala s trbuha? Fitness

Sit-Ups

Za: Radi više mišićnih skupina

Ako želiš raditi na stabilizaciji trupa ova vrsta trbušnjaka je za tebe jer se podizanjem cijelog torza s tla aktiviraju mišići važni za ravnotežu poput trbušnih, fleksora kuka, nogu, leđa i vrata, objašnjava Glazer. Bonus od ove vježbe je što se stabilizacijom popravlja i držanje.


Protiv: Postoji veći rizik od ozljeda. "Problem sa sit-upsima je taj što je vrlo teško izvesti vježbu pravilno bez zaobljenja donjeg dijela leđa, što povećava stres na lumbalnoj kralježnici. Stoga mnogi treneri izbjegavaju ovu vježbu kako bi smanjili rizik od ozljeda", objašnjava Glazer.

 
 

Crunches

Za: Vrlo su jednostavni

"Crunches zaista pomažu u definiranju i izoliranju gornjih trbušnih mišića i izvrsni su kada se ide na veliki broj ponavljanja", kaže Glazer. "Jednostavni su i ne zamaraju. Važno se usredotočiti na podizanje glave i ramena od poda, istovremeno podržavajući vrat, tako da se rasterete ostali mišići leđa.


Protiv: Djeluju samo na trbušne mišiće

"Problem s ovom vježbom je taj što bokovi i noge miruju te ne aktiviraš u potpunosti donji trbuh", objašnjava Glazer. "Ako želiš ojačati cijelu jezgru, postoji niz drugih vježbi koje će ti donijeti veći napredak. Možeš osjetiti i bol u vratu, ako ga previše istegneš. Stoga treba paziti da rade mišići trbuha, a ne vrata. Spusti bradu, ali ne toliko da ti dodiruje prsa i nemoj povlačiti vrat rukama", kaže Glazer.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.