Fitness 25. rujna 2017.

Samo jedan posto osoba s invaliditetom bavi se tjelesnom aktivnošću

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Projekt "ChangeYourMindset-Sport4Everyone" ujedinio je stručnjake kako bi motivirali što više djece i mladih s invaliditetom za bavljenje sportom.

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom koji je nositelj Europskog projekta „ChangeYourMindset-Sport4Everyone“ financiranog u okviru Erasmus+ Sport programa, predstavio je na konferenciji za medije seriju predavanja koja od danas do 23. rujna održavaju različiti stručnjaci, a koja su namijenjena svima onima koji su u direktnom kontaktu s mladima s invaliditetom kao što su liječnici opće i školske medicine, profesori tjelesne i zdravstvene kulture, kineziolozi, roditelji i članovi obitelji kao i samim mladima s invaliditetom.

Možda te zanima... Fitness novosti: Probiotici potiču mršavljenje, a čokolada daje izdržljivost Fitness

"Cilj projekta je promocija i podizanje razine svijesti o sportu i tjelesnim aktivnostima za osobe s invaliditetom te uključivanje u društvo mladih osoba s invaliditetom te u rekreativne sportske aktivnosti, stoga je logično da smo uz njih i njihove roditelje kroz predavanja htjeli educirati i cijeli niz stručnjaka koji su s njima u neposrednom kontaktu. Upravo su oni, odnosno njihova stručnost i savjet, glavni okidač uključenja tih mladih osoba u sportske aktivnosti jer kako roditelji, najčešće iz straha od dodatne ozljede, ne motiviraju djecu za bavljenje rekreativnim sportom koji im daje priliku da se bore protiv uobičajenih stereotipa i pokažu svoj talent", pojasnila je stručna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Mirela Šikoronja Ivančin koja je uz predsjednika iste udruge Josipa Držaića predstavila projekt te je dodatno naglasila kako sport unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje, sprječava mnoge nezarazne bolesti i osobama s invaliditetom pruža priliku za socijalizacijom. "Osobe s invaliditetom čine 11,5 posto od ukupne populacije naše zemlje, a od njih je samo 1 posto uključen u neke od oblika tjelesne aktivnosti", iznijela je Šikoronja Ivančin poražavajuće statistike, a koje su bile i glavni motiv osmišljavanja ovog projekta.

 | Author: PR Foto: PR

Predsjednik Zdravstvene – klasifikacijske komisije Hrvatskog paraolimpijskog odbora dr.sc. Boris Kirin također je naglasio važnost da svi oni koji su u direktnom kontaktu s djecom i roditeljima budu promotori sporta za osobe s invaliditetom jer je izuzetno važno da se s razvojem motoričkih sposobnosti krene čim ranije, posebno kod osoba s invaliditetom kojima su te sposobnosti još više narušene. "Apeliramo na zdravstvene radnike da djecu s poteškoćama neoslobađanju tjelesnih aktivnosti zbog neznanja ili straha od stanja u kojem su ta djeca. Nema tog invaliditeta za kojeg naši kineziolozi ne mogu složiti adekvatan program, u skladu s njegovim stupnjem. Ovdje ne govorimo samo o elitnom sportu, već o bavljenju tjelesnom aktivnošću za sve, jer i svi su vrhunski sportaši imali neki svoj početak", kazao je Kirin.

 | Author: PR Foto: PR

S njim se složila i bivša paraolimpijka, danas predsjednica Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom Ana Sršen. "Svi mogu vježbati. Tjelovježba je za sve ljude, a sport osoba s invaliditetom je izvrstan način da pokrenemo neke šire društvene promjene u društvu u njihovu korist. Sve ono što sportaši postižu na sportskim terenima, u bazenima, dvoranama mijenjaju percepciju o osobama s invaliditetom u društvu. Djeca i mladi u njima vide osobe s kojima se žele poistovjetiti i to je prvi korak da krenu u tjelovježbu i u tome ih trebamo osnažiti. Mene je osobno sport odgojio. Sve one vrijednosti koje danas imam u životu, poslu kojim se bavim, u odnosima s drugim ljudima, naučila sam kroz svoju obitelj i kroz sport kojim sam se bavila. Tako da vjerujem kako sport stvarno ima jednu snagu da mijenja ljude na bolje i da pokaže što sve mi možemo napraviti bez obzira jesmo li osobe s invaliditetom ili bez njega“, kazala je Sršen.

 | Author: PR Foto: PR

Najavljena je i završna konferencija projekta ChangeYourMindset – Sport4Everyone koja biti će održana u Zagrebu u lipnju 2018. u vidu jednodnevne međunarodne sportske manifestacije na kojoj će biti prezentiran sport i sportsko rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom. Pokrovitelji projekta su Ured predsjednice Republike Hrvatske, Središnji državni ured za sport i gradonačelnik Grada Zagreba, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Također je prezentiran i motivacijski video napravljen u sklopu projekta, a koji možete pronaći na sljedećoj poveznici:

Možda te zanima... Koliko kalorija trošite plivanjem i najbolji stil za žene? Fitness

Projektni partneri „ChangeYourMindset-Sport4Everyone“ su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb dok su najavljena stručna predavanja organizirana u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Udrugom kineziterapeuta Grada Zagreba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.