Fitness 08. travnja 2011.

Rekreacija u prvom tromjesečju

Rekreacija_Trudnice-Zk
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prvom tromjesečju ako se trudnica dobro osjeća (bez mučnina, vrtoglavica, nesvjestica ili povraćanja) može provoditi većinu tjelesnih aktivnosti pazeći da nije uključeno guranje, mogućnost pada ili ozljede. Posebno treba jačati trbušne i leđne mišiće uz npr. lakše ture planinarenja, plivanje ili ples, kaže fizioterapeutica Snježana Vojvodić Schuster

Koje su prednosti vježanja u trudnoći, te kakav oblik tjelovježbe preporučuje u prvom tromjesečju pitali smo fizioterapeuticu Snježanu Vojvodić Schuster, autoricu knjiga ''Vježbe za trudnice'' i ''Vježbe poslije poroda'' i suradnicu Makronove, te voditeljicu programa rekreacije za trudnice i pripreme trudnica za porođaj.

Koje su prednosti vježbanja u trudnoći?

'Trudnica koja provodi barem neki oblik terapijskog vježbanja tijekom trudnoće može smanjiti rizik od ozbiljnijih promjena mišićno-koštanog sustava tijekom i poslije trudnoće, olakšati porođaj, smanjiti osjećaj napornog truda i osigurati brži i lakši oporavak poslije poroda. Posebno je važno izdvojiti pozitivan utjecaj na smanjenje poslije porodne inkontinencije i problema u spolnom odnosu.

'Posebno se veselim onim trudnicama koje su već prošle program vježbanja i dolaze ponovo u sljedećoj trudnoći. Imaju povjerenja u mene, a i ja ih već poznajem, to otvara novi prostor za "eksperimentiranje', objašnjava Snježana.

Planinarenje, plivanje ili ples za prvo tromjesečje

'U prvom tromjesečju ako se trudnica dobro osjeća (bez mučnina, vrtoglavica, nesvjestica ili povraćanja) može provoditi većinu tjelesnih aktivnosti pazeći da nije uključeno guranje, mogućnost pada ili neke ozljede. Posebno treba jačati trbušne i leđne mišiće uz npr. planinarenje (jednostavnije ture), plivanje ili ples', kaže Snježana.

Osobno iskustvo

'Kako sam imala rizičnu trudnoću vježbala sam kompletan program samo tijekom prvog tromjesečja, a ostali dio trudnoće reducirano u krevetu. Takvo iskustvo omogućilo mi je da s posebnu pažnju posvetim programu pripreme za porod i vježbanje tijekom trudnoće, ali i dalo sigurniji te iskusniji pogled na mogućnosti daljnjeg razvoja prema individualnim slučajevima'.

Upute prije vježbanja

  • Isprazni mokraćni mjehur.
  • Testiraj trbušne mišiće jednom na mjesec. (test za trbušne mišiće ćeš pronaći u knjizi ''Vježbe za trudnice'')
  • Provjeri puls prije vježbanja, za vrijeme teže vježbe i nakon vježbanja, odnosno prije završene vježbe opuštanja.
  • Zagrijavanje uvijek slijedi nakon provjere pravilnog držanja (pleši twist ili hodaj 10 minuta, a možeš koristiti steper, sobni bicikl itd.)
  • Preporučuje se vježbati tri puta na tjedan, najdulje 45 minuta, uključujući i završnih 15 minuta vježbi opuštanja.
  • Pridržavaš li se navedenog redoslijeda vježbi te ako nije drukčije navedeno, izvodi 2-3 serije sa 10-15 ponavljanja.
  • U 1. tromjesečju možeš izvoditi i sve vježbe navedene u 2. i 3. tromjesečju.
  • Vježbe iz 1. tromjesečja možeš izvoditi i po završetku babinja.

Savjetuj se s ginekologom i fizioterapeutom

Prije vježbanja se obavezno savjetuj s ginekologom koji će ti dati dopuštenje za nastavak tjelesne aktivnosti ili će te savjetovati da pričekaš dok ne završi prvo tromjesečje. Ako si vježbala prije, možeš nastaviti vježbati, ali opterećenje mora biti 30 posto manje.

Također, dobro je da ti stručnjak - fizioterapeut procijeni mišićno-koštani status kako bi mogla pratiti promjene i u skladu s tim individualno prilagođavati program vježbanja.

Više o vježbama možeš pronaći u knjizi '' Vježbe za trudnice'', autorice Snježane Vojvodić Schuster.

Trudnoća i prve godine majčinstva iznimno su zahtjevna životna razdoblja koja donose velike promjene, a utječu i na fizičku spremnost i izgled ženskoga tijela.

Kako bi se svaka novopečena majka što prije vratila u formu i postigla željeni izgled, Snježana Vojvodić Schuster, napisala je knjigu ''Vježbe poslije poroda''.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.