Fitness 21. rujna 2022.

Razmišljaš li o svojim kukovima? Nije samo riječ o mobilnosti nego i o emocijama

Foto: shutterstock Vježba za istezanje kukova
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stres, trauma i strah izazivaju grčenje mišića i kukova gdje dolazi do pohranjivanja emocija. Istezanjem i tjelovježbom otpuštamo nakupljene emocije te se povezujemo sa svojim tijelom.

Povezanost emocija i tijela dobro nam je poznata i očita u svakodnevnom životu. Kukovi igraju važnu ulogu u nošenju tereta cijelog gornjeg dijela tijela, ali i emocija koje su nastale uslijed traume, stresa ili straha. Nakupljanje trauma u tijelu ostavlja velike posljedice na mentalno zdravlje, ali i mobilnost kukova. 

Mnoge emocije pohranjujemo u kukovima

Sigurno ti se dogodilo da se naljutiš i naživciraš pa instinktivno stisneš vilicu. Slično je i s kukovima. Kada doživimo stres koji u nama izaziva "bori se ili pobjegni" nagon, naši se kukovi zategnu, a mišići oko njih stisnu, prenosi ZenBear. Jednom kada se takva stresna situacija razriješi i strah nestane, mišići i kukovi se počinju polako opuštati, ali se nikada ne opuste do kraja. Svakim idućim traumatičnim događajem dio te napetosti ostaje u kukovima i oni postaju sve ukočeniji. S vremenom napetost može izazvati ograničenu mobilnost kukova. 

Tjelovježba pomaže u otpuštanju emocija

Vježbe za istezanje kukova najbolji su način kako da otpustiš nakupljene emocije u tijelu i pomoći će ti vratiti izgubljenu mobilnost. Najbolji način kako opustiti kukove je joga. Ne moramo posjetiti skupi joga studio ili imati posebnu opremu kako bi otpustili nakupljene emocije, to možemo lako napraviti u sigurnosti svoga doma. 

Stručnjakinja za jogu Anna Sugarman je za EkhartYoga ispričala kako na skoro svakom satu joge možemo čuti frazu "emocije se nakupljaju u kukovima". Često polaznici nesvjesni ove informacije instinktivno briznu u plač u određenim pozama koje opuštaju kukove, a tek kasnije saznaju zašto se to uopće dogodilo. Otpuštanje emocija istezanjem kukova može biti uistinu intenzivno iskustvo, zato uz podlogu za jogu pripremi i paketić maramica. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Tjelovježba pomaže u otpuštanju emocija

Jednostavne vježbe kojima ćeš otpustiti emocije iz kukova

Instruktorica joge Hannah Uiri posvetila je svoju praksu osobama koje su proživjele traumatične događaje. Kroz set vježbi pokazat će ti kako da otpustiš emocije nakupljene u kukovima i povežeš se sa svojim tijelom. Kroz cijeli niz vježbi poziva te da osluškuješ svoje tijelo, dovedeš ga u pozicije u kojima možeš otpustiti emocije i pri tome odabereš svoj tempo, bez požurivanja ili naprezanja. 

Dobra ideja je uvrstiti ove vježbe u svoj svakodnevni život i proći kroz njih barem jednom tjedno. Nakon što osjetiš da se tvoji kukovi otvaraju i otpuštaju emocije, nastavi s ovom praksom kako se napetost ne bi ponovo vratila. Nemoj se ustručavati prihvatiti sve emocije koje dolaze i reagirati na njih suzama ili čak smijehom. 
 

Možda te zanima... 7 koraka kako se osloboditi negativnih emocija iz prošlosti Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.