Fitness 20. svibnja 2016.

Najbolji trening za ravan trbuh

Trbuh_16
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je riječ o mršavljenju, skidanje masnih naslaga s određenih područja poput trbuha je puno teži i dugotrajniji proces. No, nedavno provedena studija otkrila je koji je trening najbolji za skidanje takozvanih visceralnih masti u području trbuha. Naime, oko 90 posto tjelesne masti sastoji se od potkožnog masnog tkiva dok se preostalih 10 posto nalazi ispod čvrste trbušne stijenke te u prostorima oko unutarnjih organa i naziva se visceralna masnoća

To da mršavljenje ne utječe samo na izgled nego i na poboljšanje zdravstvenog stanja pokazuje činjenica da je povišena količina visceralne masnoće uvelike povezana s nastankom različitih bolesti poput astme, povišenog krvnog tlaka i kolesterola te dijabetesa.

U studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, sudionici istraživanja su radili četiri treninga tjedno, oslanjajući se na različite tipove vježbi. Jedna grupa je radila četiri ujednačena treninga s kardio vježbama i vježbama snage, a druga grupa je radila dva stacionarna treninga i dva visoko intenzivna intervalna treninga.

Studija pokazuje kako je visoko intenzivan intervalni trening najučinkovitiji

Grupa koja je radila vježbe unutar visoko intenzivnog intervalnog treninga ne samo da je izgubila više kilograma, nego su izgubili više centimetara u struku te se kod njih značajno smanjilo visceralno masno tkivo u odnosu na prvu skupinu. Kao dodatni bonus, grupa koja je provodila visoko intenzivan trening je također zabilježen je povećanje stupnja funkcijske kardio-respiratorne sposobnosti, dok prva skupina nije.

Znanstvenici tvrde da je činjenica kako su visoko intenzivni treninzi kratki i njihov intenzitet omogućujuće da se tijelo kroz vježbe gurne do krajnjih granica te to može biti razlog zašto mogu sagorjeti masti, pa čak i one najčvršće.

Pročitaj kako u 4 minute dnevno do super tijela!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.