Fitness 19. kolovoza 2011.

Priprema za porod: čučnjevi i istezanje

Siroki-Cucanj
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti vježbe koje je trudnica Lujza izvodila u sklopu svojih treninga u Abargo Rehab centru, a koje će ti olakšati podnošenje trudova i pripremiti tvoje tijelo za lakši i ugodniji porod. Uz ove vježbe i svakodnevne lagane šetnje ili plivanje spremno ćeš dočekati dolazak svoje bebe

Fizioterapeutkinja Maja Cesarec iz Abargo Rehab centra, s kojom Lujza redovito vježba tijekom svoje treće trudnoće, savjetovala joj je i kako se pripremiti za porod:

"Zadnjih mjesec do mjesec i pol dana prije poroda nije bitno jačati muskulaturu, već ju opuštati i istezati kako bi sam porod bio lakši. Od tjelesnih aktivnosti preporučila bih šetnju, čak i lagano plivanje. S aktivnošću će trudnica održati ili povećati kapacitet pluća, pa tako i izdržljivost, što će joj biti korisno i tijekom poroda. Bilo bi dobro i da na nekom tečaju ili organiziranim vježbama za trudnice nauči vježbe disanja za sam porod."

Maja objašnjava da će fizička aktivnost trudnici povećati izdržljivost kako bi imala snage za cijeli porod i istiskivanje ploda, a vježbe disanja će joj pomoći da lakše prođe kroz trudove, bez zadržavanja daha. To je važno jer bi zadržavanje daha dovelo do smanjene opskrbe tijela kisikom i težeg podnošenja bolova, dok pravilno disanje tijekom trudova pomaže opuštanju tijela i olakšava otvaranje.

Tri vježbe za lakši porod

Među vježbama koje bi trudnice mogle raditi tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće kako bi tijelo što bolje pripremile za porod, Maja je preporučila sljedeće tri:

  1. Priprema zdjelice u dubokom čučnju: Napravi duboki čučanj, zadrži položaj i opusti se. Duboko udahni i izdahni 5 puta. Ovu vježbu istezanja i opuštanja ne bi trebala izvoditi nakon 36. tjedna trudnoće ili ako postoji problem vezan uz hemeroide.
  2. Istezanje bočne strane trupa: Sjedni na pod raširenih nogu i uspravnih leđa. Nekoliko puta duboko udahni kako bi se mišići unutarnjeg dijela bedara što više opustili. Lagano kreni trupom prema naprijed i zadrži se u toj poziciji nekoliko sekundi. Vrati se u početni položaj pa se istegni u jednu, zatim u drugu stranu. Ponovi nekoliko puta. Istezanje bočne strane trupa te stražnje i unutarnje strane bedara dobro je za lakše otvaranje zdjelice prilikom poroda i može se izvoditi dokle god je trudnici ugodno.
  3. Široki čučanj: Stani opušteno, ravnih leđa i raširenih nogu, sa stopalima lagano okrenutima prema van. Napravi čučanj, s tim da u najnižoj poziciji koljena moraju biti pod 90 stupnjeva. Ponovi desetak puta. To je jako dobra vježba za donji dio tijela (noge i stražnjicu) te je važna zbog pripreme tijela za porod.

Kad je riječ o vježbama za razdoblje nakon poroda, fizioterapeutkinja ističe da se tijekom prvih 40 dana u pravilu ne preporučuje pretjerana fizička aktivnost. "Ako se dobro osjeća, mlada mama ipak može krenuti s laganim, kratkim šetnjama, a nakon tih 40 dana i s laganom tjelesnom aktivnošću", kaže Maja Cesarec.

Više info: abargo.hr

Lujza očekuje lagani porod

Trudnica Lujza Toth Kozina rekla nam je kako vježbanjem jednom tjedno održava kondiciju i tonus mišića jer vjeruje da će joj to pomoći da se poslije poroda vrati u prvobitnu formu, a na taj način sprečava i nepravilno držanje tijekom trudnoće te priprema tijelo za napore koje donosi porod.

Za svoja prva dva poroda Lujza kaže da su bila gotovo identična:

"Neznatna razlika kod drugog poroda je što je od pojave prvih trudova do samog poroda prošlo sat-dva manje vremena nego prvi put. Inače se sve odvijalo točno kako piše u knjigama. Koristila sam tehnike disanja koje sam naučila na tečaju za trudnice, a opisane su i u svakoj literaturi o porodu.

Ne znam da li samo to disanje pomaže, ali ti barem nakratko odvrati pažnju od truda, jer se moraš koncentrirati na to kako dišeš. Međutim, u onim najbolnijim trenucima kad se porod bliži kraju, žena je u nekom stanju 'polutransa' pa mislim da tu u svrhu odvraćanja pažnje ne pomažu ni disanje, kao niti vizualizacija, imaginacija i slično. Mislim da je tu bitna uloga tate, odnosno njegovo prisustvo na porodu (barem je meni bilo). On ženu može tješiti, bodriti i pomoći joj masažom, hlađenjem i tako dalje."

Termin trećeg Lujzinog poroda je 22. 9. 2011. i kaže da od njega očekuje sve najbolje:

"S obzirom da sam čitala da je svaki sljedeći porod obično kraći i lakši, nadam se da će tako biti i u mom slučaju, iako ako se sve bude odvijalo kao i u prošla dva, bit ću presretna, jer to znači da će sve proći u najboljem redu."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.