Fitness 08. prosinca 2016.

Pomažu li sauna i vježbanje u borbi protiv mamurluka?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaboravite na ideju o masnom doručku nakon neprospavane lude noći jer je lagana tjelovježba najbolji lijek za mamurluk i blagdansko prejedanje, pokazuju rezultati dva istraživanja. U prvom istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta u Louisvilleu su 12 tjedana muškim miševima davali alkohol ili slanu otopinu.

Dio životinja zatim je 12 tjedana trčao na traci. Kod miševa koji su pili alkohol zabilježeno je oštećena mitohondrija – struktura koju sadrže gotovo sve stanice živih organizama, a zaslužna je za stvaranje energije i topline. Isto tako, životinje koje su pile alkohol imale su problema s pamćenjem i smanjen broj neurona. S druge strane, oni koji su vježbali, neovisno o tome jesu li pili alkohol ili ne, nisu imali nikakvih oštećenja.

Vježbanje spriječava prejedanje

A znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu otkrili su da tjelovježba pruža svojevrsnu zaštitu od prejedanja, točnije štiti masno tkivo od upalnih promjena i usporavanja metabolizma izazvanih prejedanjem u razdoblju od sedam dana. Znanstvenici su proučavali četiri aktivne i neaktivne osobe koje su unosile 30 posto više kalorija od uobičajenih, i to kroz tjedan dana. Ispitanici su provodili svoj uobičajeni režim vježbanja.

Sauna-Okomita | Author:

Rezultati su jasni - oni koji ne vježbaju nakon tjedan dana prejedanja imali su više upala mišića i bolova, tvrdi Alison C. Ludzki, voditeljica istraživanja. No kako ističe antropolog Jim Schaeffer, uobičajeni “lijekovi”, poput saune, trčanja ili intenzivnijeg treninga, odnosno pokušaja da alkohol izbacimo znojenjem, nema previše efekta. Znojenje izazvano vježbanjem ili boravkom u sauni kao vid borbe protiv mamurluka nije dobra ideja jer suprotno od toga - hlađenje organizma je ono što stvarno pomaže - ističe Schaeffer te kao jedini pouzdani lijek preporučuje mnogo vode za hidrataciju, šetnju na svježem zraku i - odlazak u krevet.

Savjeti za uklanjanje mamurluka

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.