Fitness 30. listopada 2012.

Ples oko šipke za gipko tijelo

Otvor.Jpg
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako nikako ne možeš naći aktivnost za sebe jer primjerice ponedjeljkom misliš da bi yoga za tebe bila izvrsna, četvrtkom pilates, a subotom ples, razmisli o  Angels Fitness programu, koji uključuje ples oko šipke, a kombinira vježbe disanja, oblikovanja tijela i meditacijske vježbe

Angels Ples na šipci je program namijenjen isključivo ženama. Nudi alternativu yogi i pilatesu, kombinirajući uz njih povezane plesne pokrete, vježbe disanja i tjelesno usmjerenu meditaciju fokusiranu na glazbu te izvođenje elemenata na šipci.

Vježbe koje poštuju ženstvenost

Ivka Armanda, suosnivačica metode Angels Ples na šipci objasnila je da je program osmišljen za žene: 'Način kretanja i disanja prilagođen je ženskoj strukturi tijela koja se uvelike razlikuje od muške. Ples oko šipke temelji se na S Faktoru, a kružni pokreti koji su dominantni, ženama su ugodni, djeluju najbolje na žensko tijelo te ga oblikuju poštujući obline. Glavni cilj ovog načina vježbanja je povezivanje tijela s emocijama, kao i oblikovanje tijela, oslobađanje od stresa te meditacija pokretom kroz slobodan ples.'

'Tijelo je neraskidivo povezano s umom i duhom. Sve emocije i psihička stanja odražavaju se na tijelu, ali jednako tako i svaka tjelesna napetost utječe na emocije, psihu i duh. Plešući i postupno otkrivajući sebe, svaka žena pronalazi vlastiti, individualni ritam kretanja koji joj pomaže da se riješi negativnih emocija, stresa, krivnje, napetosti i nerealnih strahova. Sve joj to pomaže da postane snažnija i spremnija odgovoriti na svaki životni izazov. Žena upoznaje sebe u potpuno novom svijetlu i pri tom, oblikuje svoje tijelo koje postaje ženstvenije, skladnije i seksi', objasnila je Ivka Armanda.

Bez ogledala

Trening traje dva sata, i podijeljen je na dva dijela. Vježbe oblikovanja uklopljene su u kružne pokrete i naglasak je na oblikovanju mišića nogu i stražnjice, te trbušnih i leđnih mišića. Nisu izostavljene ni ostale mišićne skupine tako da ovaj trening omogućava oblikovanje cijelog tijela. Prvi dio je posvećen vježbama snage kojima se oblikuje tijelo te istezanju, dok je drugi dio posvećen plesu na šipci. Ivka Armanda kaže da za ples na šipci ne treba imati snažne ruke, niti posebne vještine, nego da se na treningu nauče tehnike pomoću kojih sve žene bez obzira na građu tijela mogu svladati pokrete.

Dvorana za vježbanje je blago zamračena, osvijetljena lampicama u boji te obavijena blagim mirisom aromaterapijskih ulja.

Atmosfera u dvorani je izuzetno ugodna i potiče senzualnost: 'Cilj je da se tijelo opusti, da se pokrenu mišići koji su dugo bili zakočeni i da se otpuste najdublje emocije. Vježbe koje smo osmislili sve to potiču, a kako bi se što više potaklo povezivanje tijela i emocija u dvorani ne postoje ogledala. Vježbanje bez ogledala omogućuje polaznicama da osjete pokrete umjesto da procjenjuju vlastiti izgled u ogledalu. S vremenom, polaznice nauče osjećati vježbe, ali i svoju ljepotu i senzualnost, a s vremenom seksepil i snagu.

Disanje je početak, sredina i kraj ovakvog načina tjelovježbe jer ženama omogućuje da se opuste te da svoj fokus pomaknu s problema i svakodnevice na sebe i svoje tijelo. Smirujući um disanjem, djelujemo i na tijelo i emocije i to omogućuje vježbanje bez velikih napora i stresova za žensko tijelo, iako mišići zapravo rade jače zahvaljujući emotivnom doživljaju', objasnila je Ivka Armanda.

Dojmovi polaznica

 

Sanja Cinkopan, poduzetnica i majka dvoje djece na Angels Ples na šipci ide već dvije godine: 'Dugo sam razmišljala čim bi se mogla baviti i kad sam čula za ovo, krenula sam i nisam požalila. Na mene ovaj ples djeluje poput psihoterapije. Kad uđem u dvoranu potpuno se isključim, prepustim se glazbi i osjećajima. Sviđa mi se što trening djeluje tako da se povećava snaga i gibljivost ženskog tijela, ali ništa na uštrb ženskih oblina i ženstvenosti.'

Elena Cvjetković, business and life coach i majka, kaže da je već na pokaznom satu Angels Plesa na šipci uspjela uspostaviti unutarnji sklad: 'Ples na šipki je težak samo kad se ne zna tehnika. Svatko vježba u skladu sa svojim mogućnostima, o čemu svjedoči činjenica da na trening dolaze žene od 18 do 65 godina. Ova aktivnost pomaže ženama da zavole sebe takve kave jesu i da čak nešto što su prije smatrale svojom manom, primjerice šire bokove, prihvate kao svoju prednost.'

Trening se odvija u grupama od 8 do 12 polaznica, a vježba se po stupnjevima od kojih svaki traje četiri tjedna. 'Iako ima deset stupnjeva, to ne znači da ćeš poželjeti prestati vježbati nakon deset mjeseci. Naime, tek tada zapravo počinje avantura', objasnila je Ivka Armanda i dodala: 'Nakon što opuste i oslobode tijelo, polaznice postaju svjesne svoje snage i uživaju u napretku. Uživaju u vježbanju  i s lakoćom svladavaju najteže izazove na šipci i slobodno plešu.'

Body and Emotions - novi program

Dolores i Ivka koje su osnivačice Angels Plesa na šipci i rade  u Zagrebu i Samoboru odlučile su ponuditi i novi program – Body and Emotions, namijenjen ženama koje ne zanima vježbanje na šipci, ali žele uživati u nježnim, kružnim i senzualnim pokretima. Body and Emotions program nudi odličnu alternativu plesu na šipci kroz vježbe na podu i meditaciju pokretom, ali bez korištenja šipke kao dodatnog rekvizita.

Ovaj program uključuje vježbe preuzete iz workouta plesa na šipci, s produbljenim i nadopunjenim vježbama disanja i oblikovanja. Program se također odvija po stupnjevima: početni,napredni house level, od kojih svaki traje tri mjeseca.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.