Fitness 03. lipnja 2022.

Orijentalni ples osim što je dobar za zdravlje ima iscjeljujući energiju

Foto: Privatna arhiva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ana Jug, plesačica i koreografkinja, široj publici poznata po nastupu u popularnoj emisiji Večera za pet, sa svojim ansamblom Apsaradhe (u prijevodu nebeske plesačice) 12. lipnja u kazalištu Mala scena u Zagrebu uprizorit će plesnu predstavu "Žena - Stree". S Anom smo popričali o njezinu umjetničkom radu, dobrobiti plesa za zdravlje tijela i psihe, a osvrnuli smo se i na njezin nastup u Večeri za pet.

Ana se u djetinjstvu bavila suvremenim plesom, a kako je sazrijevala tražila se u drugačijim plesnim stilovima i put ju je odveo do daleke Indije. "Otkrila sam Indijske klasične plesne izričaje poput kathaka (ples u kojem je mimika lica i tijela iznimno bitna op.a), što mi je dalo duhovnu nadogradnju. Na taj pomalo asketski stil savršeno se nadovezao orijentalni trbušni ples koji me je izbalansirao kao majku i personu uopće", priča Ana i otkriva da u svojoj plesnoj školi podučava i drugim plesovima.

"Flamenco, gipsy, tribal radimo kroz fuziju, a uzimamo i elemente iz folklora  Egipta, Bliskog i Dalekog Istoka. Kao što je svaka od nas slojevita u svojem bivstvovanju i drugačija, a ista iz dana u dan, tako nam i ova igra plesnim stilovima, odgovara i intrigira nas. Jedina smo škola koja toliko dugo njeguje različite stilove ovih zanimljivih istočnjačkih plesova", tumači Ana.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Utjecaj plesa na zdravlje i psihu

Nije tajna da je ples kao oblik tjelesne aktivnosti poželjan o čemu Ana kaže: "Ples izrazito pozitivno utječe na tijelo i psihu. Kao prvo, kao i kod drugih oblika vježbe, luči se seratonin - takozvani hormon sreće, a to pomaže da se lakše obavljaju svakodnevne dužnosti. Kao drugo ples blagotvorno utječe na kompletan mišićni, krvni, probavni, dišni, srčani sustav jer se kroz ples aktivira svaki dio tijela. Što se tiče psihičkog aspekta, ples je nevjerojatno zabavan jer se nikad ne ponavlja. Istina, postoji repeticija u svrhu zagrijavanja, učenja koraka ili istezanja, ali svaki moj sat, to odgovorno tvrdim je neponovljiv. I sama se iznenadim otkuda ta inspiracija, ali kroz pokret se osjećam povezano s višim sferama".

Ana kaže da ples oduvijek doživljava kao svoju misiju. "Ples doživljavam kao buđenje ili možda spas za napaćenu ljudsku vrstu u svim vremenima, pogotovo u ovom našem dobu, vampirski gramzivom za materijalnim dobrima. Bez umjetnosti, čovjek je šupalj, plitak, nesretan i čini nesreću drugome. Kroz umjetnost se događa ta katarza, transmisija, terapija s učinkom ozdravljenja tijela, uma, duše ali i zajednice, obitelji, države, svijeta. Mi plesači i umjetnici općenito imamo ozbiljan zadatak. To nije samo puka vježba, jedan dva hop hop, za nas zaljubljenike u ples to je nešto kardinalno, nužnost koja nas je osvojila i važno nam je prenijeti poruku dalje. Poruku prenosimo sa scene kroz priču koju pripovijedamo plesnim koreografijama, kostimima, energijom i ljubavlju", priča nadahnuto Ana. 

 | Author:

Žena - Stree je deveta predstava koreografkinje i plesačice Ane Jug i njezinog Orijentalnog plesnog ansambla Apsaradhe (OPA Apsaradhe). Ansambl tijekom cijele godine održava redovite probe i otvoren je za nove članove koji mogu i ne moraju imati prethodno plesno iskustvo. Iskusnije članice s Anom na čelu redovito nastupaju na raznim kulturnim i zabavnim javnim događanjima. Ana je najvila što se može očekivati od predstave:

 "Gledatelji mogu očekivati možda do sada i energetski najjaču plesnu predstavu Apsaradha jer se zbog poznatog razloga protekle dvije godine nismo smjele družiti, izraziti, vježbati, raditi, što je na nama ostavilo velike tragove. Sada smo se okupile, uvježbale, fokusirale i spremne smo poslati našu poruku, daleko, najdalje. Ovo je predstava koja zadire u našu samu kvintesenciju (pojam je u antici uz četiri zemaljska elementa: voda, vatra, zemlja, zrak označavao 'petu supstanciju' koja je bila dio nebeskih tijela op.a), način na koji želimo izreći sve što je u našim srcima, što sve naša tijela mogu kada su u službi umjetnosti".

Predstava Žena - Stree  održat će se 12. lipnja u  kazalištu Mala scena u 19 sati. Prodaja ulaznica na blagajni pola sata ranije. Info 0915806902.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

O sudjelovanju u Večeri za 5

Ana je sudjelovala u popularnoj emisiji Večera za 5, a sudionike je ugostila u svojoj vikend kući u Samoboru i izazvala dosta čuđenja budući da je vegetarijanka. Što natjecatelji misle o vegetarijansko - orijentalnoj kuhinji pokazali su s ne baš velikodušnim ocjenama, a Ana nam je ispričala kako je njoj bilo: "Bilo je to zanimljivo i naporno, ali drago mi iskustvo. Htjela sam prezentirati sebe i svoj stil života, a bonus je što sam upoznala fantastičnu osobu, učiteljicu matematike Darinku".

Bilo je zanimljivo što je upravo Darinka, Ani dala kolač koji je sadržavao svinjsku mast. Ana ga je pojela, a kasnije su se gledatelji emisije pitali što bi Ana rekla da je znala da jede nešto životinjskog podrijetla. Pa evo mi smo pitali Anu i ona je rekla da apsolutno ne zamjera Darinki jer zna da to nije bilo namjerno i da ona definitivno ne dramatizira oko takvih stvari niti očekuje da netko slijedi ili posebno pazi na njezine prehrambene izbore. 

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.