Fitness Kako izgubiti 10 kilograma do ljeta? 31. svibnja 2019.

Naučenim obrascima ponašanja gotovo zatvorenih očiju dolazimo do istih rezultata

Foto: Foto: INA
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budući da se bavim coachingom, glavna svrha mog djelovanja su promjene. Iako smo svjesni da su promjene nešto neizbježno, često se njima opiremo i to je prirodno.

Svatko od nas se sigurno našao u situaciji kada mu je bio teško izići iz već poznatih obrazaca, iz svoje sigurne zone i upustiti se u nešto novo i nesigurno, bez obzira na to koliko nam dobra to može donijeti i koliko privlačno to bilo.

Osjećamo frustraciju jer želimo promjenu, a ne dolazimo do nje

Često se javlja osjećaj frustracije jer jedan dio nas želi promjenu, ali je ne uspijevamo ostvariti. Razlog tome su nerijetko naše navike, dobro utabane staze kojima godinama nesvjesno koračamo, preuzeti obrasci ponašanja kojima gotovo zatvorenih očiju dolazimo uvijek do istih rezultata.

Osim toga, tu su nerijetko i razne traume, strahovi i blokade koje ponekad idu daleko u prošlost i potrebno je da ih klijent razgradi i integrira kako bi mogao dalje napredovati. Često je bolno proći kroz takav proces, ali uvijek u radu svjedočimo velikom olakšanju i promjenama klijenata koje uslijede. 

Važan je sustav naših vrijednosti

Osim navedenog, u cijelom tom procesu jako je važan i sustav naših vrijednosti i to je karika kojoj u coachingu pridajem veliku pažnju. Sve vrijednosti se prepoznaju u ponašanju i po tome se razlikujemo.

Kada postavljamo ciljeve, važno je da osvijestimo vrijednosti koje živimo jer tek kada uskladimo jedno i drugo, cilj kojeg postavimo i do kojega dođemo, imat će smisla za nas i moći ćemo ga prihvatiti. A ciljeve uvijek postavljamo tako da su realni, ostvarivi, ali motivirajući.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Važno je osvijestiti svoje limitirajuće obrasce

Moja uloga coacha je da kandidatima pomognem da osvijeste svoje limitirajuće obrasce i da ih od pozicije problema vodim u pravcu rješenja. Pri tome ih ne savjetujem već ih pitanjima i tehnikama vodim da uvide što je to što žele i kako da do toga dođu, a sve u skladu s njihovim vrijednostima i resursima.

Koristim se raznim coaching i NLP tehnikama, ovisno o temi koju kandidat ima, jer smatram da je bitno ispoštovati individualnost. Kada su u pitanju ciljevi koji se tiču mršavljenja, često se radi o „emocionalnoj gladi“ i tu se koristim najčešće Wingwave metodom. Osim toga, u radu s kandidatima prakticiram i Autogeni trening po Schultzu, koji je predivan alat za dovođenje uma i tijela u balans.

Naši kandidati Born2Flow izazova koji je u tijeku na portalu missZDRAVA,  Nikolina, Marina, Branka i Josip, od samog starta su pokazali jako visok stupanj motiviranosti i to je nešto što naš rad već sada čini uspješnim. Spremno su preuzeli odgovornost u radu i otvorenost za suočavanje sa svojim dosadašnjim preprekama. Iznad svega se radi o predivnim mladim ljudima koji sustavnim radom hrabro koračaju prema svojim ciljevima.

U takvom radu prirodno je da je na putu do većih promjena potrebno uložiti i veći trud, ali on se na kraju uvijek isplati. I dijamanti nastaju pod pritiskom.

Više o radu Kristine Smolić Lerš potraži na webu: kristinasmoliclers.com i e-mailu: kristinaslers@gmail.com

Video: Kako puzanjem postići izdržljivost i otopiti kilograme

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.