Fitness Vježbe za mršavljenje 29. ožujka 2017.

Najavljeno treće izdanje utrke "Maksimirski Minus Zwei Cener"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Treće izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ održat će se u subotu, 1. travnja 2017. godine, s početkom u 11.00 sati u parku Maksimir. Najljepša utrka grada Zagreba organizira se povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, a cilj joj je promocija zdravog načina života i uživanja u prirodi.

O samoj utrci i značaju aktivnog života za zdravlje na konferenciji za medije koja se održala u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ govorili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, dekan Veleučilišta Velika Gorica dr. sc. Ivan Toth, prof. v. š. te Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir.

 | Author: PR Foto: PR

Nakon što se okupljenima obratio Andrija Damjanović, jedan od organizatora utrke, riječ je predao doc. dr. sc. Antoniji Balenović koja je istaknula da je motivacija ključan faktor za početak bavljenja sportom te kako je važno da i sami liječnici svojim primjerom potaknu ostatak građana da se uključi u ovu utrku i time započnu zdraviji način života.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je depresiji

Prim. mr. sc. Branislava Resanović naglasila je kako je NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, kao najveća preventivna ustanova u Hrvatskoj i jedan od organizatora utrke, aktivno uključena u sve segmente ove utrke te kako će i velik broj djelatnika Zavoda sudjelovati u njoj. „Ove je godine Svjetski dan zdravlja posvećen depresiji, a u liječenju i prevenciji depresije tjelesna aktivnost je jako važan faktor. Trčanje je posebice zdrava tjelesna aktivnost te su dokazani znanstveni učinci u smanjenju rizika od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, malignih bolesti, razvoja pretilosti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka.“, rekla je prim. mr. sc. Resanović.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ne trči da pobijediš vrijeme, trči da pobijediš samu sebe

Dekan Veleučilišta Velika Gorica dr. sc. Ivan Toth istaknuo je da Veleučilište, uz obrazovanje, na svoje studente nastoji prenijeti kulturu zdravog življenja te naglasio kako je zahvaljujući dobroj suradnji s NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Veleučilište pokrenulo brojna vrlo posjećena predavanja o prevenciji određenih bolesti što ukazuje na višestruku ulogu obrazovnih institucija u razvoju mladih ljudi.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji se i sam aktivno bavi trčanjem, također je istaknuo važnost ovakvih inicijativa te je pozvao sve građane i zaljubljenike u trčanje da se okupe 1. travnja u najljepšem parku u Europi i učine dobro za svoje zdravlje.

Vrtoglavica za vrijeme tjelovježbe - što poduzeti?

Organizira se i posebna utrka za djecu

Na konferenciji je istaknuto kako će se osim glavne kros utrke od osam kilometara trčati i utrka građana od dva kilometra. Kako bi se u cijeli događaj uključili i oni najmlađi u društvu, s ciljem usvajanja zdravih životnih navika već od malih nogu, organizirat će se i dječje utrke u kojima mogu sudjelovati sva djeca vrtićke dobi, kao i učenici nižih razreda osnovnih škola.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Utječe li trčanje na veličinu grudi?

Također, nakon utrke svi će imati prilike besplatno posjetiti zagrebački Zoološki vrt. Za sve sudionike osiguran je startni paket, a prvih troje najbržih u svakoj kategoriji očekuje medalja. Oni najbolji u ukupnom poretku bit će nagrađeni i peharom.

Organizirano mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka

U okviru ovog događanja građanima će se omogućiti mjerenje šećera u krvi i provjera krvnog tlaka, dijelit će se edukativni materijali te će svi zainteresirani moći zatražiti liječničke savjete o uravnoteženoj prehrani i pravilnoj tjelesnoj aktivnosti.

Cijela organizacija ovog rekreativnog događaja uz mogućnost savjetovanja s zdravstvenim profesionalcima pruža izvrsnu priliku svim građanima da naprave pomak ka zdravijem životu.

Tajna dobrog izgleda u pedesetima - vazelin i trčanje

Prijave se primaju do 31. 3.

Događaj organizira Atletski klub Maksimir u suradnji s Domom zdravlja Zagreb – Centar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradske četvrti Maksimir, Veleučilišta Velika Gorica, Parka prirode Maksimir, ZOO Zagreb, PD Matice Zagreb i Modus Health Card.

Zainteresirani građani za utrku se mogu prijaviti ovdje. Broj sudionika ograničen je na 500.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.